zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Pogoj za uspeh: strmeti k prilagodljivosti

Predstavljamo uspešne mlade ljudi: Tilen Majer Predstavljamo uspešne mlade ljudi: Tilen Majer

Za bistrega, marljivega in ambicioznega študenta Medicinske fakultete Univerze v Mariboru Tilna Majerja smo že slišali. Svoje uspehe niza že iz šolskih klopi, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah pa mu je v preteklem letu namenila finančno nagrado za uspešno zaključeno srednješolsko izobraževanje na II. gimnaziji Maribor, saj je z odliko opravil splošno maturo in dosegel 33 točk od 34 ter si tako prislužil prestižni naziv »zlati maturant«. Vsi tisti, ki smo šli čez maturo, vemo, da je to zelo težko doseči. Kaj je recept za uspeh smo vprašali Tilna, ki je odgovoril: »To je rezultat mojega vztrajnega dela, skozi vsa štiri leta šolanja. Nič ni samoumevno, da sem dosegel tak rezultat. Tekom ocenjevanja sem se res maksimalno pripravil, seveda je pri tem pomemben tudi talent in nadarjenost.« Glede na »koronsko« stanje zadnjih dveh let bi dejali, da je posledično tudi bistveno težje dosegati uspehe, saj je velika večina bremena pridobivanja in utrjevanja znanja na učencih. Tilen ima do tega prav poseben pogled. Meni namreč, da je ravno ta epidemija pokazala, kdo je prilagodljiv, samodiscipliniran, in tudi to, kdo ima veliko željo po doseganju višjih rezultatov, biti nad povprečjem.

»Če si dovolj marljiv in imaš zastavljene cilje, lahko tudi v takih razmerah osvojiš dobre rezultate,« obrazloži Tilen, ki se zaveda pomembnosti in prednosti znanja, saj je moč v znanju, ki ti ga nihče ne more vzeti.

Že v otroštvu je imel jasno postavljen cilj, da bi rad postal zdravnik in je stremel k uresničitvi tega cilja, se trudil in vse moči napel, da lahko sedaj tudi uspešno stopa po tej poti. »Ta želja je bila vedno v ozadju in hkrati zanimanje za svet okoli sebe, za iskanje spoznanj, resnice, vrednot. Menim, da je vse povezano; s spoznavanjem resnice, sebe ter drugih,« pripoveduje Tilen o svojem sanjskem poklicu, ki je prepleten ne le z opravljanjem dela temveč tudi z doseganjem višjih etičnih in moralnih načel. Ali se spogleduje s pridobivanjem znanja in izkušenj preko meje, Tilen ponovno odgovori smelo: »V srednji šoli smo imeli zelo dober pouk nemščine, tako sem dosegel zlato priznanje iz nemščine in C1 nivo, ki pa mi omogoča študij v nemško govorečih deželah, in razmišljam o tem, da bi tam opravil specializacijo in/ali izmenjavo preko Erazmusa.« Visokopotezni cilji zahtevajo celega človeka in prav je, da si znamo vzeti čas za polnjenje baterij in sprostitev ter odmik od hektičnega sveta. Bodoči zdravnik meni, da si je čas potrebno vzeti, saj te samo sedenje za knjigami in delo za šolo izmuči. »Zato rabiš res kakovosten prosti čas, sem štejem pogovor z družino in prijatelji, udeležbe na kakšnih dogodkih in vse, kar ti omogoči še večji zanos,« pripoveduje Majer in ponosno pove, da mu največ pomeni družina:

»Starša sta največja podpornika, tudi mojemu bratu dvojčku in sestri. Moram povedati, da nikdar nista od nas ničesar zahtevala, sta pa seveda spodbujala. Zdi se mi, da je ogromno staršev, ki veliko zahtevajo, in pri tem svojih otrok ne spodbujajo. Nato se zgodi, da se znajdejo v stiski zaradi vseh teh pritiskov. Podpora je pomembna! V mojem primeru je to moja družina, ki mi je vedno oporna točka, tudi v slabih časih. Vedno se lahko obrnem nanje

V epidemiji je veliko govora tudi o tem, da mladi niso tako aktivni in postajajo vedno bolj depresivni, razdraženi, nejevoljni. Kakšen je nasvet pozitivno naravnanega Tilna Majerja? »Moj nasvet je, da naj stremijo k prilagodljivosti. Edina stvar konstante so spremembe in nikdar ne bomo popolnoma zadovoljni. Samo s tem, ko greš iz cone udobja in presežeš samega sebe in druge, se lahko res uveljaviš na svojem področju,« zaključi Tilen.

tilen3
Tilen je med drugim sodeloval na državnem tekmovanju Evrošola. Prvo mesto je ekipi II. gimnazije Maribor zagotovilo sodelovanje in potovanje v Strasbourg in udeležbo na Evrošoli v Strasbourgu, kjer so se srečali na zasedanju Evrošole z dijaki 27 šol iz EU (foto: arhiv II. gimnazija Maribor, 2020).

 

Nazadnje urejeno: petek, 14 januar 2022 13:52
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar