Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Naši zapisi odražajo naš čas

Tako smo obeležili Festival spanja 2024 (3. januar) – Pomembno je brati in spati!

Kateri je naš čas? Ta, v katerem se nahajamo. Dogajalni čas na več dogajalnih krajih. Kakor v dobri zgodbi, ujeti med platnice. In zakaj ne bi našim zanamcem pustili sledi? Takšne osebne, napisane z roko ... Prav k temu nas poziva pobuda Teden pisanja z roko, ki jo vsako leto na nacionalni ravni spodbuja Društvo Radi pišemo z roko. Tudi mi se že več let odzovemo povabilu in k sodelovanju povabimo še druge. Letos smo tako nad pisanjem z roko navdušili SVZ Hrastovec, VDC Polž, enoto Lenart, osnovne šole, Izobraževalni center Slovenske gorice, naše uporabnike, ki z nami z roko pišejo že več let, ta način pisanja pa so letos ubrali tudi na lokalni radijski postaji in in v Kulturnem društvu Delavec. Zapisi vabijo k ogledu v prostorih Knjižnice Lenart od 22. januarja do 22. februarja. Še vedno pa je priložnost, da razstavljenemu dodate tudi svoj zapis!

Tako tudi zgodbe, ki nastajajo v tem času, izkazujejo stanje časa in okolja. Zato smo zelo veseli, da vas je 18 uspešno opravilo Adventni bralni izziv, nekaj vas je že opravilo tudi 10. bralno značko za odrasle, a je časa za branje seveda še dovolj – do 15. aprila. Do 10. aprila je čas tudi, da izberete tri filme iz našega seznama za 3. filmsko značko.

knjiznica jan 3

Knjižničarji skozi eno izmed naših osnovnih nalog in poslanstev – domoznanstvo – radi obračamo svoje poglede k preteklosti. Tako smo v decembru obelodanili virtualno razstavo o Tomislavu Kurbusu (1868–1946), v svojem času naprednem učitelju, čebelarju in sadjarju, ki se je rodil na območju današnje občine Benedikt, in pripravili tudi vnos v spletnem biografskem leksikonu Obrazi slovenskih pokrajin. Obenem smo na spletnem informacijskem portalu Kamra pripravili objavo na temo jezikoslovca Oroslava Cafa (1814–1874), katerega 210. obletnico rojstva in 150. obletnico smrti obeležujemo letos. Vabimo tudi k branju zapisa, ki ga je na to temo že pripravil dr. Marjan Toš in je objavljen tukaj.

V januarju pa smo gostili Pravljični večer za odrasle, ki smo ga letos pripravili v kulturnem domu v Zavrhu, saj je leto 2024 leto Rudolfa Maistra (1874–1934), pesnika in generala, ki je del svojega časa rad preživljal prav v Zavrhu. Letos se ga poudarjeno spominjamo ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti. Ob tej priložnosti smo slišali tudi pripoved Deklica in general, ki je delo Toneta Partljiča, ki smo jo pripravili v naši knjižnici, ter pravljičarje iz Kranja, Maribora in Ptuja.

knjiznica jan maister

Ob vseh teh pomenljivih obletnicah, ki smo jih že in jih še bomo obeležili v tem letu, pa ne pozabimo biti najbolj usklajeni s korakom svojega časa in v njem puščati sledi, tudi zapisane z roko. Hvala, ker ste nas podpirali, nas obiskovali in brali z nami v minulem letu. Nadejamo se dobrega sodelovanja in bralnih vezi tudi v prihodnje!

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image