Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Ovtar24.si - Lokalno in vedno sveže!

Človeštvo se neizbežno giblje v digitalno prihodnost, na katero se moremo prilagoditi. Na območju Slovenskih goric in tudi širše že iz vidika tradicionalnih medijev opažamo t.i. sivo liso, saj je to področje slabo pokrito, zgodbe težko dosežejo regionalne kaj šele nacionalne medije. Zato je tudi odločitev o vzpostavitvi spletnega medijskega portala zrasla z idejo, da povežemo Slovenske gorice z informacijam, z dobrimi zgodbami in da prebivalci teh krajev prejmejo boljši in širši vpogled v delovanje in življenje v Slovenskih goricah.

Kaj je Ovtar24.si?
"Ovtar24.si" je elektronski medij, ki ga izdaja Kreativna Pika d.o.o., Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slovenskih goricah in je vpisan v razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo pod zaporedno številko 2412.
Elektronski medij "Ovtar24.si" je začel svoje poslanstvo ob svetovnem dnevu svobode medijev, 3. maja 2021, ko so v ospredje postavili informacije kot javno dobrino in povabili k razmisleku o kakovostnem obveščanju javnosti ter kot opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni.

Naše vrednoste
Uredništvo Ovtar24.si vsebin, ki so v nasprotju z zgoraj navedenimi vrednotami po lastni presoji ne bo objavilo.
Eno izmed vodil našega uredništva je prizadevanje, da uredniki in novinarji spletnega medija Ovtar24.si obveščajo javnost, komentirajo pomembne dogodke in trende ob upoštevanju naslednjih standardov:

NEODVISNOST
Novinarji ne smejo podlegati političnim ali ekonomskim pritiskom. Zato za novinarje veljajo nekatera pravila.
• Novinarji ne smejo biti člani nobene politične stranke ali druge pomembne politične organizacije. Novinarji morajo uredništvu razkriti svoje tesne osebne povezave s pomembnimi člani političnih strank ali vplivnih političnih organizacij. Praviloma se morajo iz zgodb, kjer nastopajo z njimi tesno povezane osebe, izločiti kot novinarji. Prav tako se morajo novinarji izločiti iz zgodb, ki poročajo o društvih ali združenjih, katerih člani ali simpatizerji so. Novinarji ne smejo prejemati daril v obliki izdelkov ali storitev, vrednih več kot 20 evrov. Oglasna sporočila morajo biti jasno ločena biti od novinarskih prispevkov. Jasna mora biti tudi ločitev med informativnimi in komentatorskimi žanri. S kodeksom so seznanjeni vsi v uredništvu Ovtar24.si.

• KRITIČNOST
Novinarji so o dogodkih in pojavih v družbi dolžni pisati kritično. Zlasti prežijo na:
- nelegalnost (dejanja v nasprotju z zakonom),
- nehigieničnost (dejanja, ki so v skladu z zakonom, a so kljub temu sporna),
- nekorektnost oziroma nemoralnost (dejanja, ki škodujejo soljudem in so hkrati v izrazitem nasprotju s splošno sprejetimi vrednotami v svetu; takšna dejanja so vsa dejanja diskriminacije in ksenofobije).
- netransparentnost (dejanja, ki so skrita javnosti, čeprav bi morala biti pregledna, so potencialno nevarna zaradi zlorabe moči),
- neučinkovitost (dejanja, ki niso učinkovita, so prav tako škodljiva družbi).

• POŠTENOST
Kljub kritični drži so novinarji dolžni spoštovati dostojanstvo človeka.

• SPOŠTOVANJE ZASEBNOSTI
Spoštovati morajo pravico do zasebnosti, razen ko gre za javno osebnost ali javni interes.

• PREVERJANJE INFORMACIJ
Informacije morajo skrbno preverjati. Tarči določene informacije morajo dati možnost za odgovor že v prvem članku. Bolj je vsebina občutljiva, bolj si morajo prizadevati za izjavo tarče. Če ne dobijo izjave tarče, morajo na to v članku opozoriti. Hkrati pa so ne glede na to, ali se tarča odzove ali ne, dolžni objaviti pomembno informacijo. Prav tako so dolžni jasno opozoriti, ali gre za uradno ali neuradno, zanesljivo ali nezanesljivo, potrjeno ali nepotrjeno vest.

• PRAVICA DO POPRAVKA ALI ODGOVORA
V primeru napake ali netočne informacije so na lastno pobudo ali zahtevo prizadetega dolžni popraviti prvotno informacijo v skladu z zakonom o medijih in pravilih o objavi popravka, prikaza nasprotnih dejstev ali odgovora.
• Sogovorniku mora novinar jasno povedati, ali ga sprašuje "on the record" ali off the record. V prvem primeru ga lahko navaja kot vir in ga zaradi objavljenih navedb seveda ni treba ščititi. V drugem primeru ga je dolžan ščititi kot svoj vir. Avtorizacija izjav ali intervjujev ni obvezna.
Objavljamo erotične vsebine, pornografije ne.

• Pri nabiranju in iskanju informacij je potrebno spoštovati etične standarde poročanja, ki jih spodbujajo mednarodne novinarske organizacije in uporabljati redne poti. Izjeme so možne le ob presoji uredništva, da je interes javnosti do določene informacije zaradi objektivnih okoliščin izrazito pomembnejši kot zakonita pot do nje.

• SPOŠTOVANJE ČLOVEKOVIH PRAVIC
Novinarji morajo pri svojem delu spoštovati standarde varstva človekovih pravic in vrednostne standarde varstva osebnostih pravic in pietete posameznikov in družbe.
Od pošiljateljev vsebin na elektronski medij Ovtar24.si se zahteva spoštovanje istih standardov. Urednik pri objavi in uporabi poslanih vsebin upošteva smiselno zgoraj navedene standarde in pravila delovanja medijev in nosilcev vsebin. Pred objavo ali uporabo vsebin odgovorni urednik sme preveriti spoštovanje vseh zgoraj navedenih standardov, če je to potrebno zaradi verodostojnosti poslane vsebine. Uredništvo Ovtar24.si ne bo objavljalo vsebin, ki smiselno ne zagotavljajo predsanih standardov in zaradi navedenega ne zagotavljajo verodostojnosti poslanih vsebin.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.