Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Koliko nas stanejo občinski prazniki?

Praznovanje občinskih praznikov ima več namenov, v prvi vrsti obeležitev lokalno pomembnih zgodovinskih dogodkov, ki imajo poseben pomen za posamezno občino. Poleg tega praznik krepi lokalno identiteto, saj prebivalci izražajo svojo pripadnost in ponos, kar spodbuja občutek skupnosti. Praznovanje vključuje tudi različne kulturne, športne in družabne dogodke, ki promovirajo lokalno kulturo, umetnost in tradicije, s čimer se spodbuja tudi turizem in lokalno gospodarstvo. Prav tako se na občinske praznike pogosto podeljujejo nagrade in priznanja zaslužnim občanom, organizacijam in podjetjem za njihove dosežke in prispevek k razvoju občine. Zanimalo nas je koliko sredstev namenjajo občine za organizacijo občinskih praznikov, zato smo se obrnili na vseh šest občin na območju UE Lenart in prejeli naslednje odgovore.

V občini Benedikt praznujejo občinski praznik v začetku julija in v letošnjem proračunu namenjajo za praznovanje občinskega praznika in občinska priznanja 12.000 evrov. Stroške občinskega praznika pokrijejo z lastnimi sredstvi, torej brez sponzorskih sredstev. Zunanje izvajalce izbirajo tako, da zagotovijo gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev ter uspešno dosežejo cilje svojega delovanja, določene skladno s predpisi, ki urejajo porabo proračunskih in drugih javnih sredstev.

»Namen praznovanja občinskega praznika je združevanje lokalnega prebivalstva, ohranjanje tradicije, risanje nasmehov na obraze občanov, ponujanje možnosti predstavitve skritih talentov in še mnogo več. Občina Benedikt z jasno vizijo stremi k podpiranju lokalnih društev, lokalne kulinarike in običajev z namenom ohranjanja omenjenih bogastev za naslednje rodove. Praznik je trenutek, ki ga užijejo in zaslužijo občani in prav njim prisluhnemo, ko se lotimo oblikovanja programa,« je še zapisal Rok Šijanec iz občinske uprave Občine Benedikt.

V občini Cerkvenjak praznujejo občinski praznik v mesecu juniju. »V letu 2023 smo za izvedbo prireditev ob občinskem prazniku, namenili skupno 11.498,60 evrov. V ta znesek je vključena izvedba osrednje proslave ob občinskem prazniku, pogostitev občanov s hrano in pijačo na družabnem srečanju z živo glasbo, čestitke župana v medijih, vabila in promocijski material, avtorski honorarji za nastopajoče, itd.,« so v odgovoru zapisali iz Občine Cerkvenjak in sporočili so še, da sponzorskih sredstev ne pridobivajo in za izvedbo občinskega praznika ne najemajo zunanjih izvajalcev, saj večino aktivnosti izvedejo z domačimi društvi in ponudniki.

V občini Lenart so pri novembrskem praznovanju občinskega praznika osrednji dogodki proslava v počastitev praznika, Martinovanje in lenarška nedelja z žegnanjem ter kulturnim programom na trgu.
»Poleg tega pripravimo še vrstno dogodkov za vse generacije, kulturne, športne, za otroke, itd. Nekaj prireditev pa pripravijo tudi društva in javni zavodi. Osrednje vodilo pri pripravi dogodkov je kvalitetna izvedba, vsekakor pa tudi cena. Prepričani smo, da imamo na območju Slovenskih goric veliko odličnih kulturnih ustvarjalcev, glasbenih skupin, učencev glasbene šole, osnovnih šol, društev, ki izvedejo program kvalitetno in na visokem nivoju, zato dajemo pri dogodkih ob občinskem prazniku prednost tem izvajalcem. Sponzorskim sredstev za ta namene ne zbiramo,« nam je povedala Darja Ornik iz Občine Lenart.
V Lenartu se je lani v sklopu praznovanja občinskega praznika zvrstilo 22 prireditev za katere so stroški organizacije znašali 10.380,21 evra. V to ceno so zajeti stroški glasbenih skupin, kulturnega programa, ozvočenje, priprava scene, občinska priznanja in drugo.

V občini Sveta Ana imajo za izvedbo občinskega praznika v letošnjem občinskem proračunu namenjenih 8.000 evrov, sponzorskih sredstev ne zbirajo. Občinski praznik izpeljejo v sodelovanju z domačimi društvi in posamezniki zato tudi zbiranja ponudb v skladu z zakonom ne izvajajo je v odgovoru zapisala direktorica občinske uprave Občine Sveta Ana zapisala Petra Golob.

V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah občinski praznik praznujejo v mesecu aprilu, prireditve ob prazniku pa so poimenovali Jurjevi dnevi. Iz občine so nam sporočili, da so v lanskem letu za izvedbo vse prireditev v sklopu Jurjevih dnevov porabili 10.600 evrov. Sponzorskih sredstev ne zbirajo. Predloge, koga bodo povabili k sodelovanju pa zbirajo v občinski upravi in na odboru za družbene dejavnosti. Pri izbiri izvajalca pa izberejo tistega, ki ponudi največ in najbolj primeren program.

V občini Sveta Trojica občinski praznik praznujejo v sredini junija. Direktorica občinske uprave Občine Sveta Trojica Darja Slivnjak nam je sporočila, da v zadnjem času in tudi letos za izvedbo proslave ob občinskem prazniku namenijo iz občinskega proračuna 1.500 evrov in za proslavo ne zbirajo sponzorskih sredstev. Na dan proslave izvedejo županov sprejem novorojenčkov, odličnjakov in podelijo priznanja posameznikom in društvom. Proslava ob občinskem prazniku je sestavni del Trojicafesta.
Glede stroškov organizacije Trojicafesta pa nam je direktorica Zavoda za turizem Sveta Trojica Lara Loparič zapisala:

»Skupni strošek izvedbe je ocenjen na okrog 70.000 evrov. Za primerjavo, v letu 2023 je bilo za izvedbo Trojicafesta 2023 porabljenih 75.000 evrov, od tega 35.000 evrov iz občinskih sredstev, 40.000 evrov pa je bilo zagotovljenih s strani sponzorjev, tržne dejavnosti in pridobljenih sredstev iz razpisa.«

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.