zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Pogovor s poslancem Francem Breznikom, ki pravi: »Življenje je enkratno, zato v popolnosti izkoristi svoj čas!«

Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Slovenskogoriškega poslanca Franca Breznika vsi dobro poznamo. Naše kraje v hramu demokracije predstavlja in zagovarja že kar tri mandate, torej letos teče že deseto leto. Veliko o njem je bilo videnega in slišanega v medijih, redkokdaj pa lahko poslanca spoznamo pobližje. Franc Breznik sicer rad izpostavi njegov angažma pri izvajanju projektov, a nekako njegov doprinos ostane bolj ali manj spregledan. Velikokrat ga zasledimo kot slavnostnega govorca na raznih prireditvah, kjer deluje suvereno, samozavestno in je vedno urejen, saj se zaveda, da z volivci najprej komunicira s svojo pojavnostjo. V svoje govore rad vplete zgodbe iz otroštva, govori preprosto, rad uporablja superlative in včasih celo krši načelo zmernosti – in zaradi tega tudi ostane v spominu poslušalcev! A ko se s Francem Breznikom pogovarjaš kot s človekom in ne kot politikom, je hudomušen in zanimiv sogovorec, a o svoji zasebnosti nerad razpravlja z mediji.

V politiki ima beseda moč. Vse je stvar prezentacije in strategije. Ali menite, da imajo vaše besede moč, da spreminjajo stvari?
Lahko bi potrdil prvo trditev. Beseda ima veliko moč, ampak v politiki je potrebna še akcija, da se lahko vidijo napredki in spremembe. Dialog je bistven, vendar ne v nedogled! Na prvih volitvah decembra 2011 sem se tega lotil z vso vnemo in profesionalnostjo, da sem si priboril zaupanje državljanov. Takrat sem to pozicijo sprejel kot priložnost, da se dokažem, da poskušam doprinesti k razvoju podeželja in naših preprosto čudovitih Slovenskih goric. Na zadnjih državnozborskih volitvah sem si uspel priboriti podporo vseh šestih županov z UE Lenart. Hkrati pa sem se zavezal, da njihovo zaupanje tudi izpolnim. Če bi na kratko povzel, mi je v tem mandatu uspelo uspešno izpeljati kar nekaj uspešnih projektov, ki so se vlekli bistveno predolgo, a nam je z nastopom Janševe vlade uspelo: uredili smo status mesta Lenart, ki je nekako osrednji gradnik v Slovenskih goricah. V času tako imenovane zelene preobrazbe nam je uspelo streti trdi oreh, ki je bil star nekaj desetletji, in da smo končno začeli z urejanjem fekalnih voda v občini Lenart – gradnja težko pričakovane čistilne naprave. Tretji projekt, ki se je začel pomikati naprej, je ureditev kolesarskih povezav, ki bodo omogočale dostop s kolesom iz Slovenskih goric vse do Ptuja, Maribora in do stika z avstrijsko mejo, kar bo omogočilo razvoj podeželja, razvoj podeželskega turizma, zato gre tudi za enega izmed pomembnejših premikov v infrastrukturi. Četrti projekt sta pobuda in vztrajanje, da začnemo investirati v šolstvo, za kar je Janševa vlada namenila skoraj 74 milijonov evrov, od tega jih gre na območje Slovenskih goric več kot 4 milijone! Kar pa je hkrati tudi rezultat tvornega sodelovanja z vsemi župani. Ves čas mojega dela v politiki se zavzemam, da v Slovenske gorice pripeljem čim več projektov. No, pred vrati nas čaka tudi severna obvoznica, ki se začne graditi v letu 2022 in bo razbremenila center Lenarta, vdahnila novo življenje industrijski coni in skrajšala pot mnogim občanom Jurovskega Dola in Svete Ane.

V zadnjem letu in pol je delo politika v teh turbulentnih časih verjetno naporno. Kako vi kot politik dojemate vaš mandat, vse te politične menjave in nestanovitnost v času pandemije?
Lahko bi rekel, da je ta mandat eden najnapornejših, je pa zelo zanimiv. Če pogledamo delovanje vlade pod vodstvom tranzicijske levice ali pa vlade, ki je desnosredinska, vidimo vlado, ki ne drži statusa quo na vseh področjih. Slovenija ima danes kljub soočanju z najhujšo zdravstveno krizo gospodarsko rast in rešuje celo vrsto strukturnih problemov preteklega desetletja ali pa več. Napredki so vidni tako v oskrbi ranljivejših oseb (starejših in invalidov), dvigu povprečnin, ki občinam omogoča dodaten denar za nujno potrebne investicije, imamo rekordno nizko brezposelnost, pospešeno črpanje evropskih sredstev, prebivalstvo je dobilo vavčerje, ki ga je lahko koristilo v turizmu, športu, kulturi in gostinstvu, in še bi lahko našteval. Pomembno se je zavedati, da v državi denar nikoli ni problem, problem so le prioritete, kako ga porabiti, in vem, da se trenutna vlada zelo trudi, da ga smotrno razporeja. V vsaki krizi morajo ljudje na osebni ravni čutiti, da jih država ni zapustila, saj gremo prek te krize vsi, narod kot celota. Osebno verjamem in zaupam znanosti in medicini, saj nas je ta pripeljala do visokega življenjskega standarda, če na primer pogledamo zdravstvene razmere izpred 50 let na tem območju. Treba pa je vedeti, da se država res zadolžuje, ampak se zadolžuje za ljudi, za gospodarstvo, za konkretne projekte. Denar ne kopni za sanacijo tajkunskih bank, ki sta bili zasebni, kot smo to lahko nemo opazovali v prejšnjih vladah.


Politika sooblikuje vaše življenje zadnjih 10 let. Kako jo vi dojemate, kaj vam pomeni in kako vpliva na vaše življenje?
Skozi leta se je tudi politika, kot vsa druga področja, zelo spreminjala. Menim, da žal ni več razumljena kot profesija, ki zahteva tek na dolge proge, izobrazbo, znanje jezikov. Vsak politik mora dobro poznati delovanje države in način, kako premagati blokade različnih interesov. Vsi tisti, ki so kdaj vstopili v svet politike, razumejo, kako deluje kolesje. Na prvi pogled se ti zazdi, da je vse samo hoja in govoričenje sem in tja ter fotografiranje v oblekah, vendar še zdaleč ni tako. Žal mi je, ko opazujem, da so politiki začeli postajati vsi tisti, ki jim ta služba prinaša samo in zgolj zaslužek kot obstoječa služba. Politiko morda jemljem nekoliko drugače, saj menim, da je naše delo, da se ne zapiramo v strankarske programe, ampak se želim povezovati, sodelovati, pri sogovornikih in tudi pri ostalih političnih strankah pa iščem in spoštujem ideje in miselnost, ki je nagnjena k razvoju. Bistveno je, da Slovenijo v 21. stoletju vidijo kot napredno, odprto, visoko razvito državo in kot prostor, kjer ima življenje visoko dodano vrednost. Na volitvah izbiramo obraze in se nekoliko pustimo zavesti obljubam ter leporečju. Kaj hitro pa se pokaže, da takim politikom hitro zmanjka znanja in morajo odločati o zadevah, o katerih se jim ne sanja. Nedopustno pa se mi zdi, če se ne pustijo poučiti od kompetentnih strokovnjakov in ne upoštevajo dobre prakse ali rešitev, ki so se že dokazale drugje.

