zombi 2

Vpis
Marjan Toš

Marjan Toš

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia.

Website URL: http://www.gavick.com

V Oseku so golobi leteli v prah in pepel

BENEDIČANI ZASLUŽENO BAZENSKI PRVAKI
Na strelišču Strelskega društva Osek pri Vladu Steinfelserju se je končalo letošnje prvenstvo v strelski kombinaciji za pokale lenarškega lovsko–gojitvenega bazena (LGB). Nastopile so ekipe Lovskih družin (LD) Benedikt, Dobrava, Lenart, Voličina, Sveta Ana in Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Med udeleženci je bilo nekaj dobro znanih in izkušenih strelcev, sicer pa so skoraj vse LD svoje ekipe že močno pomladile. V tem je tudi edina prihodnost lovskega strelstva, je med drugim povedal Vlado Steinfelser, sicer predsednik SD Osek in sam vrhunski strelec, ki pa je z aktivnim tekmovanjem zaključil.

Temovanje je bilo nadvse zanimivo in do konca negotovo, saj so bili izidi dokaj tesni. Najprej so se strelci pomerili v streljanjju na glinaste golobe, ki so dobesedno leteli v prah in pepel. Po golobih pa je bilo na vrsti še tekmovaje v streljanju z MK puško na tarče srnjaka, gamsa, lisice in divjega prašiča. To je nekaterim povzročalo kar nemalo preglavic, saj je bilo časa za priprave na letošnje bazensko prvenstvo relativno malo. Ekipni zmagovalci v lovski kombinaciji so zasluženo postali člani LD Benedikt pod vodstvom kapetana Branka Lončariča. Na drugo mesto so se nekoliko presenetljivo, a zasluženo uvrstili tekmovalci iz LD Sveti Jurij in na tretje člani LD Dobrava, ki je v preteklsti veljala za nepremagljivo, zdaj pa tudi oni ekipo že pomlajujejo. Glavni sodnik na prvestvu je bil izkušeni Mladen Petelin iz LD Benedikt, prvenstvo pa je zgledno organizirla in i bezhibno izvedla LD Sveta Ana v Slovenskih goricah.

benediktZmagovita ekipa LD Benedikt. Foto: Marjan Toš.

lovci3Gregor Fekonja je prejel pokal v posamični konkurenci za najboljšega strelca. Foto: Jure Toš.

 

V teh dneh naj bodo naši štirinožni prijatelji na povodcih in pod našim nadzorom

V NARAVI SE ROJEVAJO NOVA ŽIVLJENJA , KI JIM  ZA VSAKIM VOGALOM PREŽIJO NEVARNOSTI
Iz številnih lovskih družin, njihovih območnih lovskih zvez  in tudi iz različnih društev  za varstvo narave in živali so v teh dneh prišla javna opozorila, da naj bodo ljudje pazljivi  pri sprehajanju v naravi, kje se bodo srečevali tudi z  mladežjo divjadi. Še posebej pri srnjadi, saj srne zdaj kotijo mladiče.  Zato  res niso odveč pronje kmetom, za  večjo  previdnost pri košnji trave. Eno od preizkušenih pravil  namreč je, da naj bi kmetje pred košnjo travnike pregledali,  da bi  videli, ali niso morda mlade srnice  kje otrpnile ali pa so jih matere iz previdnosti pustile v  visoki travi zaradi  nevarnosti pred drugimi plenilci. Mnogi kmetje so neverjetno  obzirni in to običajno tudi  storijo, žal pa je  še več  več tistih, ki  z rotacijskimi kosilnicami uničijo  ali poškodujejo srnske mladiče. Mnogi  zaradi tega nato  v mukah poginejo.
Ne bo odveč tud opozorilo sprehajalcem, da v kolikor vidijo ali najdejo  nebogljene in nepoškodovano srnico, da se jih  ne dotikajo. Vonj, ki ga človek pusti na mladiču, namreč lahko odvrne mater  od mladiča in ga zato trajno  zapusti. Lovci zato nameščajo plakate s pozivom: »Ne dotikaj se me, moja mama ni daleč«. Predsvem pa lovci vljudno prosijo vse lastnike psov, da jih imajo v tem času na povodcih in pod nadzorom, sploh na odprtih ravniških površinah in gozdnih robovih, kjer bi lahko prišlo do stikov z mladimi srnicami. Obzirnost v naravi  naj bo naša skupna skrb, še opozarjajo člani lovske organizacije.

Razpoloženi veterani v Prosenjakovcih

Na strelišču Lovske družine Prosenjakovci na Goričkem je bila druga tekma lige Lovske zveze Slovenije za veterane in superveterane. Nastopilo je 21 strelcev, ki so pokazali oster pogled in imeli mirno roko ter dobro zadevali glinaste golobe. Pri veteranih je slavil Marko Jelen pred Darjanom Vesenjakom in Janezom Lipušem. Pri superveteranih pa je bil najboljši Stanislav Francelj pred Zlatkom Zajškom in Tonetom Koprivškom. Po dveh tekmah je pri veterani vodilni strelec Marko Jelen, pri superveteranih pa Stanslav Francelj.

V Vitomarcih so padali golobi

Na strelišču Lovske družine Vitomarci v Slovenskih goricah  pri lovskem domu v Müžah je bilo tradicionalno tekmovanje v streljanju na glinaste golobe. Pripravila ga je domača Lovska družina Vitomarci, ki jo vodi novi starešina Anton Lajh. Tekmovanje je bilo dobro organizirano in je potekalo brez zapletov, med tekmovalci pa je bilo tudi nekaj najboljših strelcev iz SV Slovenije. V ekipni konkurenci so zmagali člani Lovske družine Videm ob Ščavnici pred ekipo  favoriziranega Strelskega društva iz Oseka, ki je lep čas celo vodila, a na koncu priznala premoč v obliki enega zadetega goloba več. Na tretje mesto pa so se uvrstli člani ekipe domačega Strelskega društva Vitomarci. Organizatorji so vsem  strelcem postregli z okusnim srnjakovim golažem, kot je to v zeleni bratovščini v navadi.

Naročite se na RSS