Ob jubileju izvirna in izvrstna knjiga receptov jedi iz starih časov, ki očitno niso šli v pozabo.
Knjižnica Lenart, ki opravlja pomembno kulturno, vzgojno in izobraževano poslanstvo v osrednjih Slovenskih goricah, je praznovala 60-letnico delovanja. Kot je povedala direktorica Petra Kranvogel Korošec, so ob jubileju v okviru osrednje slovesnosti predstavili domiselno knjigo izvirnih domačih receptov z naslovom Ke mo jeli, ki jo je uredila Aleksandra Papež. Avtorice spremnih besed so Nikolina Rop, Petra Kranvogel Korošec, direktorica in Nataša Cotar, vodja Gostilne Šiker, oblikovala pa Rosana Lorbek. Knjiga prinaša neverjetno zanimive recepte stoletja starih jedi, ki so jih v davnih časih pripravljale gospodinje v osrednjih Slovenskih goricah. Zato ima tudi veliko zgodovinsko-dokumentarno vrednost. Njene predstavitve se je poleg številnih obiskovalcev udeležila tudi sestra Nikolina Rop, sicer častna občanka Občine Lenart. Slovesnost, ki jo je podprla tudi Občina Lenart, pa so obogatile članice društev kmečkih žena in gospodinj iz osrednjih Slovenskih goric.
Kot je v predgovoru knjige zapisala direktorica lenarške Knjižnice Petra Kranvogel Korošec, je nastala knjiga, v kateri se vonja neki davni čas, ki ga več ni in je že zdavnaj minil. Knjiga starih receptov, ki so jih pri kuhi uporabljale naše prababice, babice in mame,je v bistvu izvirni kulturni in umetniški projekt, ki v središče postavlja kulinariko, neverjetno zgodbo bogatih zgodovinskih korenin, ki ostajajo trdne in se širijo med nove rodove in jih ni mogoče izpuliti. Posebnost te knjige, ki je posrečena v vseh pogledih, je v tem, da so vsi recepti objavljeni v obliki, kot so bili tudi zapisani. Posegi uredništva so bili tako rekoč minimalni, saj so želeli ohraniti jezik časa, v katerem so bi zapisani. V tem pa je ravno čar in dodana vrednost knjige. Ohranili so celotno besedišče, besedni red zapisov in celo merske enote. Neverjetno, kaj vse so pred davnim časom znale narediti gospodinje. Marsikdaj tako rekoč iz nič. Posrečena se mi zdijo tudi dodana mnenja članic društev kmečkih žena in deklet iz osrednjih Slovenskih goric, ki so priznale, da so »naše babice znale ravnati s hrano in surovinami, iz katerih so pripravljale jedi, mnogo bolj skrbno in preudarno, saj se ni nič zavrglo. Prav bi bilo, da bi še danes upoštevali njihove recepte in dobre nasvete«, so med drugim zapisale članice Društva kmečkih žena in deklet od Sv. Ane. Knjiga, vredna branja tudi za tiste, ki želimo izvirno in v vseh pogledih doživeti vonj po času, ki je že minil ... Mnogi pa se ga še spominjamo, saj so nekatere jedi, ki so opisane v knjigi, znale imenitno pripraviti tudi naše babice in mame. Nostalgija je torej popolna, zato je projekt Knjižnice Lenart ob njeni 60-letnici odlična in predvsem izvirna poteza, vredna vse pohvale.
Foto galerija Maksimiljana Krautiča