banner fiskars2

Vpis
Mojca Simonič

Mojca Simonič

Uspešne tekmovalke Twirling kluba Aninih mažoretk

Pretekli vikend, 25. in 26. marca, so se mažoretke Twirling kluba Aninih mažoretk udeležile predtekmovanja v prostih kategorijah v Podčetrtku. V domač kraj so se vrnile z odličnimi rezultati in prijetnimi novimi izkušnjami.

 

Twirling klub Aninih mažoretk je bil ustanovljen leta 2000; danes so članice predvsem osnovnošolke, ki jih povezuje veselje do plesa in druženja. Trenerka Twirling kluba Aninih mažoretk je Tajda Padovnik, njej na pomoč pa priskoči tudi Tia Perko.

Tajda Padovnik: »Dekleta so obiskovale treninge vsaj 3krat tedensko in trud, ki smo ga vlagale, se nam je povrnil, saj smo z rezultati zelo zadovoljne.«

Plesalke so se pomerile v disciplini twirlinga, ki jim do sedaj ni bil tako blizu, saj so se v večini posvečale mažoretnemu delu. Pomerile so se v različnih kategorijah.

mazoretke1

V kategoriji »freestyle C junior« sta klub zastopali Tia Perko in Teja Lorber. Dekleti sta se odrezali odlično in uvrstili v finale.

Za preboj v finale v kategoriji »par C junior« so se borile Tiana Marija Nikl in Ana Kramberger ter Lina Kop in Sara Radovanovič. V finalni krog sta se uspešno uvrstili Tiana Marija in Ana.

Ela Kramberger se je v močni konkurenci v kategoriji »freestyle C youth« iz četrtfinala prebila v polfinale, a za las zgrešila finale.

Kategorijo »par C kadet« so zastopale: Minea Vogrin, Lejla Morina, Eneja Muršec, Alja Kaučič ter Eva Polenšak in Maja Lončarič. Dekleta so nastopala v parih in prav vsem se je uspelo uvrstiti v finale.

Na februarskem predtekmovanju v tehničnih kategorijah, v kategoriji »Artistic par Senior« pa sta se predstavili tudi trenerki Tajda in Tia. Le to je potekalo v Horjulu in tudi njun trud se je poplačal, saj sta se uvrstili v finale.

mazoretke3

»Za večino deklet je bil to prvi samostjoni nastop na državnem nivoju,« nam pove Lea Kramberger, predsednica Twirling kluba Aninih mažoretk in doda, da je na vse nastopajoče izjmeno ponosna in jim za dosežke iskreno čestita.

Opozorilni shod kmetovalcev: "Svojih gruntov ne damo!"

Evropski poslanec odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja je podprl slovenjegoriške kmetovalce, ki so se zbrali na današnjem protestu.

Danes, 24. marca, so se kmetovalci ob 11. uri najprej zbrali pred Hramom demokracije, kjer so prebrali svoje zahteve, nato pa so se s traktorji zbrali po številnih – načrtovanih je bilo kar 33 - lokacijah po Sloveniji.

Kmetovalci iz UE Lenart so se na opozorilnem shodu sestali na travniku, oddaljenem približno 100 m od krožnega križišča pred vhodom na avtocesto v Senarski. Shoda se je udeležil tudi Evropski poslanec Franc Bogovič, s katerim so se pogovarjali kmetovalci; Bogovič je kmetovalce podprl in med drugim dejal, da sta se enega izmed shodov v Sloveniji udeležila tudi njegov sin in nečak, ki se prav tako borita za ustrezne kmetijske pogoje na slovenskih tleh.

protest 1p

»SLOVENSKI KMETJE SVOJIH GRUNTOV NE DAMO,« so besede zaskrbljenih kmetovalcev, ki jim trenutni kmetijski pogoji otežujejo opravljanje pridelave kvalitetnih kmetijskih pridelkov. Povezali so se kmetje različnih panog. V medsebojnih pogovorih je bilo slišati, da se trudijo za pogoje vseh, pri čemer je posebej pomembno, da se na tak dan ne ločujejo na sadjarje, poljedelce, živinorejce ... temveč stojijo skupaj – za ugodne pogoje vseh.

Kmetovalci opozarjajo, da se morajo ustaviti zahteve zelenega dogovora, ki peljejo Slovenijo v lakoto; visoko na tem seznamu je tudi uredba o trajnostni rabi FSS oz. fitofarmacevtskih sredstev. Kmetje se sprašujejo, zakaj so v Sloveniji pogoji še slabši, kot jih predpisuje Evropska unija in sporočajo, da tudi samooskrba zaskrbljujoče pada. Dejstvo je, da če bo politika nadaljevala kot do sedaj, bomo v Sloveniji imeli najstrožje predpise glede pridelave hrane (ki jo kasneje izvozimo), jedli pa bomo najslabše, zaradi visokega uvoza. 

Franc Bogovič: »Nemogoče omejitve so delno povzročene v Bruslju, delno pa v Ljubljani.«

protest 2p

Pogovor s poslancem je tekel tudi o višjih stroških za obdelavo na hribovitih območjih, kot so na primer Slovenske gorice. Kmetovalci so na shodu poudarili, da za pošteno delo zahtevajo pošteno plačilo, ki mora zagotavljati za obstoj in razvoj družinskih kmetij; dejali so, da zahtevajo primeren kos pogače v razrezu končne cene.

Opozarjajo tudi na dvig obrestnih mer, kjer bodo potrebne subvencije vsaj dokler se stanje ne normalizira, saj so se zvišale za kar 300%. Če želimo ohraniti slovenske kmetije pa bo potrebna tudi pomoč mladim prevzemnikom, ki imajo interes za delo, a zaradi odnosa države in Evropske unije izgubljajo motivacijo odhajajo na delo izven kmetijstva; v naših krajih, kjer je blizu Avstrija pa predvsem tja. Kmetijstvo pa omejuje tudi birokracija, ki ji težko sledijo predvsem starejši, vsi pa opozarjajo, da jim ukvarjanje z dokumentacijo jemlje dragocen čas, ki bi ga sicer lahko namenili dejanskemu delu na njihovih kmetijah.

protest 4p

Evropski poslanec Franc Bogovič stanje razume in poudarja, da so protestne zahteve identične temu, za kar se zadnja leta trudi in opozarja v Evropskem parlamentu; dejal je, da gre okoljska politika na področju kmetijstva predaleč in da postaja ovira za normalno kmetovanje ter grožnja za prehransko varnost. Izpostavil je, da se ne borijo le za položaj in pravice kmetovalcev, temveč tudi za potrošnike, ki si zaslužijo zdrave pridelke lokalnih ponudnikov po dostopnih cenah. Kmetovalce je Bogovič spodbudil k vztrajnosti, saj bodo le tako uslišani.

Slovenski kmetovalci so dogovorjeni, da se dobijo še enkrat. Če še ne bodo slišani, se bodo v tretje zbrali v prestolnici države in vztrajali za pravice in normalne kmetijske pogoje.

Ljudske pevke ob 15. obletnici izdale prvo zgoščenko

V soboto, 18. marca, so pri Sveti Ani 15 let delovanja slavile Ljudske pevke Etnografske skupine Turističnega društva. 15. obletnico delovanja so zaznamovale z izdajo njihove prve zgoščenke.

Ljudske pevke imajo širok repertoar pesmi, večinoma in najraje pa se posvečajo zelo starim ljudskim pesmim, ki jih poznamo skorajda kot zgodbe in jih sestavlja veliko kitic.

Pevke so na svojo obletnico povabile veliko glasbenih prijateljev, ki so jih spoznale skozi leta udejstvovanja v petju, obletnico pa so popestrili tudi »Ščavniški muzikanti« in plesalci Otroške folklorne skupine Sveta Ana, sta jih spremljala Simon Rajter in Aleksander Šijanec.

analjudskepevke23 1Otroška folklorna skupina Sveta Ana se je predstavila s postavitvijo "Kaj boš ti meni gučala" avtorice Mateje Kop. Foto: Milan Rajter

Koncert sta povezovala Anja Tlakar in Gregor Lasecky, ki sta poskrbela tudi za humorne vložke med prireditvijo.

Z obiskom je pevke in ljubitelje petja počastil tudi župan občine Sveta Ana, Martin Breznik, ki je med spoštljivimi besedami dodal, da je ljudska pesem, pesem življenja, ki nas spremlja ob pomembnejših življenjskih dogodkih, ob radostnih trenutkih, ob delu ...

Ljudske pevke pa so zelo ponosne tudi na izdajo njihove prve zgoščenke, na kateri lahko prisluhnemo njihovi himni, večim ljubezenskim in domovinskim pesmim seveda pa tudi kakšni šaljivki. Kot so nam povedale, načrtujejo izdajo še kakšne zgoščenke, saj je v njihovem repertoarju ogromno pesmi, ki jih želijo podariti poslušalcem.

Pri Sveti Ani premiera dramske igre Čaj za dve

Dramska skupina KD Sveta Ana je v nedeljo, 5. marca pri Sveti Ani napolnila kulturno dvorano z uprizoritvijo dramske igre, naslovljene Čaj za dve. Partljičevo komedijo je režirala Marija Šauperl.

Tone Partljič v svoji komediji z naslovom Čaj za dve, opisuje usodo dveh varovank v domu starejših, oz. kot dom imenujejo varovanci sami: »v čakalnici smrti.« V tem domu starejših ni prav nič mirno, temveč se odvija zanimivo zaporedje dogodkov; k uglajeni starejši gospe, upokojeni profesionalni gledališki igralki, se zaradi prenatrpanosti prostorov vseli kmetica. Sostanovalki, ki ju označuje karakterna raznolikost, nas popeljeta skozi mnoge šaljive dogodke. Preplet situacijske, karakterne in besedne komike skozi sprva težavno sobivanje dveh stanovalk je ob zanimivem zaključku pripeljalo do prijetnega čaja za dve.

»Uporabili smo še vse rezervne stole in dvorano so gledalci napolnili do zadnjega kotička,«

nam pove Bernarda Potočnik, predsednica Dramske sekcije KD Sveta Ana in doda:

»obiskovalci so bili čudovita publika, saj so s svojim odzivom na določene situacije pokazali, da jim je igra zanimiva in da ob gledanju uživajo.«

ana caj 1 Foto: Milan Rajter

Amaterski igralci Kulturnega društva Sveta Ana so vloge odigrali vrhunsko, gledalce pa nasmejali do solz.

»Vsem se še enkrat zahvaljujem za obisk in pozitiven odziv,« dodaja Potočnikova.

Predsednica dramske skupine KD Sveta Ana nam pove tudi, da so med izvedbo igre uživali in pozabili na vse prostovoljne ure, ki so jih porabili tako za učenje besedil, kot pripravo scene, vajo in vso organizacijo, ki jo priprava kulturnega dogodka prinese s seboj. »Z obiskom premiere nas je počastil tudi naš župan Martin Breznik, za kar smo mu zelo hvaležni.« zaključuje Bernarda.

Ponovitev komedije si bo moč ogledati na velikonočni ponedeljek, torej 10. aprila ob 18. uri, v KD Sveta Ana.

Naročite se na RSS