Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Jasmina Lah Vreča: »Kajenje ni navada, temveč odvisnost.«

V Zdravstvenem domu Lenart delavnice za opustitev kajenja izvaja Jasmina Lah Vreča, dipl. m. s. s specialnimi znanji.

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ob katerem želijo pristojne inštitucije in organizacije kadilce spodbuditi k opustitvi kajenja. Slednje namreč prinaša številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Pogovarjali smo se z Jasmino Lah Vreča, diplomirano medicinsko sestro s specialnimi znanji, iz Centra za krepitev zdravja (CKZ) v Zdravstvenem domu (ZD) Lenart, ki ponuja različne programe, dejavnosti in storitve za spodbujanje zdravja ter dobrega počutja posameznikov in skupnosti.

Imate tudi vi jutranji ritual, brez katerega se dan preprosto ne more dobro začeti? Za večino ljudi je to jutranja kava, pa naj bo kratka, dolga, z mlekom ali brez. Bi se je bilo težko odvaditi, kajne? Prenekateri posameznik pa si tako jutra kot dneva ne more predstavljati brez cigarete ali druge oblike tobačnih oziroma nikotinskih izdelkov.

V Sloveniji po podatkih iz leta 2021 tobak kadi nekaj manj kot vsak peti odrasli prebivalec (18,4%). Odstotek kadilcev je višji med moškimi kot med ženskami. V zadnjih letih so se v Sloveniji pojavili tudi novi tobačni in nikotinski izdelki, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, po katerih posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli. Uporaba teh izdelkov je v tej starostni skupini povezana s pomembnimi tveganji.

»Tobačna industrija želi vsakega izgubljenega kadilca nadomestiti z novim uporabnikom. V ospredju je seveda kapitalizem, ekonomska naravnanost, ne pa zdravje ljudi,« pravi Jasmina Lah Vreča iz CKZ

in omeni bolezen pljuč, ki se je najprej pojavila v Ameriki in za katero so kasneje dokazali, da je povezana s kajenjem elektronskih cigaret. Ko so se tako imenovani »vejp«-i pojavili še v Evropi, so ljudje za dotično boleznijo pričeli zbolevati tudi na tej strani oceana.

cigaret 1
Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za zdravje je avgusta 2007 uvedlo novelo zakona o omejitvi uporabe tobačnih izdelkov, ki prepoveduje uporabo tobačnih izdelkov v javnih in delovnih zaprtih prostorih. Cigarete in tobak za zavijanje so v Sloveniji od januarja 2020 na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo. Kolikšen vpliv imajo tovrstne poteze na zmanjšanje deleža kadilcev med mladimi in odraslimi? Lah Vreča odgovarja:

»Če spremljamo zmanjševanje odstotka kadilcev med slovensko populacijo, ena večjih sprememb sledi ravno popolni prepovedi kajenja v zaprtih delovnih in javnih prostorih. Takrat ljudje v službi več niso smeli posegati po cigaretih in so morali določene ure nekako preživeti brez. Mnogi so takrat sami sebi dokazali, da zmorejo, in so kajenje zmanjšali ali celo opustili.

Kar se pa tiče enotne embalaže, se zdi, da so na le-to prej pozorni drugi, ljudje, ki kadilca obkrožajo. Kadilec sam se na tovrstno embalažo namreč privadi in je sploh več ne opazi.«

Leta 2022 je bila sprejeta še strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka, ki se imenuje »Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030« in vključuje dolgoročno vizijo, da bo Slovenija v letu 2040 družba brez tobaka. Strategija vključuje številne aktivnosti za preprečevanje začetka uporabe in opuščanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov ter dodatna izobraževanja zdravstvenih in šolskih delavcev na tem področju.

Delavnice za prenehanje kajenja v Lenartu

Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo nehati sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje in pri tem potrebujejo pomoč, se svetuje, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačni. Enega takšnih vodijo tudi na Centru za krepitev zdravja v Lenartu.

»V okvirju Centra za krepitev zdravja izvajamo skupinske in individualne delavnice, za katere ljudje ne potrebujejo napotnice temveč le željo po prenehanju s kajenjem.

Nekatere potencialne kandidate za naše delavnice nam priporočajo iz referenčne ambulante, nekatere pa odkrijemo sami skozi druge delavnice.« Referenčne sestre sicer opažajo, da ljudje ob obisku zdravnika pogosto prikrijejo dejstvo, da so kadilci, ali prikrojijo obseg kajenja. Jasmina ob vodenju individualnih razgovorov za ostale delavnice vabi tudi k prenehanju kajenja a nemalokrat naleti na gluha ušesa. Zadovoljno pa pove, da iste posameznike včasih sreča nekoliko kasneje: »Včasih ob mojem povabilu zanje preprosto ni pravi čas, kar razumem. Mi pa potem povedo, da so takrat vsaj začeli razmišljati o prenehanju kajenja, se zavedati problematike in so kasneje sami izberali pravi trenutek, da so se priključili organiziranim delavnicam ali pa so s kajenjem celo sami uspešno prenehali.«

cigaret 2 
Fotografija je simbolična.

Delavnice, tako individualne kot skupinske, so sestavljene iz šestih zaporednih srečanj. Najprej se sprašujejo in pogovarjajo o tem, kakšen tip kadilca je posameznik, zakaj želi kajenje opustiti, kako spreminjati navade itd.

»Obstajata dva tipa kadilcev oziroma odvisnosti – odvisnost od nikotina in odvisnost od ugodja.

Kemična odvisnost od nikotina je relativno hitra odvisnost, ki pa jo je lažje premagati, saj obstajajo zdravila v obliki tablet, obližev, žvečilnih gumijev, pršilnikov ipd., ki vsebujejo nikotin. Če ta zdravila posameznik koristi po navodilih, se počasi zmanjšuje odmerek nikotina in na tak način premaga odvisnost. Je pa v teh pripomočkih samo nikotin brez ostalih škodljivih snovi, ki jih najdemo v cigaretu. Druga odvisnost pa je odvisnost od ugodja, ki jo je težje premagati. Ljudje si namreč ustvarimo neke rutine oziroma povezave, kot je na primer jutranja kavica s cigaretom. Pomagamo si tako, da čimbolj korenito spreminjamo navade. Mogoče ne pijemo več kave ali pa le-to pijemo iz druge skodelice, na drugem mestu,« pojasnjuje Lah Vreča.

Dan, na katerega poteka tretje srečanje, načrtujejo kot »dan brez cigarete«. V nadaljnjih srečanjih govorijo o zdravem načinu življenja, nadzorovanju telesne teže, premagovanju stresa ... in na koncu še o tem, kako ostati nekadilec. »Ker sta kajenje in stres velikorat povezana, na delavnicah obravnavamo še tehnike sproščanja. Pogovarjamo se tudi o tem, kako obdržati telesno težo. Nikotin namreč pospešuje prebavo, na račun česar se lahko ob prenehaju s kajenjem zredimo tudi do tri kilograme. Dodatno je tukaj še iskanje ugodja, ki ga prej najdemo v cigaretu in ga potem iščemo v hrani.«

»Saj en cigaret pa lahko.«

»Tisti, ki so že nekaj časa nekadilci, včasih radi olepšano pripovedujejo, da so se en dan pač odločili in prenehali s kajenjem pa je bilo to to. Ko gledajo za nazaj, se jim mogoče res zdi tako, ampak v tistem trenutku, dneh, tednih, jim je bilo seveda in zagotovo težko. To je boj. Tipično je, da ljudje nehajo in ponovno začnejo pa spet nehajo in spet začnejo ... so pa z vsako tovrstno izkušnjo bogatejši in močnejši. Vsekakor pa so na boljši poti od tistih, ki niti ne poskusijo. Enkrat jim namreč uspe, če si tega res želijo,« zaključi Jasmna Lah Vreča.

V okviru NIJZ deluje brezplačna anonimna telefonska številka 080 2777, na katero se lahko obrnejo tisti, ki želijo prenehati kaditi. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetnem forumu med.over.net. V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomaga kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja, obstajajo pa tudi zdravila na recept, katere lahko predpiše osebni zdravnik. V okviru zdravstvenih domov v Centrih za krepitev zdravja in v Zdravstveno vzgojnih centrih po vsej Sloveniji posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri premagovanju težav pri opuščanju zasvojenosti z nikotinom.

V Zdravstvenem domu Lenart te delavnice izvaja Jasmina Lah Vreča, dipl. m. s. s specialnimi znanji. Tisti, ki bi želeli pomoč lahko pokličejo na telefonsko številko 02 729 1859, pišejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.i ali se oglasijo v prostorih Centra za krepitev zdravja v ZD Lenart.

Našega zdravja pa ne ogroža le aktivno oziroma pasivno kajenje, temveč ga ogrožajo tudi pesticidi, ki se uporabljajo za gojenje tobaka, krčenje gozdov, degeneracija tal, porabljena voda in fosilna goriva, izpusti toplogrednih plinov in strupeni odpadki. Dolgoročno gledano kajenje ne zastruplja le naših teles temveč tudi naš planet.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.