zombi 2

Vpis

Na brezplačne delavnice za kvalitetnejše življenje v sklopu CKZ Lenart

Nina Vuzem, dipl. m. s. je pred nedavnim prevzela vodenja Centra za krepitev zdravja v ZD Lenart. Foto: Anita Grgić Nina Vuzem, dipl. m. s. je pred nedavnim prevzela vodenja Centra za krepitev zdravja v ZD Lenart. Foto: Anita Grgić

Obiskali smo Center za krepitev zdravja (CKZ) v Lenartu, kjer izvajajo aktivnosti preventivnih programov, s katerimi skušajo dvignili kvalitetno zdravja na slovenskogoriškem področju. Nedavno je CKZ dobil tudi novo vodjo in sicer je to postala Nina Vuzem, dipl. m. s., ki je prej že štiri leta delala v ZD Lenart. Zaupala nam je, zakaj se je odločila za ta poklic, predstavila programe in vizijo CKZ-ja ter povedala, kakšni so odzivi uporabnikov na delavnice.

ckz 3Center za krepitev zdravja se nahaja v novem delu ZD Lenart v prvem nadstropju. Foto: Nina Zorman

Empatija in vzajemna pomoč sta vodili za delo v zdravstvu

Nina Vuzem, dipl. m. s. je v prvi vrsti oseba z velikim občutkom za sočloveka. Empatija in vzajemna pomoč sta vodili, ki jo spremljata že vse življenje. Že kot srednješolka je skrbela za dedka, ki je bolehal za sladkorno boleznijo in kasneje zbolel za rakom.

»Dedek je bil v celoti odvisen od naše pomoči. Že takrat sem čutila željo po poklicu medicinske sestre, a sem se vseeno, verjetno zaradi velike ljubezni do otrok, odločila za predšolsko vzgojo.«

Nina je po končani srednji šoli, nadaljevala študij na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru, po zaključku dodiplomskega študija pa je dobila zaposlitev v Slovenskem društvu Hospic in kasneje v Zdravstvenem domu v Lenartu, kjer je bila sprva štiri leta zaposlena kot izvajalka delavnic, danes pa kot vodja CKZ-ja.

ckz 1

Brezplačne delavnice za bolj kvalitetno življenje

V Centru za krepitev zdravja ponujajo pestro izbiro brezplačnih delavnic za uporabnike. Temeljnih delavnic se lahko brez napotnice udeležijo vsi, ki želijo narediti nekaj za sebe, za izboljšanje ali okrepitev zdravja. Med temeljne delavnice med drugim spadajo: Zdravo živim, Dejavniki tveganja, Tehnike sproščanja in Ali sem fit. Poglobljenih delavnic se lahko udeležijo vsi, ki pridobijo napotnico oz. so napoteni iz preventivne – referenčne ambulante ali od družinskega zdravnika. Med poglobljene delavnice sodijo Svetovalnica za zdrav življenjski slog (Zdravo jem, Gibam se, Zdravo hujšanje), Svetovalnica za duševno zdravje (Spoprijemanje s stresom, Podpora pri spoprijemanju s tesnobo in Podpora pri spoprijemanju z depresijo), Svetovalnica za tvegana vedenja (Skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja, Individualno svetovanje za opuščanje kajenja) in Program SVIT. Delavnice potekajo v zdravstvenem domu Lenart, tiste bolj obarvane s športnimi aktivnostmi pa se izvajajo v DreamGym centru ali na ŠRC Polena. Delavnice izvajajo zdravstveni strokovnjaki, ki delujejo v okviru Zdravstvenega doma in lahko s svojim strokovnim znanjem in izkušnjam pomagajo in svetujejo udeležencem delavnic.

Uporabniki po epidemiji bolj previdni

Po besedah Vuzmove so v času epidemije bili vsi zdravstveni delavci razporejeni na druga delovišča, CKZ pa ni izvajal nobenih aktivnostih, šele letos v marcu so spet začeli delovati z izvajanjem različnih delavnic. Sedaj delujejo nemoteno in s polno paro, opažajo pa, da se ljudje ne odzivajo na način, ki bi si ga v centru želeli.

»Odzivi ljudi so različni, nekateri se radi vračajo in to dojemajo kot nekaj pozitivnega, drugi pa so še zmeraj zelo previdni. Mogoče mislijo, da tukaj ne bodo izvedeli nobene nove informacije, da ogromno npr. o zdravi prehrani, že vedo, so že slišali, že prebrali.«

Uporabniki so po epidemiji bolj previdni in se ne želijo delovati v skupinah.

»Ljudje so odklonilni, nekateri že pri osebnem zdravniku rečejo, da tega ne želijo in ne čutijo želje po novih znanjih. To povezujemo s tem, da so se ljudje nekoliko odtujili, večkrat nam pri povabilu na delavnico rečejo, da bi radi individualne obravnave in ne želijo v skupine. To je mogoče posledica covida. Mislim, da je to prehodne narave in se bo spet vzpostavil CKZ z vsemi delavnicami kot je bil pred covidom,« je dejala Nina Vuzem.

Svoje aktivnosti predstavljajo tudi na terenu – ta vikend bodo na Veveričkinem otroškem festivalu

Obiskovalci si lahko vsebine delavnic ogledajo tudi na različnih lokalnih prireditvah. V soboto in nedeljo so osebje CKZ-ja prisotno na Veveričkinem otroškem festivalu, ki se bo odvijal na športno-rekreativnem centru Polena. Na dogodku boste lahko izvedeli več o preventivnih programih centra, prisotna bosta tudi medicinska sestra, ki skrbi za ustno zdravje ter maskota CKZ-ja nosorog Rafko.

»Rafko je velik in prijazen nosorog, ki bo na festivalu poskrbel, da ne boste žejni in da boste lahko tudi kaj narisali,« je dejala Nina.

ckz 2Ekipa CKZ z reševalcema in zdravnikom na dogodku Test hoje. Foto: Nina Zorman

Vljudno vabljeni na Veveričkin otroški festival, ki se bo odvijal 18. in 19. junija na ŠRC Poleni od 10. do 18. ure. Na voljo bodo številne otroške predstave, ustvarjalne delavnice ter animacijski program za otroke.

Nazadnje urejeno: petek, 17 junij 2022 17:03