Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

ODZIV: Ali sploh in če, kdaj novi vrtec pri Sv. Trojici?

Kot smo že poročali, se vedno bolj zapleta pri projektu za izgradnjo novega skoraj nič energijskega vrtca pri Sveti Trojici. Z izvedbo projektnega natečaja za gradnjo trojiškega vrtca se ukvarjajo na Komisiji za preprečevanje korupcije, Državna revizijski komisiji in Računskem sodišču. Konec letošnjega januarja, ko bi, po besedah župana Davida Klobasa, naj bila investicija že v polnem teku, so komaj oddali vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Na Upravni enoti Lenart so ob pregledu vloge za gradbeno dovoljenje ugotovili nepravilnosti pri sprejemu prostorskega akta v Občini Sveta Trojica. Na Upravni enoti Lenart so odreagirali, kot jih zavezuje 68. člen Zakona o državni upravi, ki pravi, da mora upravna enota opozoriti pristojno ministrstvo, če ugotovi, da organi lokalnih skupnosti pri opravljanju nalog iz pristojnosti lokalnih skupnosti ravnajo nezakonito, neprimerno in nestrokovno. 

Delovanje v skladu z zakonom odgovornih na Upravni enoti Lenart pa je hudo razjezilo župana Davida Klobasa, ki je 7. februarja nenapovedano obiskal načelnika Upravne enote Lenart in mu grozil ter povedal, da se bo osebno angažiral, da bo dosegel načelnikovo razrešitev in razrešitev vodje Oddelka za okolje, prostor in kmetijstvo Matija Zoreca.

Na naše poročanje se je odzval tudi bivši župan Svete Trojice Darko Fras, ki se v svojem pismu sprašuje "Ali sploh in če, kdaj novi vrtec pri Sv. Trojici?"

V svojem odgovoru na dogajanje je Darko Fras zapisal:

"Fotografija na naslovnici oziroma ozadje na fotografiji pove vse. Gradnja vrtca na območju pod nasipom jezera pomeni nerazumno in povsem nepotrebno tveganje ter povsem neodgovorno dejanje.
Žalostno je, da se župan sklicuje na pravne paragrafe, ki bi to početje naredili legalno, nikogar od odgovornih in tudi podpornikov te lokacije pa ne skrbi tveganje, ki se ga s tem početjem vzpostavlja.

Dejstvo je, da je izbrana lokacija pod nasipom jezera, ki je bil grajen v 6O. letih prejšnjega stoletja. Izkušnje tudi iz lanskih poplav nas učijo, kaj se zgodi, ko popusti nasip, kot je to bilo recimo na reki Muri, ko je zalilo tri naselja v občini Črenšovci. Spomnimo se prizora iz vrtca v Mengešu in še več takšnih primerov poznamo ...
Še najbolj me moti manipulacija in zavajanje podpornikov gradnje vrtca pri jezeru, da so vsi tisti, ki imajo pomisleke o gradnji na lokaciji pod jezerom, nasprotniki gradnje vrtca. Takšna argumentacija seveda ne vzdrži presoje in samo kaže na aroganco in nesposobnost kritičnega razmišljanja ter objektivne presoje tistih, ki to razlagajo. Osebno napadanje in žaljenje na socialnih omrežjih pa pove največ o tistih, ki to počnejo. Tisti, ki razmišljajo drugače, se ob tem enoumju in pogromu na socialnih omrežjih s strani aktivistov, ki se jim zgodi, če se oglasijo, žal raje ne oglašajo. Da ne omenjam nesmislov o tem, kako se dejavnost vrtca lahko kombinira z dejavnostjo turizma in rekreacije.

Zelo sem zaskrbljen in vse bolj se bojim, da trenutno vodstvo občine ni sposobno kvalitetno in strokovno izpeljati projekta gradnje novega vrtca. Minilo je že več kot 5 let odkar so nastopili in smo še vedno skoraj na začetku. Najprej so vsi odgovorni na čelu z županom in vključno s sedaj že bivšim ravnateljem govorili, da se s projektom nikamor ne mudi, kljub temu, da je bila že v letu 2018 izdelana analiza, ki je jasno pokazala na potrebe po dodatnih prostorih že v šolskem letu 2022-2023, kar se je kasneje potrdilo, ko so bili prisiljeni izseliti kulturno društvo in urediti prostore vrtca v Kulturnem domu Sveta Trojica.

Občina je dobila odobrena sredstva za gradnjo vrtca s strani ministrstva "na lepe oči", torej brez gradbenega dovoljenja, že v letu 2021, kjer se je zavezala k izgradnji do leta 2024. Postopki so tekli neverjetno počasi in vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo vrtca na tej nesrečni lokaciji je občina vložila šele 30. januarja letos, ko bi se gradnja morala že davno pričeti. Občina je prosila za podaljšanje roka za izvedbo do leta 2025, vendar se zdi, da so tudi ti roki sedaj ogroženi.

Dejstvo je, da gre Občini Sveta Trojica pri tem projektu vse narobe že od samega začetka. Od izbire lokacije, ki jo je izbral sam župan, brez vsaj še ene druge primerne lokacije, do izbire arhitekturne rešitve, kjer je izbiro prav tako opravil sam župan, brez možnosti vključevanja javnosti, kaj šele stroke. Potem je sledil pravni manever, kako legalizirati gradnjo vrtca na območju, kjer po veljavnem prostorskem redu ni bila dopustna. Pri tem so nekritično sodelovali tudi nosilci urejanja v prostor in izdelovalec dokumentacije. Sedaj se je situacija, kot izgleda, zapletla v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Tudi če bo to izdano, bo potrebno za gradnjo na tej lokaciji izvesti številne protipoplavne ukrepe, da se tveganje in potencialna škoda v primeru poplave vsaj malo zmanjšata.

Zemljišče, kjer je predvidena gradnja, je nasutje močvirnatega terena, kar pomeni, da bo potrebno za temelje graditi pilote. Vse to bo pomenilo seveda bistveno višje stroške investicije, za katere občina niti sedaj nima zagotovljenih sredstev in ki bodo gotovo višji od stroškov gradnje na neki drugi lokaciji, ki ne bi bila potencialno tako zahtevna. Kje je potem še izvedba izgradnje tako zahtevnega objekta družbene infrastrukture, ki bo prvi takšen in v čemer obstoječe občinsko vodstvo nima še nobene izkušnje. Vse to očitno ne skrbi niti župana niti občinskih svetnikov.

troj vrtec2

Sprašujem se, kdo bo prevzel odgovornost za vsa navedena tveganja?

Župan in vsi tisti goreči podporniki te lokacije verjetno ne, ampak tisti, ki se bo podpisal pod gradbeno dovoljenje. Zato je prav, da Upravna enota Lenart opravi svoje delo zakonito in strokovno ter brez pritiskov in groženj. Osebno si takšnega nerazumnega tveganja ne bi drznil vsiljevati nikomur, kaj šele prihodnjim generacijam v naši občini.
In ker se, kot rečeno, tako radi sklicujemo na stroko, bom si tudi jaz sposodil najprej besede arhitektke, ki je v uvodu predstavitve projekta občinskemu svetu povedala, da je, ko je videla to lokacijo, županu rekla, da ona na tem mestu ne bi gradila ničesar. Čisto za konec pa še eno Prešernovo ob bok očitkom o nestrokovnosti dela in nesposobnosti uradnikov ter številnim komentarjem na socialnih omrežjih: "Le čevlje sodi naj kopitar ..."

Velika napaka občinskega vodstva je bila, ko je odstopilo od sklenjene predpogodbe za nakup zemljišča za gradnjo vrtca nasproti pokopališča in potem z neuveljavljanjem predkupne pravice dopustilo pozidavo tega zemljišča z enostanovanjskimi hišami in tako izgubilo možnost druge lokacije.

Seveda je na nak način tudi logična agresivna reakcija župana, ki pa je vsekakor neprimerna in nedopustna. Občinsko vodstvo je samo sebe namreč ujelo v past zaradi svojega neodgovornega ravnanja, ko je vse stavilo od vsega začetka zgolj na eno lokacijo pri jezeru in se ni puščalo vsaj odprte druge možnosti. Če namreč na tej lokaciji ne dobijo gradbenega dovoljenja (sedaj seveda za vsako ceno) tvegajo izgubo sofinancerskih sredstev ministrstva, saj bi izbira nove lokacije terjala še precej dodatnega časa in glede na arhitekturne rešitve verjetno vsaj spremembo projekta in pridobivanje novih projektnih pogojev in mnenj, če ne celo novega projekta. Vse to pa pomeni še vsaj kako leto ali dve zamika in seveda dodatne stroške.

Kratko v vsej zgodbi žal potegnejo otroci in tudi zaposleni v vrtcu, ki delajo v teh improviziranih razmerah že več let ter jih vse te zdrahe ne zanimajo in si seveda želijo samo novih primernih prostorov. Upam, da na koncu vendarle enkrat pridemo do novega vrtca na tej ali morda tudi kakšni bolj primerni lokaciji, vendar ne »za vsako ceno«.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti