Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Leto 2023 se je za gasilce PGD Sv. Jurij odvijalo z veliko hitrostjo

Foto: arhiv društva

V volilnem letu 2023 so si v PGD Sv. Jurij izvolili novo vodstvo – zamenjali so poveljnika in predsednika ter člane komisij. Po pestrem, veselem in delovnem letu smo govorili s predsednikom Robertom Kukovcem, intervencije PGD Sv. Jurij pa je za nas povzel poveljnik Dejan Najdenik.

Gasilci PGD Sv. Jurij so v letu 2023 opravili 46 intervencij – od tega so 38-krat posredovali na območju domače občine, v juliju pa so 7-krat na pomoč priskočili gasilcem sosednje občine Sv. Ana. Prav v mesecu juliju so tudi sicer imeli največji obseg intervencij, saj so v enem dnevu intervenirali na kar 15-ih različnih lokacijah. Posebej velja omeniti še naslednji mesec, se pravi avgust, ko so v Kamniški Bistrici in na Koroškem pomagali pri odstranjevanju posledic ob poplavah. »Najpogostejša intervencija v letu 2023 je bila odstranjevanje drevja, ki ga je podrl močan veter,« še dodaja poveljnik Dejan Najdenik.

Največji projekt minulega leta je bil nabava 320 tisoč evrov vrednega sodobnega vozila GVC-3 z 10.000 litri vode in opremo. Vozilo so že uspeli preizkusiti, pripoveduje predsednik društva Robert Kukovec:

»Z vozilom smo zadovoljni, čeprav je v resni situaciji sodelovalo le enkrat. Izkazalo se je izvrstno, saj nam pri gašenju požara ni manjkalo ne vode ne opreme. Prav tako smo bili zaradi velikosti in opremljenosti vozila prek državnega načrta aktivirani na Koroško za prevoz pitne vode, ki smo jo iz sosednje Avstrije prevažali v Črno na Koroškem in Prevalje. Uporabljali smo ga tudi za pranje cest v tem delu. Poleg tega je bilo vozilo predstavljeno v več okoliških društvih. Razstavljeno je bilo tudi na Mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA.

Za izjemen odziv in pomoč pri nabavi vozila smo se lokalni skupnosti z občinsko upravo in županom na čelu zahvalili z organizacijo parade gasilcev in vozil ter slovesno predajo vozila. Dogodek smo zaključili z veliko veselico z ansamblom Saše Avsenika.«

pgd vozilo

Ob tem so do konca uredili prostor za preoblačenje, prav tako so vsi gasilci dobili nove garderobne omarice. Sedem gasilcev so opremili z novimi kompleti zaščitnih oblek s čeladami in gasilskimi škornji.

V mesecu aprilu so se tradicionalno srečali z lovci, postavili mlaj in se udeležili Florjanove maše. V juniju so organizirali društveno gasilsko tekmovanje v vseh gasilskih kategorijah in gasilski piknik, s katerim so se gasilcem zahvalili za pomoč pri sprejemu novega vozila. Sledile so priprave na tekmovanje GZ Lenart, katerega organizator so bili prav jurovski gasilci. Konec septembra so mladinke na državnem tekmovanju osvojile 27. mesto.

jurij tekmovanje

»V mesecu požarne varnosti smo domačim osnovnošolcem tudi letos prikazali delo in opremo gasilca. Za našo mladino in starejše gasilce smo organizirali srečanje, neke vrste medgeneracijsko povezovanje. Udeležili smo se tudi več gasilskih vaj pri naših sosednjih društvih. Sami osrednjo vajo s povabljenimi gasilci organiziramo v mesecu aprilu ob občinskih, tako imenovanih Jurjevih dnevih. V oktobru poteka še ocenjevanje društev, zato smo nekaj več časa namenili podrobnejšemu čiščenju in pregledu opreme, pregledali pa smo tudi številčnost in urejenost samega članstva,« o oktobrskih aktivnostih pove Kukovec.

V decembru je mladina pod vodstvom mentorjev izdelala voščilnice za najstarejše člane, okrasila društvene prostore in postavila božično smreko. Po gospodinjstvih v občini so gasilci raznosili koledarje ter se tako zahvalili in voščili vse dobro. Ob vseh navedenih aktivnostih so se jurovski gasilci seveda udeleževali še raznih izobraževanj, prireditev, zborov, tekmovanj in taborov.

jurij december

Leto 2024 bo v znamenju velikega jubileja

»V letu 2024 nas čaka najprej dokončanje dveh garaž, v katerih bomo delno porušili stene in jih na ta način tudi povečali ter posodobili. Zaradi starejše gradnje gasilskega doma so ta dela nekoliko zahtevnejša, vseeno pa si želimo čim več postoriti sami.

Ob 90-letnici PGD pripravljamo novo izdajo gasilske kronike, skupaj z GZ Lenart bomo organizirali večjo gasilsko parado na dan gasilca GZ Lenart, seveda pa bomo praznovanje zaključili z gasilsko veselico,«

o načrtih za letos pravi predsednik društva. Ob tem si želijo nabaviti še nekaj nove gasilske opreme za gasilce in nekaj tehnične opreme, kot so dodatni agregat, kombiniran izpihovalec, potopna črpalka, motorna krožna žaga za železo in beton ter kakšen vodni sesalec.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti