banner fiskars2

Vpis

Avguštin Seničar: Direktor, ki se je z velikimi črkami zapisal v lenarško zgodovino

Na fotografiji so (od leve proti desni) Valentin Hren, Avgust Seničar in Milan Mandl. Foto: Stanislav Kocutar Na fotografiji so (od leve proti desni) Valentin Hren, Avgust Seničar in Milan Mandl. Foto: Stanislav Kocutar

Devetdesetletnik, ki se je razdajal tudi za Slovenske gorice

Življenjska zgodba še vedno čilega 90 letnika Avgusta Seničarja se je začela avgusta 1933 pod Donačko goro. Bil je zvedav vajenec, potem pa se je skozi čas v njegovi delavski knjižici nabralo 58 let delovne dobe. Bil je radovedni vajenec v Mariborski tekstilni tovarni z neustavljivo željo po novih znanjih in osebnostnem razvoju. Bil je vodja proizvodnje v podjetju Primat ter kar 37 let na direktorskih položajih – od lenarškega Klemosa do zasebne družbe Ventili v Selnici ob Dravi.

Lenarški Klemos je praktično dvignil iz pepela in ga kot Industrijo metalnih izdelkov (IMI) pripeljal v družbo prepoznavnih podjetij v nekdanji Jugoslaviji. Navezal je tudi prve poslovne povezave z nemškimi podjetji, da jim je še v času delavskega samoupravljanja uspelo privabiti tuji kapital in zasnovati proizvodnjo, ki še danes poteka v največji lenarški industrijski in izvozno naravnani gospodarski družbi, v Tovarni bovdenov in plastike (TBP) Lenart. TBP d.d. je paradni konj lenarške industrije in pomembni partner svetovne avtomobilske industrije. A začetki niso bili lahki – nekdanji Klemos se je začel že leta 1971 pogovarjati s tujim nemškim partnerjem za vlaganje v proizvodnjo v Lenartu. Vodil ga je prodorni in za tisti čas drzni ter v prihodnost zazrti direktor Avgust Seničar. Pod njegovim vodstvom je podjetje navezalo stike s tujim partnerjem ter z vlaganjem tujega kapitala nemške firme Vebe-Küster v obliki opreme in tehnologije, v Klemosu organiziralo proizvodni obrat žičnih mehanizmov - imenovanih »bovden potegi«. Začelo se je osvajanje sodobnih tehnologij in znanj ter razvoj v ugledno podjetje za samostojno proizvodnjo in trženje bovden potegov za evropsko avtomobilsko industrijo. To se je zgodilo leta 1971. Leta 1974 se je proizvodni obrat bovden potegi organizacijsko preoblikoval v TOZD »Klemos-Küster« žični mehanizmi v okviru IMI Klemos Lenart. To delo se je bogato obrestovalo. V lenarško zgodovino se je Avgust Seničar trajno zapisal z velikimi črkami in je v Slovenskih goricah pustil trajne in globoke sledi. Bil je gospodarstvenik, ki je videl daleč naprej in tudi vedel, kako lahko svojo vizijo in cilje uresniči. Z ljudmi, ki so bili zanj vedno največji kapital. Zato se ga njegovi delavci še danes s hvaležnostjo spominjajo.

avgustin 2 Avgust Seničar, direktor in gospodarstvenik z vizijo in s posluhom za ljudi.

Hvaležnost so nekdanjemu direktorju izkazali tudi ob njegovi devetdesetletnici. Za to pozornost jim je neizmerno hvaležen. »Na mojem domu v Razvanju me je obiskala delegcija TBP v sestavi Bogdan Šavli, Hilda Gjerkeš, Zlatko Titan in Franc Loncner. Za vse njihove izrečene dobre želje, za darila in program, ki so ga pripravil, se jim prijazno zahvaljujem. Bili so moji tesni sodelavci v takratni TOZD Tovarna jeklenih konstrukcij, TOZD Klemos – Küster, TOZD Plastika in skupne službe IMI Klemos Lenart.

To je bila organizacija podjetja, v katerem sem bil zaposlen kot direktor vse do leta 1990. Od takrat je minilo 33 let. V tem času smo se spremenili vsi, tudi kraj Lenart. V kolikor v tistem »našem« času ne bi bili zaposleni tako vestni in dobri sodelavci, ki smo se vsi trudili, da bi se naši zaposleni delavci dobro počutili in tudi živeli bolje, se tudi Lenart ne bi razvijal tako pozitivno, kot se je. Od takrat pa vse do danes, ko je med lepšimi slovenskimi mesti.

Poleg nekdanjih Klemosovih najožjih sodelavcev me je obiskal, mi zaželel vse dobro in me obdaroval tudi zdajšnji direktor družbe TBP d.d. Lenart, dr. Danilo Rojko. Vsem se od srca zahvaljujem za izkazano pozornost in voščilo«,

nam je tudi rahlo nostalgično pripovedoval še vedno čil in zdrav devetdesetletni Avgust Seničar.

Pol stoletja je bil ob izdatni podpori sokrajanov Valentina Hrena in Milana Mandla predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Razvanje pri Mariboru ter četrt stoletja predsednik sveta tamkajšnje krajevne skupnosti. Za dolgoletno izjemno uspešno organizacijsko in vodstveno delovanje v gasilski organizaciji je prejel naziv častnega predsednika PGD Razvanje. V ta kraj se je priselil leta 1958 in je s svojim zavzetim delom pomembno prispeval k njegovemu razvoju. Za angažiranost, dosežke na področju gospodarstva ter za nesebično in humano delo na področju gasilstva, je Avgust Seničar prejel številna visoka priznanja in pohvale, med njimi leta 2007 tudi bronasti grb mesta Maribor.

Nazadnje urejeno: torek, 19 september 2023 10:22