zombi 2

Vpis
Marjan Toš

Marjan Toš

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia.

Website URL: http://www.gavick.com

Pri Trojiškem jezeru obiskovalci občudujejo prekrasne labode

NAJPREJ GRDE RAČKE, NATO PA MOGOČNI BELI LEPOTCI

Labódi so rod velikih vodnih ptic iz družine plovcev, ki vključuje tudi gosi in race. To so do 1,8 m dolge, močne in dolgovrate ptice. Živijo ob z rastlinjem bogatih sladkih vodah na zmernih in hladnih območjih po vsem svetu razen Afrike. Prehranjujejo se z rastlinsko hrano, niso izbirčni. Iz vodnih rastlin si zgradijo plavajoče gnezdo. Med gnezdenjem so lahko precej napadalni,v evropskem prostoru je najbolj poznani labod grbec. Odrasli labodi grbci so poraščeni s snežno belim perjem, mladiči pa so umazano rjave barve (redko tudi beli) in jim včasih rečemo kar »grdi rački«. Pridevek grbec se nanaša na izrazito črno grbo, ki je na korenu oranžno obarvanega  kljuna. Poleg črne grbe, ki je pri samici manjša od samčeve, je značilna tudi labodja elegantna drža z izbočenim vratom v obliki črke S. Pogosti so v urbanem okolju, tudi v mnogih parkih. Na Trojiškem jezeru domujejo že od nekdaj, občasno povzročajo glavobole ribičem, ker jim razvlečejo njihove vabe. A so jih na koncu tudi oni veseli, saj so to res mogoče vodne ptice, vredne občudovanja in spoštovanja.

Labod je eden največjih in najtežjih ptičev, ki še lahko letijo; samci tehtajo do 12 kg, samice pa prek 8. Zaradi velikosti in teže potrebuje precejšen vzletni prostor. Potreben zagon za dvig labod dobi z vztrajnimi močnimi zamahi svojih velikih peruti ki lahko po dolžini skupaj presežejo dve metra, ter istočasnim tekom po vodi. Labodi si poiščejo partnerja za vse življenje, čeprav se občasno pojavi tudi »ločitev«, ki je običajno posledica neuspešnega gnezdenja. Na gladini Trojiškega jezera plavata dva bodoča lepotca, ki jih starša skrbno varujeta. A kljub temu včasih zaplavata tudi po svoje in se nastavita objektivom radovednih obiskovalcev. Najraje se zadržujeta ob obali pri »brunarici« in pri »kapeli« pod romarskimi stopnicami.

Kmalu bosta postala belajpg

Zdaj še "grdi rački", kmalu pa bela lepotca. Foto: Marjan Toš.

Val in Spay - črna lepotca iz Črete

Sprehajalci v lenarški Čreti že lep čas navdušeno opazujejo dva črna lepotca, ki se paseta na pašniku ob nekdanji domačiji Frbas na obrobju Črete. Zdaj sta lastnika tega posestva Marjana in Leander Zelenko iz Lenarta, sicer lastnika podjetja Profinal. Nad konji je najbolj navdušena njuna hčerka Ana in lep čas je trajajo, da sta kupila par iskrih, črnih konjev, ki so zrasli na Dolenjskem. Val in Spay sta v novem domovanju prezadovoljna, v glavnem uživata na paši in tekata na prostranem pašniku, ob visoki vročini pa se umakneta v senco. Oba sta zelo prijazna konja in pogosto prideta do ograje, kjer lahko obiskovalci Čree opazujejo njuno mogočnost. Bojda je Spay že določen za jahanje in za preskakovanje ovir,skupaj z Valom pa bosta nekoč vozila tudi kočijo. A zdaj sta še mlada, stara dve leti in se šele učita prvih pravih konjskih korakov. Z njima so se v Čreto po dolgih desetletjih spet vrnili konji, ki so se nekoč skupaj s kravami pasli na tej gmajni. Črna lepotca sta ne samo živi okras, pač pa tudi prijetno doživetje v Čreti.

Tajna skladišča orožja 1990 - 1991 v zborniku

V letu, ko praznujemo 30-letnico slovenske osamosvojitve, je Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki je že doslej založila veliko spominskih zbornikov, monografij in drugih publikacij o junijsko-julijski vojni za Slovenijo 1991, izdala še zbornik z naslovom Tajna skladišča orožja TO v letih 1990 – 1991. Publikacijo, ki je izšla v nakladi 1000 izvodov z barvno naslovnico, je pripravil in uredil polkovnik Vlado Žgeč, tudi sam udeleženec vojne in vojni veteran, spremno besedo je napisal generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, recenzent pa je bil mag. Zvezdan Markovič, zgodovinar iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Mariboru. Knjiga je nadvse dragocen in uporabni zgodovinski vir za bodoče raziskovalce dogajanja pred in med slovensko osamosvojitveno vojno v letih 1990 – 1991.

Negovsko jezero - preveč pozabljen biser Slovenskih goric

Zatočišče za vodno in obvodno perjad in miren kotiček za spokoj duše v naravi

Negovsko jezero je eno izmed enajstih nekdanjih grajskih ribnikov, ki je imelo velik obrambni pomen v času vpadov Turkov v te kraje. Jezero je nastalo z zajezitvijo potočne doline kunovskih potokov. Takih jezer je bilo okrog negovske graščine več, menda kar 11, pišejo zgodovinske kronike. Ostali so le trije ribniki, dva manjša tik pod graščino in omenjeno večje Negovsko jezero. V njem raste  vodni orešek in beli lokvanj. Globina jezera je od 1,5-3 m. Največja globina pa je ob nasipu, tudi do 5m. Pod jezom so ostanki nekdanjega  Sitarjevega mlina, ki je kljuboval konkurenci do leta 1974. Nad jezerom stoji hiša pokojnega Ivana Krambergerja, zraven po spomenik z napisom V spomin dobrotniku iz Negove. Negovsko jezero je zajezitveno jezero v osrčju Slovenskih goric, pod cesto Negova - Spodnji Ivanjci. Krajinski park Negova in Negovsko jezero je zavarovan kot krajinski park že od leta 1967. Jezero je mikavno tudi za ribiče, ki iz nasipa mečejo trnke in poskušajo ribiško srečo. Še mikavnejše je za popotnike in vse tiste, ki imajo radi mir. V tem delu Slovenskih goric ga še lahko najdemo in zlasti ob jutrih je postanek ob jezeru pravi balzam za dušo.

Okolico jezera bogatijo gozdovi, v katerih rastejo tudi gobe. Rastlinski svet ob jezeru se je prilagodil na stalno stoječo vodo, zato v neposredni bližini najdemo več vlagoljubnih rastlin kot je črna jelša. V bližini jezera je tudi zelo znan Žigrtov hrast. V jezeru prebivajo krapi, amurji, ščuke, krapi, žabe, smuči in druge živali. Med vodno perjadjo je na gladini Negovskega jezera največ rac mlakaric. Obiskovalci lahko vidijo tudi labode. V preteklosti je tod živela vidra, ki pa je žal izginila že v času regulacije reke Ščavnice. Lovci iz Negove pravijo, da se je vidra v povodje reke Ščavnice spet vrnila, tam že srečujejo tudi bobre.

Negovsko jezero je lahko uvod ali pa še bolj zaključek obiska mogočnega grajskega poslopja v središču Negove, v katerem so lep čas živeli grofje Trautmansdorfi. V drugi polovici 16. stoletja je potekala večja prezidava in obnova gradu, ki je pokazatelj novodobnega renesančnega sloga. Takrat je bila lastnica gospoščine Negova Anna Trautmansdorf, ki je bila poročena z Wolfom Stubenbergom (v 16. stoletju je rodbina Stubenbergi veljala za eno izmed najpomembnejših protestantskih plemiških rodbin na Štajerskem).

Del gradu z dvoriščem je lepo obnovljen , na njem se vrstijo mnoge zanimive prireditve. Kronisti navajajo več različic, ki govorijo o tem, da je grad nastal nekje med 11. in 12. stoletjem, sedanjo podobo pa je dobil komaj 1633, ko je grad dobil še dvorišče ter gospodarsko poslopje. V 17. stoletju naj bi postal grad eden izmed najvplivnejših med reko Muro in Pesnico. Tako kot vsi gradovi je tudi Negovski grad prepleten s skrivnostmi in legendami. Vsem seveda ne smemo verjeti, so pa zanimive in iz njih lahko izvemo tudi marsikaj o življenju podložnikov negovske graščine v srednjem veku. Ena izmed legend govori o dveh ujetnikih, ki sta za kazen morala kopati zelo globok studenec, da bi prišla do vode, ter si s tem prislužila prostost. Skozi ta studenec naj bi spustila gosko, ki je prišla živa zunaj zidu pri manjšem ribniku. Sedaj domačini ta ribnik poimenujejo po tej goski. V gradu je še tudi ena skrivnost – Turška glava ali poznogotska maska. Ta je vidna na dvorišču v portalu v kletne prostore. Ta človek naj bi prvi preplezal obzidje. Ob grajskem poslopju stoji na rahli vzpetini Marijina župnijska cerkev. Njeno ime slavijo za malo mašo- 8.septembra.

Ko govorimo o Negovi ne smemo pozabiti na redkost in slovensko zanimivost - na pranger, ob katerem so izvajali sojenja. Ob 900-letnici (1106−2006) prve pisne omembe Negove je občina Gornja Radgona s turističnim društvom Negova-Spodnji Ivanjci pripravila srečanje turističnih društev na Prangerjadi s prikazom poznosrednjeveških sojenj. O prangerju in zgodovini Negove je napisanih veliko zgodovinskih razprav, med najboljšimi poznavalci zgodovine tega kraja in predvsem zgodovine gradu je prof. dr. Borut Holcman iz Pravne fakultete v Mariboru. In čisto za konec – v Negovi je obiskoval osnovno šolo ugledni slovenski teolog, mislec in pisec, akademik prof. dr. Anton Trstenjak.

Subscribe to this RSS feed
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar