Logo
Print this page

Domen Škrlec: "Priložnosti moraš samo videti."

Poznaš zgodbo inženirja medijske produkcije in magistrico zdravstvene nege, ki sta se odločila, da bosta prodajala sladoled? Ne, ne gre za domišljijsko zgodbo, gre za čisto resnično zgodbo, ki se odvija v stičišču Slovenskih goric. Gre za zgodbo, ki je polna domišljije, kreativnosti, iznajdljivosti, vztrajnosti, neomajnega truda in upanja. Upanja, da so nam sanje dosegljive, če se le dovolj vztrajno trudimo, da jih dosežemo. Gre za zgodbo dveh mladih ustvarjalnih duš, ki želita jezeru ob Sveti Trojici dodati svoj pisan kamenček. Prostor, kjer se bomo srečevali na prvih zmenkih, kjer bomo svojim otrokom brisali mlečne brkice, prostor, kjer se bosta zakonca v zrelih letih smejala iz srca, ko bosta nostalgično okušala točeni sladoled – točno takšen okus ima kot pred tridesetimi leti! Spoznaj Domna in Rosano kreatorja Happy place hiške, ki se nahaja tik ob Trojiškem jezeru v mirnem in varnem zavetju mogočnih dreves in z veličastnim pogledom na cerkev sv. Trojice.

Domen je na vprašanje kdo in kako je prišel na idejo o sladoledni hiški pri Sveti Trojici odgovoril jasno, odločno in presenetljivo samozavestno:

»Jaz. V Sveti Trojici vidim veliko potenciala, vidim jo kot naš Slovenjegoriški Bled, vendar z velikim manjkom ponudbe. Kontaktiral sem župana in ga povprašal o možnostih, dobil sem podporo in potem je stekla akcija. Prodaja soft sladoleda oziroma točenega sladoleda se mi je zdela dobra poslovna priložnost, zato sem začel raziskovati v tej smeri – kaj bi bilo smiselno, zanimivo in kaj bi bilo drugače, saj klasičen sladoled v kepicah dobimo praktično vsepovsod. Podobne zgodbe sem zasledil v tujini, na Japonskem ali v Londonu. V okolici ni dosti podobnega, zato smo se odločili za takšen pristop. Naša želja in vizija ni samo prodaja točenega sladoleda z različnimi posipi in prelivi, radi bi vneseli še druge zanimive stvari. Sedaj, ko so večeri vedno bolj hladni, bomo ponudbo popestrili s slastnimi vaflji, gostje pa si jih bodo popestrili s prelivi in posipi.«

Ob pripovedovanju mi, strastni sladkosnedki, oči kar žarijo, Domen Škrlec pa pripoveduje umirjeno, premišljeno in zavzeto. Medijski inženir svoje ideje trosi kot za stavo, vendar je jasno, da brezglavo ne sledi srcu. Glede na strast in odprtost ga seveda posluša, vendar situacije ocenjuje trezno in zmerno: »Načrt je, da Happy place čez zimo zapremo, saj nimamo notranjega prostora, kjer bi lahko stranke postregli na toplem. Bi pa se v sklopu Zimske pravljice predstavili in takrat pogostili obiskovalce z vaflji in kakšno vročo čokolado. Nagibamo se nekaj v tej smeri, vendar še iščemo možnosti.«

Od delovne akcije do realizacije v borih 6. mesecih!

»Osnovna ideja se je porodila lani, konec leta. Da pa smo se začeli pogovarjati ali bi res šli v ta projekt pa je bilo januarja - februarja letos. Kaj hitro je stekla akcija. Največji problem je bil za kontejner, kje ga dobiti kar se da hitro, saj je šlo za izdelavo po naročilu. Zatikalo se nam je tudi pri pridobitvi vseh dovoljenj za postavitev samega objekta. Ob pomoči občine, upravne enote in na koncu še ministrstva nam je to v doslednem času, kljub koronskim omejitvam, le uspelo. Resda smo zamudili TrojicaFest, saj smo odprli s prvim julijem, ampak morda le to ni bilo tako napačno. Želeli smo začeti počasi, da ljudje počasi hodijo k nam, saj se tudi mi učimo in šele spoznavamo ta svet, nikakor pa nismo želeli, da pri nas doživijo slabo izkušnjo. Zavedam se, da je veliko težje slabo izkušnjo spremeniti v dobro,« pripoveduje mlad podjetnik Domen, ki je odprl popoldanski s.p., saj sta oba z Rosano redno zaposlena. Pri razvijanju podjetniških ambicij jima med tednom pomaga Rosanina sestra.

Happy place je razigran po zunanjosti in pisan po notranjosti

Obiskovalca pritegne sveža, mladostna in razigrana podoba, ki je, sedaj je že kar kristalno jasno, delo Domna Škrleca. »Vsa podoba, plakati, slike je moje delo. Kar je izdelano iz lesena je delo mojega očeta, ker je to njegov hobi. Vsak je nekaj malega doprinesel k izgledu Happy place-a, vedno pa so še možnosti kako to razvijat naprej. V praksi spoznavamo možnosti kako še stvari izboljšati, da bo uporabniška izkušnja našega kupca karseda celovita, edinstvena in izjemna. V osnovi smo imeli željo, da bi naša sladoledna hiška delovala po principu TO GO: prideš, naročiš, vzameš in greš, zato je večina stvari narejeni za s seboj. Ampak sedaj sedimo na tlakovani terasi z mizami,« pove z nasmehom. Sladoledno hiško so, ko so opazili, da ljudje povprašujejo po tekočinah za odžejanje, dopolnili še s posebnimi ledenimi čaji in pisanimi limonadam.

»Prav vse, tudi sladoledne kupe, imamo tako narejene, da lahko vzameš s seboj. Dobiš pokrovček in lahko brez skrbi piješ po poti okoli jezera ali kamorkoli greš,« obrazloži Domen.

Med najinim pogovorom se stranke ena za drugo menjujejo. Prihajajo mali kratkohlačniki, mlade družine in mlajši pari. Pripelje se tudi mlada družina s tujimi registrskimi tablicami v svojem starejšem avtodomu. V teh popoldanskih urah je tukaj mali živžav, čeprav je bila zgodba leto dni nazaj povsem drugačna.

Več kot 20 vrst posipov in prelivov!

Informacije se danes iščejo na spletu. Na spletu nam je dostopno tako rekoč že vse. In tudi Domnovo in Rosanino raziskovanje se je začelo z brskanjem po spletu – predvsem na Pinterestu in z ogledom raznih videov na You tube kanalu. »Našla sva slovenske dobavitelje, jih poklicali in povprašali. Ponudnik izdelkov in naprav za pripravo tekočega sladoleda iz Ljubljane mi je dejal, da je za začetno investicijo potrebno odšteti malo manj kot 20.000 evrov. Ob tej številki se mi je kar zaletelo. S strani investicije je to veliko denarja in da to pokriješ, je treba prodati kar nekaj. Če bi to bil celoletni posel bi nekako šlo skozi, ker pa je sladoled sezonski pa je stvar popolnoma drugačna. Po trudu in iskanju smo našli primernega dobavitelja iz Celja, kjer kupujemo tudi sladoledno maso, ki nam je všeč in je okusna. Poskusili smo jih kar nekaj in ta nas je prepričala, saj ima poln okus. Pri pripravi sladoleda smo si zadali, da ne bomo varčevali, ker želimo ponuditi kvaliteto. Ljudje pridejo in to plačajo, mogoče se komu zdi drago, ampak glede na ponudbo točenega sladoleda na trgu, so cene primerne,« razlaga Domen in razloži filozofijo njihove ponudbe:

»Ponujamo že narejene kupe, potem imamo kupo, ki si jo lahko sam sestaviš. Lahko si seveda izbereš samo tekoči sladoled in morda kakšen preliv ali posip - čisto po želji. Za tiste najbolj kreativne pa imamo tudi možnost, da si sestavijo popolnoma svoj sladoled," opisuje Domen in kot iz topa izstreli odgovor na vprašanje kdo je najbolj navdušen nad raznovrstno ponudbo: »Otroci! Takoj, ko pridejo in pogledajo v vitrino, se jim zasvetijo oči. Zelo mi je bilo zanimivo, da je prišlo veliko starejših ljudi. Povedali so, da ko so bili mlajši, je bil sladoled samo tak in to jim vzbuja nostalgijo. Imamo goste v zrelih letih, ki pridejo k nam prav vsak dan. Eni imajo raje klasiko: okus čokolada, vanilija ali jogurt. To so tudi naši stalni trije okusi, vsak teden pa četrti okus, ki je sadni, rotiramo, da popestrimo ponudbo. Tako smo imeli že borovnico, malino, jagodo, pomarančo. Kar se tiče posipov je pri otrocih najboljše to, kar je barvno - razni bonboni, mrvice. Starejši imajo rajši pistacijo, lešnike ali čokoladne crispy kroglice. Kar se tiče izbire prelivov pa so največkrat izbrani čokoladni, jagodni ali višnjev okus.

Happy place, happy people!

Pogovoru se pridruži tudi Domnova partnerka Rosana, ki kar kipi od sreče in ponosa. Čeravno je že navajena Domnovih predrznih idej verjame, da lahko le s podporo in drznostjo ustvarjata posebno zgodbo. Njune izjave se prepletajo, dopolnjujejo in vedno končajo z nasmeškom. Partnerja, ki sta se, tako kaže, ujela tudi v poslovnem svetu. Tako je vprašanje zakaj hiška nosi ime Happy place brezpredmetno, ker so besede odveč. Lahko bi dejali, da je zgodba podobna izseku iz pravljice o medvedku Puju, ko ga pujsek vpraša: “Kako se črkuje ljubezen?” in medvedek Pu mu odgovori: “Ljubezni ne črkuješ, temveč jo čutiš.” Happy place je mesto izjemnih sinergij. Privlačita točno to, kar sta sama, in kar je njuna happy hiška. Zato so tudi obiskovalci podobni: »K nam zahajajo tako domačini, kot tudi ljudje iz okoliških krajev. Ena gospa pride vsak dan, saj se z možem sprehajata okoli jezera. Po sprehodu gre mož k sosedom (Trsek) na pivo, ona pa k nam na sladoled. Imamo tudi starejšega moža, ki naroči sladoled za domov. Naredimo mu dva takšna »glažeka« in on veselo odnese domov: enega za ženo in enega za sebe. Ob vsakodnevnem videvanju smo že stkali prijateljsko vez, kar doda poseben čar našemu delu. Na obisku smo že imeli tudi tujce. Od Špancev, Čehov, do Nizozemcev. Zadnjič je bilo zanimivo, ko so prišli Holandci s kolesi in vprašajo ali se je možno pogovarjati v angleščini. Seveda rečem, ni problema. Potem pa gospod izstreli »Do you know Jumbo-Visma?« Pa sem rekel Roglič? Pa on ja, ja, ves navdušen. (smeh)«

V naslednjem letu pripravljajo tudi vegansko ponudbo

Ni vse zgolj v izkušnjah. Vsak podjetnik se na svoji poti mora vedno znova prilagajati, učiti in opazovati povpraševanje na trgu. Domen ob prvih podjetniških korakih znanje črpa tudi s prebiranjem knjig.

»Berem veliko knjig o investiranju, podjetništvu in prav vsi opisujejo, da so imeli težave. Misel, ki se mi je vtisnila in mi daje zaleta je, da je razlika med tistimi 90-imi, ko niso uspeli in tistimi 10-imi, ki so v tem, da jih je le 10% šlo do konca, tudi takrat, ko je bilo težko. Vztrajali so, verjeli so v sebe in svojo idejo in niso obupali. Ne damo se zlahka, vztrajali bomo in bomo videli kaj nam bo to prineslo,« pripoveduje Šrklečev.

In ob vseh izzivih, ki se mu pojavljajo, razmišlja o dopolnitvi ponudbe: »Imeli smo stranke, ki so povpraševale po veganski ponudbi, saj naš sladoled vsebuje laktozo. Zares nam je težko, ko pride otrok, ki ima alergijo na mleko in laktozno intoleranco. Ostali se lahko sladkajo in uživajo, on pa ne more. Zato smo pričeli resno razmišljati, da moramo ukrepati tudi na tem področju, saj želimo, da so v našem Happy place-u dobrodošli prav vsi.« Pogovori so že stekli z enim od lokalnih ponudnikov, ki je opazil priložnost za sodelovanje. »Imamo odprte možnosti. Izziv nam predstavlja prostor, saj ga moramo popolnoma prilagoditi, zato smo se odločili, da to sezono ostanemo pri tej ponudbi. V zimskem času bo priložnost, da lahko v miru premislimo in morda spišemo skupno zgodbo,« pripoveduje Domen, ki vidi ključ uspeha tudi v povezovanju in odkritem sodelovanju z lokalno skupnostjo in ponudniki.

V Sveti Trojici vidita velik potencial

Ljubitelja ljubkih kosmatih kep na štirih tačkah, rockovske glasbe (mimogrede: Domen je tudi član glasbene skupine Alice blue) in vsega, kar diši po alternativi, vidita velik potencial v kraju, ki se vedno večkrat omenja v medijih.

»V Trojici se je začelo dosti dogajati, všeč so nama drugačni pristopi, v ospredje so končno dali nas, mlade. Od drive-in kina, festival TrojicaFest, Trojiška trilogija, ... seveda nama je všeč tudi lokacija. Veselimo se tudi izgradnje Trojiške promenade, saj bo morda zvabila še več domačinov, da nas obiščejo,« pove Domen.

Čeravno Rosana prihaja iz dupleške občine, Domen pa Jurovskega Dola, je v njem tudi nekaj ponosa Trojičana, saj je Domnova mama Trojičanka. Glede ponudbe pa Domen meni: »Zdi se mi, da ljudem postaja všeč tudi ponudba, ki jo je iz leta v leto več. Ker do zdaj je to v Trojici zelo manjkalo. Na dolgi rok, če se želiš iti turizma, bo tudi na tem področju potrebno nekaj urediti. V roku 10-ih let vidim ta kraj kot mali Bled. Tudi domačini imajo lahko nekaj od tega, saj bo prišel dodatni denar s strani turizma. Menim, da kdor se bo znašel, lahko ima veliko od tega. Kot primer lahko navedem velike hiše, ki so jih nekoč gradili, sedaj pa jih veliko sameva. Te prazne sobe bi lahko ponudili kot prenočišča! Danes nam splet to omogoča, turisti pa iščejo sobe, kjer lahko prenočijo. In če je to pri lokalnih ponudnikih, je to še toliko bolj zanimivo, saj nas lahko bolj podrobno spoznajo – nas in našo kulturo. Priložnosti je res veliko, le videti jih moraš. Če se bo v prihodnosti možno v jezeru kopati, supati ali voziti s kanujem je vse to plus. Tudi Trojiška cerkev je sama po sebi zanimiva, ker tukaj okoli ni take cerkve, pa še samostan je zraven. Spodaj je samostanska klet, kjer lahko imaš raznoliko ponudbo, s katero pritegneš gosta. Vsa največja mesta v Sloveniji imaš zaradi bližine avtoceste na dosegu roke. S kolesarskimi potmi se bodo povezale vse naše občine, tako da imaš še kolesarski turizem. Priložnosti je res ogromno, potrebna je akcija. Seveda je potrebno gledati malo naprej, mogoče še vsega tega zdaj ni, ampak v roku 5-ih, 10-ih let pa bo. Zato je treba zdaj razmišljati o tem, ker ko bo ta čas minil, boš mogoče (pre)pozen. Ravno zato smo tudi mi začeli s to dejavnostjo, ker če ne bi zdaj, bi lahko drugo leto že kdo drug,« opisuje vizijo Domen in nas ne pusti hladne, ko pripoveduje, da se spogleduje s še enim drznim podvigom - glampingom v neposredni bližini.

FB: @happyplacetrojica
IN: happyplacetrojica
W: www.happyplace.si

HPlace-100.webp HPlace-101.webp HPlace-102.webp

HPlace-103.webp HPlace-105.webp HPlace-106.webp

happy2.webp happy3.webp

Nazadnje urejeno: četrtek, 09 september 2021 19:22
Copyright © 2021 Kreativna PiKA d.o.o. Vse pravice pridržane.