zombi 2

Vpis

Simoničeva domačija: Nepogrešljiv del kulturne dediščine

Foto: Nina Zorman Foto: Nina Zorman

Simoničeva domačija, zgrajena leta 1787, predstavlja pomembno kulturno pridobitev za Občino Trnovska vas. Kot edina avtohtona panonska hiša na obronkih Slovenskih goric, se uvršča med nepogrešljiv del stavbne in kulturne dediščine. Občinski biser ima bogato zgodovinsko in spomeniško vrednost, s svojo prepoznavno podobo je med občani pustil poseben pečat.

Untitled design51Foto: arhiv občine Trnovska vas

V tej Simoničevi domačiji se je skozi leta ustvarilo ogromno spominov. Nekdanja lastnica hiše Ivanka Simonič, je v letu 2011 zapustila domačijo pri 91-ih letih, ko je zaradi oslabelega zdravja morala v oskrbo doma za ostarele. V letu 2012 je lastništvo prevzela Občina Trnovska vas, ki se je pred tem zavezala, da bo za Ivanko Simonič plačevala oskrbnino.

Panonska hiša, v kateri so nekoč prebivali viničarji

Nostalgična domačija je bila zgrajena v obliki črke L. Ob vstopu v hišo si obiskovalci lahko prvo ogledajo hodnik oz. kot so ga včasih poimenovali »priklet«, ohranjena pa je tudi črna kuhinja, kjer so nekdanje generacije kuhale in pripravljale jedi. Na desni strani kuhinje je kamra, kjer so v davnih časih shranjevali krompir, medtem ko je na levi strani velika sprednja soba oz. hiša s krušno pečjo. Stavba se nadaljuje v gospodarsko poslopje. Na sprednji strani hiše je malo okno, ki je služilo za prezračevanje. Zunaj hiše so bili naslednji prostori: »gümna«, »listjak«, »verštat« (delavnica), »štala«, »svinjska štala« in drvarnica. V takšni panonski hiši so nekoč prebivali viničarji, delavci, ki so nekoč pomagali obdelovati vinograde in so za plačilo prejeli pridelek, denar ali bivanje.

Obnova neprecenljivega kulturnega biserja

Da ima domačija pomembno kulturno vrednost, so uvideli tudi predstavniki občine, ki so opazili, da se je prepoznavna podoba domačije z leti okrnila, a je niso želeli prepustiti propadu. V domačiji so prepoznali potencial, slednja namreč s svojo bogato zgodovino in izjemnim spomeniškim pomenom predstavlja nezamenljiv kulturni biser. V letu 2000 je bila v celoti obnovljena strešna konstrukcija, streha pa prekrita s slamnato kritino kot je bilo tradicionalno v starih časih. Vlaga je močno načela temelje, zato je bilo v prvi fazi obnove poskrbljeno za hidroizolacijo. Hiša je bila prenovljena s surovinami iz materialov, ki so jih uporabljali tudi naši predniki. V notranjosti hiše se je ohranilo tudi stavbno pohištvo. Ohranjeno in obnovljeno ter primerno zaščiteno pred propadanjem je tudi nekdanje stavbno pohištvo.

3Foto: arhiv občine Trnovska vas

Pod okriljem župana g. Alojza Benka in njegovih sodelavcev, je občina v letih 2017 in 2018 uspešno kandidirala na dveh razpisih Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter tako pridobila zadostna sredstva, da je lahko pristopila k projektu celovite obnove, ki se je pričela leta 2020 in bila nadvse uspešno zaključena septembra 2021. Sčasoma se je oblikoval medgeneracijski vzgojno-izobraževalni center ter poslovno okolje, namenjeno vsem, ki so usmerjeni v prenos znanj in veščin o domačih obrteh ali pa si želijo idiličen kraj za posebne prireditve. Pri projektu celovite obnove je pomembno prispevala tudi Suzana Vešligaj z Zavoda za varstvo kulturne dediščine območne enote Maribor, ki je pomembno prispevala k ohranjanju neprecenljive domačije.

domacija1Foto: arhiv občine Trnovska vas

Steletovo priznanje za celotno obnovo Simoničeve domačije

simonic2Foto: arhiv občine Trnovska vas

Po javnem naročilu je dela na Simoničevi domačiji prevzel Janez Golnar iz Svetega Jurija ob Ščavnici, njegov podizvajalec je bil Ivan Lorenčič iz Bišečkega Vrha, ki je Simoničevi domačiji vrnil svojo podobo. Občina Trnovska vas je 30. maja 2022, v prostorih Narodne galerije v Ljubljani od Slovenskega konservatorskega društva prejela Steletovo priznanje za leto 2021 za celotno obnovo Simoničeve domačije. Steletovo priznanje ima posebno vrednost, saj je nagrada za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva.

simonic1Foto: arhiv občine Trnovska vas

Nekdanji Ivankin dom postal dragocena identiteta kraja

Danes so vrata Simoničeve domačije odprta za obiskovalce po predhodnem dogovoru z Občino Trnovska vas. Kulturni spomenik se vodi v registru kulturne dediščine in spada pod varstvo in zaščito Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor. Nekdanji Ivankin dom je pod okriljem Občine Trnovska vas in njenih dediščini naklonjenih predstavnikov in prostovoljcev, postal dragocena identiteta kraja in kulturne krajine. Očarala vas bo s tradicionalnim izgledom domačij, ki so jih nekoč uporabljali tudi naši predniki.

Nazadnje urejeno: torek, 21 junij 2022 14:23