zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

So pri Sv. Trojici res preveč pozabili na zdravnika dr. Bruna Weixla?

Dr. Bruno Weixl, velik slovenski narodnjak, humanist in zdravnik je pri Sv. Trojici pustil globoke sledi. Osebni arhiv, Elko Borko. - Leta 1938 so na Weixlovo pobudo pri Sv. Trojici odkrili doprsni kip ubitega jugoslovanskega kralja Aleksandra I. Osebni arhiv Marjan Toš. Dr. Bruno Weixl, velik slovenski narodnjak, humanist in zdravnik je pri Sv. Trojici pustil globoke sledi. Osebni arhiv, Elko Borko. - Leta 1938 so na Weixlovo pobudo pri Sv. Trojici odkrili doprsni kip ubitega jugoslovanskega kralja Aleksandra I. Osebni arhiv Marjan Toš.

USTANOVITELJ NARODNEGA SVETA 1918 IN TROJIŠKI ŽUPAN
Potem ko je leta 1914 iz Svete Trojice odšel znani zdravnik in pisatelj dr. Alojz Kraigher, ga je zamenjal zavedni slovenski zdravnik dr. Bruno Weixl. Rojen je bil leta 1887 v Zg. Kungoti v Slovenskih goricah in je po mariborski klasični gimnaziji študiral medicino v Pragi. Bil je velik podpornik povezovanja Slovanov in je leta 1913 kot prostovoljec sodeloval na srbskem bojišču pri Nišu v 2. balkanski vojni. V Sv. Trojico je prišel 20. februarja 1914 in bil nameščen za zdravnik kljub velikemu nasprotovanju trških Nemcev in nemčurjev. Weixl je bil namreč tako kot njegov predhodnik dr. Kraigher velik narodnjak in zato trn v peti tudi takratnim oblastem avstro-ogrske monarhije. Kmalu po sarajevskem atentatu na prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. junija 1914, je bil zaradi udeležbe na sokolskem zletu v Rušah aretiran in zaprt v graških zaporih. V njih je kot politični zapornik preživel 24 dni in se po odpustu vrnil domov v Sv. Trojico. Tam je kot zdravnik deloval do 27. oktobra 1914.

Ker je slutil, da ga bodo mobilizirali in poslali v graško vojno bolnico, je sam kot prostovoljec zaprosil za zdravniško službo v šlezijskem mestu Opava. Kot je zapisal odličen poznavalec zgodovine slovenskega in še posebej štajerskega zdravstva dr. Elko Borko, je Weixl deloval v raznih mestih, dokler ga niso zaradi potreb vojske 31. decembra 1917 mobilizirali in je kot zdravnik delal v rezervi vojaški bolnišnici v mestu Časlavi na Češkem. Tam je zbolel in bil kmalu odpuščen. Še pred koncem koncem prve svetovne vojne se je vrnil domov v Sv. Trojico.

Zdi se, da je pri Sv. Trojici nekoliko preveč pozabljeno, da je dr. Weixl takoj po razpadu monarhije in prevratu novembra 1918 v Sv. Trojici ustanovil Narodni svet (NS) in po odstranitvi nemškutarskega župana postal slovenski župan. 29. decembra 1918 je organiziral veliko proslavo v počastitev nastanka prve jugoslovanske države, ki so se je udeležili tudi gostje iz sosednjega Lenarta. Bil je nadvse aktivni član in funkcionar lenarškega Sokolskega društva in pobudnik za ustanovitev njegove čete v Sv. Trojici. Tesno je sodeloval z lenarškim narodnjakom in starosto Sokola dr. Milanom Goriškom. Kot četni starosta Sokola je 19. junija 1938 pri Sv. Trojici organiziral veliko sokolsko srečanje, na katerem so ob več tisoč glavi množici obiskovalcev odkrili kip ubitemu jugoslovanskemu kralju Aleksandru I.

Dr. Weixl je ostal pri Sv. Trojici do 1. aprila 1941, ko je bil mobiliziran v jugoslovansko kraljevo vojsko in je po njeni kapitulaciji kot begunec živel v Ljubljani. Tam se je že leta 1941 pridružil OF. Leta 1942 je bil na zahtevo belogardistov interniran v italijanska taborišča, iz katerih se je vrnil po italijanski kapitulaciji septembra 1943. Leta 1944 je odšel na osvobojeno ozemlje in se pridružil sanitetni službi NOV. Po končani vojni je bil 1.septembra 1945 z dekretom poslan v Maribor, kjer je delal kot zdravnik in kasneje kot sanitarni inšpektor. Bil je ugledni in cenjeni strokovnjak in v zdravniških krogih nadvse spoštovan. Po krajši bolezni je umrl leta 1967 in je pokopan na mariborskem pokopališču. Trojičani bi po njem lahko brez zadržka že poimenovali katero od ulic in enako bi morali že zdavnaj storiti tudi za dr. Alojza Kraigherja. Pravijo, da nikoli ni prepozno, zato lahko ta zgodovinski dolg še vedno popravijo. Njuna zgodovinska vloga je bila nesporna in za Sveto Trojico izjemno pomembna!

Nazadnje urejeno: nedelja, 14 november 2021 13:26
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar