Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu svobode medijev je tudi naš Ovtar24.si upihnil tretjo svečko delovanja. Zadovoljni smo s prehojeno potjo in vse nadgradnje, ki smo jih uspeli narediti v treh letih z majhno pomočjo posameznih lokalnih skupnosti, Ministrstva za kulturo RS in evropske fundacije Journalismfund Europe ter predvsem lastnih sredstev. Ponosni smo na doseženo in ponosni smo na naše bralke in bralce, ki nas pri našem delu vzpodbujajo in so edini pravi pokazatelj, da smo na pravi poti.

Vsekakor pa razumemo tudi posameznike, predvsem posamezne politike, ki nas poskušajo ovirati pri našem poslanstvu, to je obveščanju naših bralcev in v zadnjem času tudi poslušalcev ter gledalcev z verodostojnimi in preverjenimi informacijami. Poslušalcev in gledalcev pa zato, ker smo letos pričeli z objavo tonskih in video izjav ter odprli smo podkast kanal #neokvirjeno, v katerem poskušamo z različnimi gosti rušiti številne okvirje sodobne družbe.

K našim elektronskim novicam, preko našega spletnega medijskega portala Ovtar24.si, smo uspešno priključili tudi mesečno tiskano prilogo Ovtarjeve novice, ki jo prebira 5.600 naših naročnikov.

Za marsikoga je moteče tudi dejstvo, da v našem uredništvu spoštujemo 11. člen Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, ki pravi, da ima vsakdo pravico do svobodnega izražanja. Ta pravica vključuje svobodo mnenja ter sprejemanja in širjenja vesti ali idej brez vmešavanja javnih organov in ne glede na državne meje. Spoštujeta se svoboda in pluralnost medijev.

Res je tudi, da smo več podpore, ne samo finančne ampak tudi moralne, pričakovali od lokalnih skupnosti in njihovih županov ter občinskih svetnikov, saj se morajo zavedati, da je pravica do obveščenosti osnovna človekova pravica, ki naj bi jo zagotavljale tudi lokalne skupnosti. Tu mislim na pravico do celovite obveščenosti in ne do enostranske obveščenosti preko raznih županskih in občinskih trobil. In tukaj je naloga Ministrstva za kulturo, da loči zrno od plevela in neha financirati »naše« - politična trobila mislim.

V začetku maja praznujemo dva pomembna praznika to je 3. maj Svetovni dan svobode medijev in 9. maj, dan zmage ali tudi dan Evrope. Oba praznika imata tesno povezavo v poudarjanju vrednot svobode, demokracije, človekovih pravic in miru. Oba dneva podpirata svobodo izražanja in prizadevanja za demokratično družbo ter evropsko identiteto. Svetovni dan svobode medijev poudarja pomembnost svobodnega pretoka informacij, medtem ko 9. maj, dan zmage, obeležuje konec druge svetovne vojne v Evropi in pomeni zmago nad totalitarizmom ter prizadevanja za mir in spoštovanje človeškega dostojanstva. Ta skupna povezava izpostavlja vrednote, ki so ključne za stabilnost in napredek družbe tako na lokalni kot globalni ravni. Vse lepo in prav, samo oba praznika se mi zdita zelo odmaknjena, kako naj praznujem Dan Evrope ali dan miru, če pa ravno ta Evropa financira vojaško opremo, da se vojne po svetu ne bi končale. Kako naj praznujem svetovni dan svobode medijev, pa naj si bo v državi ali Evropi, če vem, da smo novinarji ogroženi in onemogočeni pri opravljanju poklica, mnogi novinarji po vsem svetu so tarče načrtovanih pobojev. Ne glede na vse lestvice se vsepovsod novinarji soočamo z grožnjami, cenzuro in sodnimi postopki.

Tudi slovenski novinarji nismo imuni na napade in politične pritiske, veliko je preprek, da nas posamezniki in elite poskušajo onemogočiti pri uspešnem delovanju. Ne damo se, ker se zavedamo, da je javnost tista, ki si zasluži, da zanjo delamo dobro. Zato vsi tisti, ki ste mislili, da smo včeraj po državnem prazniku pozabili pospraviti zastavo na našem uredništvu, ste se zmotili. Mi smo včeraj praznovali, kot je zapisal Karel Destovnik Kajuh »z uporno, dvignjeno glavo!« našo tretjo obletnico delovanja in svetovni dan svobode medijev.

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.