Znano je, da ste veliko na poti med Cerkvenjakom, Lenartom, Ljubljano. Kolikor je znano, ste se poslanskemu stanovanju odpovedali in se raje vsakodnevno vozite v Ljubljano. Kako to?
Glede na razdaljo, ki je 160 km od mojega doma do Ljubljane, bi lahko koristil poslansko stanovanje, ki sem se mu, po vsej verjetnosti kot edini poslanec v zgodovini parlamenta, odpovedal. Dejal sem, da lahko stanovanje dodelijo družini, ki nujno potrebuje streho nad glavo. Cesta je moj drugi dom, saj letno prevozim okoli 70 tisoč kilometrov. In priznam, od tod tudi ljubezen do hitrosti in hitrih avtomobilov. Kot inženir sem zaljubljen v tehniko kot znanost in jo jemljem kot nek tehnični dragulj. A le na tak način, z nenehnim gibanjem, sem lahko vedno v stiku s svojim okoljem, ljudmi, tako lahko najbolj pomagam vsem županov in krajanom številnih občin v Slovenskih goricah. Tako lahko vidim, slišim in tudi začutim njihovo stisko in probleme, da lahko tudi po svojih najboljših močeh pomagam. Vsa leta dela v politiki sodelujem pri številnih humanitarnih projektih, štipendiral sem številne otroke iz socialno ogroženih slovenjegoriških družin. To je moj način življenja. V vseh teh letih sem se predal služenju svoji domovini in zato na nek način na stranpot potisnil tudi svoje osebno življenje in ustvarjanje družine. Ta želja v meni še vedno tli, saj se zavedam, da so potomci, naše sorodstvene vezi tisto, kar nas kot narod krepi in bogati. Izjemno ponosen in počaščen sem tudi na svojo nečakinjo Ano Breznik, ki sem ji tudi birmanski boter, saj pridno študira na eni najtežje dosegljivih in najprestižnejših univerz na svetu – na ameriški univerzi Harvard. Svoje starše izjemno spoštujem in sem jim hvaležen, da so me vzgojili s krščanskimi vrednotami. Stiske naših ljudi, Slovenjegoričanov, sem spoznaval že kot otrok, ko sem z očetom in tudi s stricem hodil po vseh teh slovenjegoriških kmetijah, spoznaval trdoto tega življenja, zato razumem naše ljudi.

Drugo leto nastopijo državnozborske volitve. Ali boste ponovno kandidirali? Kako gledate na prihodnost Slovenije in nas kot naroda?
Nisem se še odločil, ali bom kandidiral. Če se bom za to odločil, bomo naredili nov načrt, ki bo ciljno usmerjen, s časovnicami izvedbe. Vse programske točke, ki sem jih državljanom obljubil na zadnjih volitvah, sem izpolnil. Ostaja mi samo še ena obljuba: nisem pozabil na naše delavce migrante, ki delajo v Avstriji in se borijo za svoj kos kruh v tujini. Prizadeval si bom, da se ta zadeva reši, saj želim in upam, da bodo vsi stopili korak nazaj, da najdemo skupno rešitev in uspemo najti dodatno olajšavo, ki bo razbremenila delavce migrante pri plačevanju nepravičnega davka v Sloveniji. V prihodnosti Slovenijo čakajo velike investicije tako v zdravstveno strukturo, domove za starejše kot cestno infrastrukturo, v projektu digitalizacije se bo odpravljala debirokratizacija, prihajajo tudi projekti s področja vzgojno-izobraževalnega sistema, kjer pripravljamo poklice prihodnosti. Naš cilj je, da Slovenija postane država, ki je kljub svoji majhnosti visoko razvita. V Slovencih pa si želim, da bi se obudili pripadnost, zavest in ponos, da smo kot narod lahko složni, delavni in iznajdljivi. V tujini smo Slovenci znani po tem, da smo izjemno talentiran in delaven narod. Naj slovenska zastava plapola prav na vsakem slovenskem dvorišču, naj se glasno in ponosno prepeva slovenska pesem. Ne bodimo sprti in osovraženi, bodimo ponosni na to, kar smo si izborili pred 30 leti.

borut

Nazadnje urejeno: petek, 24 september 2021 21:07
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar