
Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič

Preko teritorialnega sodelovanja do EU denarja
13 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Kdor obišče tržnico v Lenartu ali Mežici, hitro opazi lepo urejeno stojnico Damijana Slačka. Njegova miza je vedno skrbno pripravljena, polna sveže zelenjave in sadik, ki pritegnejo pogled že od daleč. Tako kot njegova ponudba je tudi njegova kmetija urejena in vzorna, sam pa deluje kot človek, ki zadržano, a prijazno nagovori vsakega kupca. Nevsiljiv, preprost in dostopen – tak vtis pusti pri ljudeh, ki se k njemu radi vračajo.
Med domačimi pridelovalci zelenjave na Štajerskem ima Damijan Slaček posebno mesto, saj se že skoraj tri desetletja predano ukvarja z vrtnarstvom. Njegova pot se je začela na domači kmetiji, kjer so starši gojili prašiče in pridelovali stročji fižol za lokalne gostilne in zavode.
»Odraščal sem s kmetijo. Že zgodaj sem vedel, da bom ostal pri zemlji,« pripoveduje.
Po srednji šoli in vojaščini se je posvetil pridelavi kumar za vlaganje, ki jih je prodajal Zadrugi Lenart. Prelomno leto je bilo 1996, ko je postavil prvi rastlinjak ter začel s pridelavo paprike in paradižnika. »Leta 1999 sem se dodatno izšolal za vrtnarja – cvetličarja. Takrat se je vse skupaj zares začelo – poleg zelenjave tudi vzgajanje sadnih in okrasnih rastlin,« se spominja.
Na družinski kmetiji Damijan z družino skrbi za integrirano pridelavo zelenjave ter vzgojo sadik zelenjave in cvetja na 11 ha površin. Foto: osebni arhiv
Že od leta 2001 je stalnica na tržnici v Mežici, kjer ga obiskovalci poznajo in cenijo. »Če me kdaj ni na tržnici, me ljudje zaskrbljeno pokličejo,« pove z nasmehom. Pred štirimi leti je začel s prodajo tudi na lenarški tržnici, kjer zanimanje strmo raste. »Letos sem z zadovoljstvom videl, da se je prodaja v Lenartu še povečala,« dodaja. Slačkova ponudba obsega skoraj vso sezonsko zelenjavo. Največ pridelajo paprike in fižola, nekaj manj solate in kapusnic. Pridelava poteka na konvencionalen način, a z veliko mero skrbi za zmanjšano uporabo fitofarmacevtskih sredstev. »Pri semenih izbiramo sorte, ki so odpornejše proti boleznim, škodljivcem in vremenskim nevšečnostim,« pojasni.
Pridelke ponosno predstavi na družbenih omrežjih. Foto: osebni arhiv
Njegovo delo pa ni vedno brez preizkušenj. Neurja v letu 2023 so povzročila ogromno škode, saj sta orkanski veter in toča uničila celotni pridelek in poškodovala rastlinjake. »En rastlinjak je popolnoma porušilo, šestim pa je odkrilo folijo. Ostali smo brez pridelka,« opisuje težke razmere. Družina je hitro posejala fižol, solatnice in kapusnice, da je vsaj del jesenskega pridelka rešil sezono. A poslovanje s paradižnikom je v tistem in naslednjem letu prineslo izgubo.
»Nekaj pomoči s strani države smo prejeli, za kar smo zelo hvaležni, a prejeli smo jo šele naslednje leto – ne takrat, ko bi jo najbolj potrebovali,« poudarja.
Za Damijana Slačka vrtnarstvo ni le delo, ampak način življenja. V njem sodeluje celotna družina, kar daje njegovi dejavnosti posebno moč in trajnost. V času vremenskih skrajnosti in hitrih sprememb ostaja njegovo geslo jasno: ljubezen do zemlje in vztrajnost.