zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Tudi porajmos se ne sme več ponoviti!

Auschwitz – Birkenau: »tovarna smrti in pekel na zemlji« tudi za slovenske Rome in Sinte. Foto: Marjan Toš Auschwitz – Birkenau: »tovarna smrti in pekel na zemlji« tudi za slovenske Rome in Sinte. Foto: Marjan Toš

Okrogla miza v spomin na romski holokavst med drugo svetovno vojno v Murski Soboti

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je na okrogli mizi z naslovom Položaj, perspektive in pričakovanja Romov v prihodnjem razvoju in življenju v EU/Evropi, ki so jo v Mursi Soboti pripravili ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti, poudaril, da se porajmos, nacistični zločin nad Romi ne sme nikoli več ponoviti. Med drugo svetovno vojno so se dogajali množični poboji Romov tudi na območju nekdanje Jugoslavije, med drugim v hrvaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac. Na območju današnje Slovenije so med drugo svetovno vojno Rome in Sinte v koncentracijska taborišča pošiljale italijanske okupacijske oblasti, pa tudi nemški okupatorji. Madžarski okupator je Rome med drugim pošiljal na prisilno delo, v Turnišču v Prekmurju pa so ustrelili tudi več romskih talcev. Iz Slovenije so decembra 1943 v Auschwitz-Birkenau odpeljali 77 Romov. Po doslej zbranih podatkih so razen šestih v Auschwitzu tudi umrli. Preostala šesterica je umrla v drugih nemških taboriščih. V Sloveniji je bila prva javna spominska prireditev, posvečena žrtvam porajmosa, leta 2014 v okviru projekta Kamnite solze.

Poleg Romske skupnosti je bila soorganizatorka spominjanja na romski holokavst v Murski Soboti tudi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. V okviru prireditev so pred okroglo mizo v Murski Soboti v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih posadili drevo.V goste so povabili generalnega sekretarja Evropske romske zveze prof. dr. Dragoljuba Ackovića. Po okrogli mizi so svečano položili še venec k spominski plošči v spomin na romske žrtve holokavsta v drugi svetovni vojni 1941 – 1945 na dvorišču nekdanje Ekonomske šole v Slovenski ulici v Murski Soboti.

V Republiki Sloveniji so pripadniki romske skupnosti strnjeno naseljeni v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli Krajini in nekaj tdi v Posavju. Slovenski Romi na the območjih prebivajo zgodovinsko, torej avtohtono. Po uradih podatkih živijo Romi v 20 slovenskih občinah in sicer v občinah Beltinci, Cankova, Črenšovci, Črnomelj, Dobrovnik, Grosuplje, Kočevje, Krško, Kuzma, Lendava, Metlika, Murska Sobota, Novo mesto, Puconci, Rogaševci, Semič, Šentjernej, Tišina, Trebnje in Turnišče. Romi v Sloveniji živijo tudi v večjih mestih kot so Maribor, Velenje, Ljubljana in Celje, na Jesenicah in v Radovljica pa živijo predvsem Sinti.

Nazadnje urejeno: nedelja, 08 avgust 2021 14:53
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar