banner fiskars2

Vpis

Vesnini vrtovi: slikovita oaza v osrčju Slovenskih goric

Foto: Anita Grgić Foto: Anita Grgić

Odpravili smo se na obisk k Vesni in Mitji Grušovnik, lastnikoma čudovitega posestva Vesnini vrtovi, ki deluje v okviru društva Ikigai. Do prelestnih vrtov vodi gozdna cesta, obkrožena z drevesi in travniki. Ob prihodu v slikovito oazo sredi osrčja Slovenskih goric – Spodnji Voličini, smo doživeli topel sprejem Vesne in Mitje. Ob kavi in ptičjem žvrgolenju se je vnel živahen in sproščen pogovor o nastanku Vesninih vrtov, o tem, zakaj je simbolni poročni obred trend, kako si zagotoviti pravljično poročno slavje na Vesninih vrtovih in zakaj izbrati ravno ta kraj za poseben dan, ki si ga bosta nevesta in ženin zapomnila za vselej ter bo očaral tudi vaše poročne svate.

Vesnini vrtovi volicina

Foto: Ljubezni dan

Vesna in Mitja sta se v posestvo zaljubila na prvi pogled

Pravnica, ki je zapustila odvetniško kariero in odšla v Švico, kjer je spoznala, kaj si resnično želi početi v življenju ter vodja digitalnega oddelka za produktni management, programatično oglaševanje in analitiko, ki obvlada marketinške prijeme in ima analitiko v malem prstu – zanimalo nas je, kam segajo začetki in snovanje Vesninih vrtov. Vse se je začelo z Vesnino estetsko žilico za urejanje prostorov in dekoriranje. Navdih za otvoritev Vesninega vrta je nastal, ko je lastnica zaključila s dodiplomskim študijem prava in je razmišljala, kaj je tisto, kar bi res želela delati v prihodnosti. S soprogom sta našla posestvo v Spodnji Voličini in se v posestvo zaljubila na prvi pogled. Ko sta prvič prispela do ribnikov, je bila celotno posestvo pokrito s snežno odejo. Ravno ta spokojnost, s katero je prežet kraj, je bila glavni razlog, da so Vesnini vrtovi ugledali luč sveta.

»Vse okrog je bilo zasneženo. Na začetku je bila samo hišica, ni bilo ograje, pavilijona, le otoček s tremi cipresami, toda nekaj me je pritegnilo, všeč mi je bila voda in prav tako obkroženost z gozdom. Menila sva, da ima lokacija velik potencial za dogodke, saj se ljudje radi zbirajo ob vodi in kar takoj sva ugotovila, da je to to kar iščeva,« je povedala Vesna, ki je trenutno v Sloveniji in vodi prve poroke ter na povpraševanje potencialnim parom z veseljem razkaže vrtove.

Vesnini vrtov poroka

Foto: Ljubezni dan

Ribiču, ki je verjel v prihodnost ribnika in je predal baklo naslednikoma

Pred leti je na posestvu Vesninih vrtov na obronkih ribnikov stala ribiška koča v lasti nekdanjega lastnika. Tukaj delujoče ribiško društvo ter njeni člani so se radi zbirali ob ribniku, kjer so preživljali svoj prosti čas med ribarjenjem. Nekdanji lastnik je vedno sanjal o tem, da bi prav na tej lokaciji zdajšnjih Vesninih vrtov nekaj ustvaril. »Ribnike, otoček, vse to je on naredil, midva sva nato začela sanirati oba ribnika, vzpostavila sva električno napeljavo, razsvetljavo, vodovodni sistem,... Nekdanji lastnik je želel to posestvo prodati nekomu, ki bo sledil svojim sanjam in iz posestva nekaj ustvaril in bil je zelo srečen, ker sva midva prevzela posestvo,« je povedala Vesna. »Kasneje nama je tiho priznal, da je bil mnenja, da bova obupala, mu je pa ob pogledu na prenovljeno posestvo zaigralo srce od veselja, ko je ugotovil, da je nekdo izpolnil njegove dolgoletne sanje.«

Vesna in Mitja med sanacijo nista imela večjih težav, pohvalila sta delo Občine Lenart, ki jima je skozi celoten proces nudila pomoč in je znana po odzivnosti do občanov: »Hišno številko sva dobila brez problema, v Občini so res zelo zainteresirani,« je povedala Vesna.

Vesnini vrtovi poroka v naravi

Foto: Ljubezni dan

Magični dan sredi narave v štirih različnih slogih

Med osrednjimi storitvami, ki jih ponujajo na Vesninih vrtovih so priprava in dekoriranje posestva za poročne obrede in poporočno slavje. Ponujata najem prostora, dekoriranje ter inventar v štirih različnih stilih – rustikalni, boemski, francoski in vintage. Cene se gibajo od 1500 EUR naprej in so odvisne od želja parov. Na Vesninih vrtovih so dobrodošli vsi, pripravljajo tudi obrede za tuje državljane in za istospolne poroke. Prostor je primeren tudi za otroke, ki lahko na bližnji zelenici pustijo domišljiji prosto pot med igranjem. Na posestvo lahko s seboj pripeljete tudi hišne ljubljenčke, medtem ko lahko svoj jekleni konjiček parkirate na bližnjem parkirišču pri drevoredu.

Romantični simbolični obred – trend, ki je v porastu

Na posestvu Vesnini vrtovi nudijo organizacijo personaliziranega simboličnega obreda, ki je lahko popolnoma prilagojen željam bodočega ženina in neveste. »Simbolični poročni obredi so bili od nekdaj prisotni na poročni sceni, še posebej so se razširili v času korone, ko so se poroke odpovedovale in so se njihovi termini prestavljali, zato se določeni pari več niso mogli poročiti na izbrani termin poroke in niso več mogli dobiti matičarja, da bi jih poročil, ker so bili zasedeni že od prej. Potem so se pari začeli odločati za simbolične obrede, kar pomeni, da so se odšli poročiti na matični urad, potem pa so se na tisti dan, ko so imeli rezervirano lokacijo in organizirano zabavo po poroki, odločili, da bodo tam imeli simbolični poročni obred pred vsemi svati, ker na matičnem uradu zaradi ukrepov, tega obreda niso mogli izvesti,« je dodala Vesna. Romantične simbolične obrede lahko popolnoma prilagodijo željam ženina in neveste. Bodoča zakonca si lahko med obredom npr. zapojeta, si kaj povesta, lahko se izrečejo zaobljube, prav tako je tudi trajanje obreda prilagojeno njunim željam.

Simbolični obred se lahko izvede enako kot civilni poročni obred, z edino razliko, da oseba, ki izvede simbolični obred, nima pooblastil, da uradno sklene poroko. »Pri nas se ob osmih ali devetih zvečer, denimo ob sončnem zahodu nemoreš poročiti, saj so matični uradi zaprti. Zakaj pa ne bi imeli tukaj simboličnega obreda ob sončnem zahodu? Določeni matični uradi dovolijo neko osebno noto v uradnem poročnem obredu, nekateri pa ne. Pri nas jo lahko vnesete vedno in po želji.« je dejala Vesna.

Vesnini vrtovi dekor

Foto: Ljubezni dan

Ko sem videla, kako izgleda osebni obred, sem si ga tudi jaz zaželela

Prvi dogodek na Vesninih vrtovi je bil organiziran v letu 2021 oz. lani, ko so bila opravljena vsa temeljna dela ter je bila vzpostavljena potrebna infrastruktura. In kako je potekalo poporočno slavje v naravi? »Na sprejemni jasi je bil barman, mize pa so bile obložene s kanapeji in sladicami. Postavili smo paviljone in senčnike. Nevesta je prispela do drevoreda in nato na otoček, na katerem se je izvedel obred. To je res oseben in lep obred, med katerim smo vsi zajokali. Ni ga čez osebni obred napram civilnemu. Ko sem videla, kako to izgleda, sem si rekla, da bi tudi sama želela takšen obred. Stranke so bile zelo zadovoljne in tudi odzivi so zelo dobri,« je povedala Vesna.

Vedno več ljudi se želi poročati v naravi, kjer želijo imeti tudi svoj obred, prilagojen lastnim željam. Prednost lokacije je zasebnost ter intimna nota in po besedah Vesne, je trenutno povpraševanja veliko. »Na Štajerskem koncu še potekajo zaenkrat bolj ali manj klasične poroke ter ponudbe ne vsebujejo kaj več, kot so prostor, dekoracija, koordinacija itd.« je povedala Vesna, ki si z možem Mitjo želi razširiti ponudbo storitev. Tako v prihodnjem letu nameravata organizirati še več dogodkov, ki bi se jih npr. udeležile tudi nosečnice. »Drugo leto bi rada začela organizirati praznovanja ob rojstvu otroka. Moja želja je pripravljati »baby showerje«, ki se ga bo udeležilo več bodočih mamic, ki pričakujejo naraščaj,« pove Vesna.

Poroka pod zvezdami v osrčju Slovenskih goric

»Takšne lokacije predvsem v »divji« naravi so zelo redke po celi Sloveniji. Na Štajerskem jih praktično ni. Posebnost je poroka sredi narave, kjer je že poskrbljeno za infrastrukturo. Vso dekoracijo in inventar dobiš na enem mestu in je že zajeto v ceno. Tukaj si želiva ustvariti eko sistem, ki deluje in v katerem takoj začutiš, da si v naravi,« je dodal mož Mitja.

Vesnini vrtovi ponoci 1

Foto: Ljubezni dan

Prva stranka jih je našla s pomočjo orodja Google zemljevidi

Na družbenih medijih prevladuje estetika s pridihom pravljičnosti. Vesna, ki je po naravi zelo ustvarjalna, v sklopu porok pripravlja tudi unikatne pisemske ovojnice s starodavnim pečatom iz voska, ki je ročno izdelan ter poročna vabila. Finance je prevzel mož, medtem ko Vesna predstavlja kreativni del vključno z marketingom in oglaševanjem. Opažajo veliko prednost v uporabi spletnega oglaševanja in uporabo družbenih omrežij, po katerih jih lahko potencialne stranke najdejo. »Za organizacijo prve poroke so nas našli preko spletnega orodja Google zemljevidi. Stranka je iskala nekaj v bližini in je našla posestvo Vesnini vrtovi. Ko je kliknila na rezultat, si je rekla, da se bo tukaj poročila. Instagram in poročni portali so najbolj aktualni. V 99 % smo organizatorke porok ženske, redki so moški, ki to organizirajo. Vsi smo vizualni tip, kar se tiče porok. Dejstvo je, da neveste po zaroki najprej brskajo po spletu in iščejo po Pinterestu, Facebooku, kjer so označeni nekateri znani ljudje in njihovi profili. Tako nastane veriga in domino efekt, ki je možen samo na družbenih omrežjih, kjer so ljudje označeni,« je dejala Vesna.

Vesnini vrtovi

Foto: Ljubezni dan

Pogrešajo več konkurence v svetu poročnih storitev

Želijo si, da bi bilo na Štajerskem podobnih ponudnikov več, saj bi se v tem primeru ljudje malo odmaknili od običajnih porok. »Na takšen način, bi se celotna naša pokrajina dvignila na višji nivo poročne ponudbe. Recimo na Bledu delajo čudeže s porokami, ker se tam poročajo tujci, ki imajo tudi drugačne zahteve.« Ravno pomanjkanje inovativnih idej v organizaciji in načrtovanju porok je bil razlog, da sta prešla v tovrstne vode. »Videla sva, da na tem delu Slovenije ni tako velike ponudbe in si rekla, da bova začela te storitve ponujati. Biti inovator je pa vedno zelo pozitivno kot pa po drugi strani težko, saj morajo ljudje tovrstne storitve tudi sprejeti,« za konec doda Vesna.

Vesni in Mitji lahko sledite na Instagramu in Facebooku ali si ogledate njuno ponudbo na spletni strani.

Nazadnje urejeno: sobota, 09 julij 2022 12:15