Vpis

Regijski center za deinstitucionalizacijo

Foto: arhiv Muzeja norosti Foto: arhiv Muzeja norosti

Sodelujejo v projektu za trajno pomoč in oskrbo v skupnosti

V projektu Regijski center za deinstitucionalizacijo sodeluje tudi Občina Sveta Ana. Za ljudi, ki potrebujejo pomoč pri vsakodnevnih potrebah, in njihove svojce je vsak delovni dan odprta pisarna.
Konec lanskega leta so v zavodu Muzej norosti na Tratah, ki domuje v Gradu Cmurek, začeli izvajati projekt Regijski center za deinstitucionalizacijo (RCDI). Kot so sporočili iz zavoda, v projektu sodelujejo s tremi občinami: Šentilj, Apače in Sveta Ana. Po navedbah zavoda Muzej norosti je osnovni cilj projekta vzpostaviti trajne oblike služb, ki bodo zagotavljaje storitve pomoči in oskrbe v skupnosti v podeželskem okolju. Ljudem iz podeželskega okolja so takšne storitve še težje dostopne in so pogosto preprosto primorani zapustiti svoje domove ter se odseliti v zavode ali domove za starejše.
Dokumenti Evropske unije vse države članice zavezujejo, da razvijajo službe, ki izvajajo oskrbo in pomoč v skupnosti, da lahko ljudje ostanejo doma in imajo zagotovljeno pomoč in oskrbo, ki jo potrebujejo. Epidemija bolezni covid-19 je še dodatno potrdila, da semorajo v vseh državah usmeriti ravno v razvijanje različnih oblik oskrbe na domu, saj je ta za ljudi, ki potrebujejo vsakodnevno pomoč pri vsakodnevnih potrebah, bolj varna in manj rizična oziroma ogrožajoča.

»V projektu bomo raziskali, kakšno pomoč in podporo potrebujejo ljudje v posamezni občini, da bi lahko še naprej živeli v svojem domačem okolju. To delamo z osebnimi načrti z občani. V sodelovanju s službami, občani in občinami bomo razvijali potrebne in manjkajoče oblike storitev v skupnosti ter ustvarili potrebne odgovore glede na potrebe ljudi,« pravi koordinatorica projekta RCDI Simona Ratajc, univ. dipl. soc. del.

V okviru projekta so v Gradu Cmurek na Tratah odprli pisarno, ki je odprta za vse, ki potrebujejo pomoč ali imajo svojce oziroma sorodnike ali sodelavce, ki potrebujejo pomoč. V pisarni dela socialna delavka, ki je dosegljiva po telefonu (070 655 063) vsak delovni dan od 9. do 17. ure in po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Skratka, priložnost za vse, ki potrebujejo pomoč in oskrbo pri vsakodnevnih potrebah, ter njihove svojce, da jo poiščejo v domačem lokalnem okolju.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 07 junij 2021 09:08