Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Lovski krst - lep običaj, ki spominja na čase viteštva

Utrinek iz lovskega krsta.

Lovski krst je star lovski običaj, s katerim se sprejme novinca med lovce, čeprav je formalno že član lovske družine in ima opravljen lovski izpit

V tem času potekajo tudi občni zbori po lovskih družinah in na njih marsikje sprejemajo nove člane – pripravnike. Te čaka praktični del lovskega izpita v lovišču, v katerem bo z njimi delal izkušeni lovec praktik - mentor. Po uspešno opravljenem praktičnem delu sledi še izobraževanje na območni lovski zvezi in nato lovski izpit. To pa še ni konec vseh muk za lovske zelence. Preden postanejo zares enakopravni člani zelene bratovščine morajo preživeti še lovski krst.

Vsak lovski novinec, šaljivo, ne pa žaljivo imenovan kot zelenec, doživi "težko preizkušnjo" pred komisijo (ponekod imenovano tudi kot in nezmotljivo lovsko razsodišče) predvsem duhovitih članov, saj je večino časa porabljenega za šaljivo izpraševanje, na katerega naj bi novinec kar se da komično tudi odgovarjal. Kot dokaz za opravljen krst dobi novinec namesto diplome palico s podpisi udeležencev obreda, s katero je poprej dobil "kazenske" udarce po zadnji plati. Zdaj so ti udarci zgolj simbolični, v preteklosti pa so si v nekaterih lovskih družinah posamezni lovci dali duška in zelence krepko premikastili. To je bilo neokusno in k sreči tega ni več.

Lovski krst je eden od lovskih običajev, ki ga v zeleni bratovščini skrbno negujejo. Gre za korenine iz srednjeveškega viteštva, ko so vitezi kot častni ljudje sprejemali v svoje vrste nove, častne tovariše in z njimi skupaj delili dobro in slabo. Zato je lovski krst del navad in dediščine, ki ne sme v pozabo in ni nikakršna burka. Izvedbe so precej različne, odvisno od prakse LD in od tega, v kolikšni meri te sledijo izvirnemu izročilu tega običaja. Navadno se po končanem večjem skupnem lovu (najpogosteje po zadnjem v letu) se lovska druščina zbere v lovskem domu ali v gostišču na kosilu, kjer se lovci pogovorijo o poteku lova. Takemu zboru ob izdatnem okrepčilu in kozarcu vina sledi lovski krsta zelenca – novinca v zeleni bratovščini.

lovski krst 1

Še pred stoletjem je bil običaj krsta, kakršnega poznamo dandanes, skoraj neznan. Marsikje v Sloveniji so ga opravili na kratko. Takoj po uplenitvi po pogonu in kar v lovišču. Najstarejši ali najuglednejši lovec je z nožem prerezal vratno žilo npr. srne ali jelena, da je pritekla kri, uplenitelj - novinec pa je moral posrkati nekaj njene krvi. Nato je starejši lovec povedal nekaj besed in pred udeleženci razglasil, da je novinec s tem dejanjem opravil lovski krst in da ga lovska druščina po tem dejanju sprejema medse kot sebi enakega - polnovrednega lovca, pripadnike lovske bratovščine. Ob stisku rok vseh udeležencev so sledile še čestitke. Ponekod je bil novince deležen tudi krsta z rahlim udarcem po licu, kar je krščencu prav tako ostalo v spominu. Podobnih kratkih simbolnih dejanj je bilo v različnih krajih Slovenije še veliko, vsi pa so imeli temeljno poslanstvo: potrditev častnega lovskega dejanja (pravične uplenitve prve divjadi - navadno velike – srnjaka, jelena, izjemoma tudi male, najpogosteje po uplenitvi zajca ali lisice), po katerem je zbrana lovska druščina vključno z lovskimi gosti, sprejela novinca v sebi enakovredno lovsko tovarišijo.

Za obred lovskega krsta pravzaprav nimamo splošno veljavnih, še posebno ne enotnih pravil, ki bi bila prilagojena zahtevam zdajšnjega lovsko - etičnega kodeksa in našim načinom lova. Zato se tudi ne smemo čuditi, da se ta obred v različnih območjih Slovenije dokaj razlikuje po izvedbenih različicah. To ni nič narobe; bistvo in namen pa morata biti enaka povsod. Približek nekega splošnega načina je naslednji: po okrepčilu (kosilu) vodja lova (lovovodja) ali drug starejši lovec razglasi, da je lovski novinec »Alfonz« po opravljenem lovskem izpitu uplenil prvo veliko divjad (navede vrsto in spol) in ga zato po starem lovskem običaju zbrana družba lovcev lahko krsti. Ko omizje odobri njegov predlog, sestavijo častni krstni zbor (pravzaprav nekakšno krstno komisijo) izkušenih lovcev (predvsem takšnih, ki jih poznajo, da so duhoviti šaljivci, ki bodo poskrbeli za pristno, veselo lovsko razpoloženje). Lovski tožilec prebere obtožnico zoper zelenca v šaljivi vsebini, njegov zagovornik jo poskuša na šaljivi način ovreči, sledijo šaljiva vprašanja lovskih tovarišev (tisti, ki so krščeni) in če ni pravilnih odgovorov simbolni udarec s palico po zadnji plati. Vmes pa še kakšen »šus«, kozarec vina, katerega je treba držati v levi roki, če ne pade še en »šus«. Ko se obred zaključi, zelenca krsti ali lovovodja, običajno pa starešina LD, katere član je. V levi roki drži kozarec vina, v desni palico. Zelenec leži na klopi, krstitelj izlije nekaj kapljic vina zelencu z vrat in izgovori besede: »Krstim te v imenu boginje Diane za lovsko čast in poštenje«. In nalahno udari s palico. Potem spet nekaj kapljic vina in reče: »V imenu zelene bratovščine puške pravično nošenje«. Spet nekaj kapljic vina in simbolni zamah s palico in na koncu še besede: »In tukaj zbrane lovske družbe lovske družine (lahko tudi lovske bratovščine) složno življenje". Sledi stisk rok in čestitke tudi ostalih lovskih tovarišev.

Kot rečeno, se ta običaj ne sme nikoli sprevreči v neslano in primitivno burko z bolečim mlatenjem krščenca s krstno palico! Pri tem je treba prvenstveno opozoriti, da krščenca z udarcem lahko »krsti« le tisti lovec, ki je bil tudi sam že krščen in ki je kdaj pred tem tudi sam že uplenil takšno divjad, za katero je krščen novinec. Zato je treba predsednika častnega krstnega zbora ali krstitelja premišljeno izbrati.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti