Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Mladinska reprezentanca v klasičnem pikadu trenira v Lenartu

Mladinska reprezentanca Slovenije 2024. Z leve stojijo: Jože Seitl (selektor dečkov), Leo Flegar (16 let, Rogašovci), Uroš Žalik, kapetan (17 let, Črenšovci), Luka Ograjenšek (vodja selektorjev), Igor Fergola (selektor deklic). Čepijo z leve: Tjaša Flegar (14 let, Rogašovci), Valentina Lazar (14 let, Ormož), Žan Zabavnik (14 let, Križevci), Gregor Hebar (15 let, Ivanjkovci). Foto: arhiv zveze

V Lenartu je preteklo nedeljo potekal prvi trening mladinske slovenske reprezentance, ki se bo julija letos odpravila na svetovno prvenstvo v klasičnem pikadu. Slovensko reprezentanco bodo v Latviji prvič v zgodovini Pikado zveze Slovenije predstavljali štirje dečki in dve deklici, ki se bodo pomerili s svetovno konkurenco. Ekipa, ki se v Rigo odpravlja v spremstvu trenerjev, bo v štirih dneh poskušala dokazati, da pikado že dolgo ni le gostilniški šport, temveč gre za resen šport, kjer največ štejejo koncentracija, psihološka pripravljenost, motorične sposobnosti, vztrajnost in natančnost. Pred odhodom v tujino mladince čaka še državno prvenstvo, ki bo 16. junija v Ivanjkovcih.

V novem lokalu Sport pub EpiCenter Lenart, ki se nahaja pred vstopom v športno dvorano v Lenartu, je potekal prvi trening mladinske slovenske reprezentance, ki se pripravlja na velik podvig, ki jih čaka v Latviji. Na treningu so bili prisotni predstavniki Pikado zveze Slovenije, selektorji in tudi starši obetavnih igralcev. Milan Majcen, podpredsednik Pikado zveze Slovenije, je povedal, da kakovost igranja pikada napreduje iz leta v leto:

»Pikado zveza Slovenije obstaja 22 let. Dolga leta nismo bili člani olimpijskega komiteja, ampak nam je pred nekaj leti le uspelo in so nas sprejeli v svetovno združenje in s tem smo postali tudi člani olimpijskega komiteja, kljub temu, da pikado ni olimpijski šport,« pojasnjuje Majcen.

pikado reprezentanca2

Pikado zveza Slovenije je že vrsto let aktivna na evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer so osvajali tudi stopničke. Danes imajo po Sloveniji sedem regij z več kot 100 klubi, ki so razvrščeni v prvo, drugo, tretjo in četrto ligo ter žensko super ligo. Pikado zveza Slovenije ima registriranih preko 700 članov in več kot 260 mladincev, kadetov in pionirjev, z mladimi igralci pa se najbolj intenzivno ukvarjajo v severovzhodni Sloveniji – tu imajo največ igralcev TOP-GUN Cleangrad Grlava, Pikado klub Pinocchio Ivanjkovci, Friend’s team Sveti Jurij na Goričkem in LO-KO Logarovci.

Podpredsednik zveze nam tudi pojasni, da se igrata dve vrsti pikada in kaj je bistvena razlika med njima: »Pikado se deli na elektronski pikado, ki je najbolj prepoznaven in kjer avtomat sam računa, a svetovno združenje upošteva samo klasičen pikado, kjer si moraš vse izračunavati sam. Ker smo majhna država, pri nas igranje pikada še ni tako razvito. Letos gredo prvi mladinci, pod okriljem Pikado zveze Slovenije, na svetovno prvenstvo. Pred tem še gre »elektronska ekipa«, obe državni reprezentanci - moška in ženska - na evropsko prvenstvo v Španijo. Konec leta nas še čaka svetovno prvenstvo v klasičnem pikadu in tam sodelujemo z moško ekipo«. Podpredsednik je glede priprav zadovoljen in meni: »To je začetek, danes jih tu poleg samega igranja pikada učimo obnašanja na samem tekmovanju, kako se obnašaš do sodnika, do sotekmovalca oziroma do partnerja, do nasprotnika, to so vse osnove, ki jim bodo potem koristile. Vem, da so bili izbrani pravi, z njimi bodo šli tudi selektorji, da jim pomagajo in da jih usmerjajo«.

Prisluhnite, kaj je povedal podpredsednik Pikado zveze Slovenije Milan Majcen:

Zahtevno nalogo imajo tudi selektorji, ki mladince pripravljajo, da se bodo v veliki dvorani, polni pikadov in tekmovalcev soočili s sabo in tudi nasprotniki. Selektor Igor Fergola je izpostavil, da

»mlade učimo kako stojijo, kakšni so meti, delamo tudi na psihični pripravi, da niso živčni, da so umirjeni, zelo pomembno je tudi odštevanje in seštevanje. V bistvu je tekmovanje tako, da ko igralec ne meče, je sodnik in takrat mora vedeti, da pravilno odšteva številke.«

Je pa bilo več kot očitno, da je ekipa zelo ponosna, da bo zastopala Slovenijo, kjer se predstavi veliko držav, in da so končno dobili tudi priložnost, da gredo svoje znanje pokazat tudi v tujino. Kaj pa je njihov cilj samih priprav na svetovno prvenstvo pa je Igor Fergola dejal, da želijo čim več trenirati, dati mladim čim več spodbude, jih psihično dobro pripraviti, da bodo lahko dosegli dobre rezultate.

Kako jih na svetovno prvenstvo pripravlja selektor Igor Fergola:

Pogovarjali smo se tudi s 14-letno Valentino Lazar, ki ponosa in navdušenja nad sprejetjem na svetovno prvenstvo ne skriva:

»Pikado igra že moja sestra in ravno ona me je navdušila za to igro. Ko sem poskusila mi je šlo kar dobro in sem se odločila, da bom to začela trenirati. Pri igranju pikada moraš biti osredotočen na pikado in imeti »dobro nastavljeno roko«. Kmalu gremo na svetovno prvenstvo v Latvijo in nikoli si nisem mislila, da bom prišla tako daleč, ker lani smo ekipno dosegle drugo mesto na državnem tekmovanju, tako da za letos upam, da bo rezultat boljši.«

Zakaj se je za to vrsto športa odločila je Valentina Lazar povedala:

pikado reprezentanca314-letna Valentina Lazar se odpravlja na svetovno prvenstvo.

Letos se torej prvič v zgodovini zveze z mladino podajajo na svetovno prvenstvo in to vse z namenom, kot pravi Milan Majcen, saj na mladih svet stoji: »Je dejstvo, da gre za ljubiteljski šport in nam je izziv, da jim damo osnove in da si bodo mogoče kasneje ustvarili svojo ekipo, ki bo igrala v državni ligi ter da nekako nadaljujejo tradicijo igranja. Mladi so perspektiva tega,« je zaključil Milan Majcen, ki verjame, da je pikado pošten šport, saj če svojega ne narediš, če ne »odpikaš« tistih pik, ki jih moreš, ne zmagaš.

»Glavno vlogo igra glava. Koncentracija. In kdor to obvlada, je najboljši.«

V lokalu Sport pub EpiCenter Lenart, ki sta ga na novo prevzela Andreja Grabušnik Kaučič in njen mož Andrej Kaučič želita združiti športnike, »pikadistom pa ponuditi dom«. Vsak gost ima tako možnost, da se preizkusi v klasičnem in elektronskem pikadu, njihova želja pa je, da tudi Lenartu za to igro navdušita čim več ljudi – starejših in mlajših. Od septembra naprej načrtujejo, da se bodo začeli izvajati tudi treningi za mladino, več pa bodo sproti objavljali na svoji facebook strani.

 

 

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.