Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Župan Klobasa grozi načelniku Upravne enote Lenart

Kot smo že poročali se zapleta okrog gradnje vrtca v Občini Sveta Trojica v Slov. goricah za katerega je lokacija določena ob Trojiškem jezeru. Poročali smo tudi, da so v zvezi z gradnjo vrtca prijavo prejele Komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče in Državna revizijska komisija. Prijava se nanaša na kršenje Zakona o javnem naročanju (ZJN-3) in Gradbenega zakona (GZ-1).

Sedaj se je na družbenih omrežjih oglasil župan Občine Sveta Trojica David Klobasa, kjer v njegovem znamenitem stilu napada zaposlene na upravni enoti in se v objavi sprašuje ali so poteze načelnika Upravne enote Lenart (UE Lenart) Jožefa Kranerja in vodje oddelka za okolje in prostor namerno škodovanje izgradnji vrtca v lastni občini ali gre za nestrokovnost in nevednost.

Občina Sveta Trojica je vloga za izdajo gradbenega dovoljenja za izgradnjo vrtca pri Sveti Trojici na UE Lenart vložila komaj 30. januarja letos, če ravno so v nekaterih izjavah trdili, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili do konca januarja 2024.
Po besedah načelnika UE Lenart Jožeta Kranerja so ob pregledu vloge ugotovili nepravilnosti pri sprejemu prostorskega akta v Občini Sveta Trojica. Na UE Lenart so odreagirali, kot jih zavezuje 68. člen Zakona o državni upravi, ki pravi, da mora upravna enota opozoriti pristojno ministrstvo, če ugotovi, da organi lokalnih skupnosti pri opravljanju nalog iz pristojnosti lokalnih skupnosti ravnajo nezakonito, neprimerno in nestrokovno. To so tudi storili in obvestili Ministrstvo za naravne vire in prostor ter Ministrstvo za javno upravo - Inšpektorat za javni sektor. O zaznanih nepravilnostih so obvestili tudi Občino Sveta Trojica.

Na prejeti dopis je župan David Klobasa nedemokratično, s poskusom ustrahovanja, nenapovedano prišel k načelniku UE Lenart Jožetu Kranerju in mu grozil, da se bo osebno angažiral, da bo dosegel načelnikovo razrešitev in razrešitev vodje Oddelka za okolje, prostor in kmetijstvo Matija Zoreca za katerega je tudi zahteval, da je tudi prisoten na sestanku.

»Trdil je, da smo se politično zarotili proti njemu. Potem sva ga z vodjem vprašala, kaj v našem dopisu ne drži in ni znal pojasniti. Ni vedel odgovora, povedal je le, da bodo odgovorile pristojne službe,« je povedal načelnik Kraner in nadaljeval: »Trdil je, da so spremembe tega ureditvenega načrta bile sprejete na podlagi Zakona o prostorskem planiranju in ne na podlagi Zakona o urejanju prostora. Očitno župan ne pozna svojih predpisov, kajti spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta so bile sprejete prav na podlagi Zakona o urejanju prostora, ki pa ne dovoljuje spreminjanja namembnosti koriščenja nekega prostora, razen dveh izjem.«

Župan je na družbenem omrežju Facebook ponovno objavil Strokovno mnenje glede skladnosti Sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta jezera pri Sveti Trojici z nadrejenim prostorskim aktom, ki ga je izdelalo podjetje ZUM urbanizem, planiranje, projektiranje d.o.o. »To stališče, da je vse v skladu z zakoni in predpisi ne drži, saj spet navajajo 50. člen Občinskega prostorskega načrta, ki dovoljuje gradnjo družbenih objektov, torej vrtca, samo ne pri Trojiškem jezeru ampak v Oseku na območju, kjer je bila nekoč motokros proga. Pri Trojiškem jezeru v prostorski enoti ST 16 gradnja takšnih objektov ni dovoljena. V 62. členu Občinskega prostorskega načrta, v četrtem odstavku, pa so navedene še dodatne zadolžitve glede urejanja prostorske enote ST 16, kjer je potrebno upoštevati, da gre tukaj za poplavno območje. Zato je treba tu upoštevati kar v zvezi s projektiranjem določa 81. člen Občinskega prostorskega načrta,« zaključuje Jožef Kraner, načelnik Upravne enote Lenart.

O podrobnostih, zakaj se je zapletlo pri izdaji gradbenega dovoljenja za gradnjo trojiškega vrtca pa je načelnik Upravne enote Lenart Jožef Kraner povedal:

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti