Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Ta mesec višje položnice s poračunom (dopolnjen)

Foto: Freepik

Pred kratkim smo v občinah na območju Upravne enote Lenart primerjali cene odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode s katero smo ugotovili, da je najdražje odvajanje in čiščenje odpadne vode pri Sveti Trojici. Cene te storitve so javno objavljene, zato nismo imeli težav s pridobivanjem podatkov. Dopolnitev članka smo označili z rdečo barvo.

Občan Gregor nas je obtožil, da pišemo laži

Na našo objavo se je odzval občan Gregor iz Občine Sveta Trojica, ki je na družbenih omrežjih zapisal: »Ne vem iz katere luknje ste potegnili te podatke, da je v Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah za 12 m3 cena 36,06 € (oz. 19,35€)???? Položnica za marec, obračunana količina 13,43 m3 je bilo za plačati 14,96€!!! Kar je daleč najmanj od vseh občin, iz vašega izračuna. Če nimate kaj pisati pa pišete že LAŽI?« Zraven je prilepil položnico iz katere je res razvidno, da je gospod res prejel takšen obračun.

Številne napake na položnicah pri obračunu

Iz objavljene položnice in položnic, ki smo jih pridobili od občanov smo hitro ugotovili, da ta nima veliko skupnega z veljavnim Sklepom o potrditvi elaborata in cen storitev odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na območju občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter cen vezanih na obstoječe greznice in male komunalne čistilne naprave, ki ga je občinski svet sprejel na 7. redni seji 22. novembra 2023 (https://www.sv-trojica.si/act/76759) in se uporablja od 1. januarja 2024.
Iz obračuna je razvidno, da sta postavka 2 in 6 kot subvenciji neupravičeni, glede na veljavni sklep. Predzadnja postavka v višini -3,33055 € je napačna, saj to ni polovica od 5,4277 evra. Naredili smo izračun glede na veljavni sklep, po katerem bi položnica morala znašati 19,40 evra in ne 14,96 evra. K tej ceni pa morate prišteti še 50 odstotno subvencijo iz občinskega proračuna. Skupni strošek, ki ga pri pravilnem obračunu mora plačati občan in občina iz proračuna znaša 38,08 evra, kar pa je bistveno več, kot v ostalih primerjanih občinah.

Pojasnilo

Bralec Gregor je kopijo položnice umaknil iz svoje objave na Facebooku in nam poslal sporočilo z naslednjo vsebino:
"Zahtevam odstranitev fotografije izpiska položnice objevlene v članku "Ta mesec višje položnice s poračunom" saj ste jo uporabi brez dovoljenja avtorja! Če fotografija ne bo odstranjena iz članka bo podana prijava na policijo!"

Posnetek zaslona njegove objave hranimo v uredništvu. Fotografijo občana, objavljeno na družbenih omrežjih, smo odstranili zaradi korektnosti. Za pojasnilo napačnih obračunov postavk pa objavljamo kopijo februarske položnice 2024 drugega občana iz katere je enako razvidno, da sta postavka 2 in 6 kot subvenciji neupravičeni, glede na veljavni sklep. Predzadnja postavka v višini -3,33055 € je napačna, saj to ni polovica od 5,4277 evra. 

Poloznica nova

Zagodel jim je računalniški program

Z vprašanji ali ta obračun drži in zakaj pri proračunu ne upoštevajo veljavnega odloka smo se obrnili na Občino Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Direktorica Darja Slivnjak je poslala kratek odgovor: »Iz položnice našega občana g. Gregorja Leutgeba je razvidno, da nam je zagodel računalniški program za obračun storitev odvajanja odpadnih voda, kar ste že sami ugotovili.«
Iz občinske uprave so sporočili še, da so občani položnice za mesec april 2024 prejeli s pravilnim obračunom storitev na položnici in da je napaka nastala pri vseh zavezancih, ki so priključeni na javno kanalizacijo in pojasnili: »Sredstev ne bomo pokrivali iz občinskega proračuna. Za napačno obračunane storitve bodo zavezanci dobili poračun z naslednjim mesecem.«

Odgovore direktorice občinske uprave Darje Slivnjak smo preverili in res so občani za mesec april 2024 prejeli položnice s pravilnim obračunom.

poloznica pravilni obracun

Župan Klobasa na naša vprašanja ne odgovorja, tokrat je odgovoril preko direktorice

Z vprašanji smo se obrnili tudi na župana Davida Klobasa, na vprašanja pa nam je odgovorila direktorica Darja Slivnjak. Vprašali smo ga, ali drži, da je pred časom dejal, da je boljše, če sami delajo obračun, ker potem bodo imeli nadzor nad vsako položnico in ne bo prihajalo do nobenih kršitev in vprašali smo ga, ali še vedno meni, da je njegova občinska uprava edina sposobna pravilno obračunati to storitev. Na zastavljeno vprašanje smo prejeli naslednji odgovor: »Na to provokativno vprašanje vam sporočamo, da smo prepričani, da smo sposobni pravilno obračunati to storitev, ki jo sicer obračunavamo že od leta 2021.«
Za pojasnilo smo se obrnili tudi na podjetje AGJ d.o.o., ki je prej opravljalo obračune tudi za Občino Sveta Trojica in smo jih povprašali kaj je bil vzrok prekinitve pogodbe.

Župan Klobasa je dal izvajalcem ob nastopu mandata jasno vedeti, da več ne bodo dolgo opravljali storitev po pogodbah, ki jih podpisal njegov predhodnik

Direktor podjetja Goran Rebernik nam je odgovoril, da je župan Klobasa že ob prevzemu funkcije dal jasno vsem vedeti, da storitev po pogodbah, ki jih je podpisal njegov predhodnik Darko Fras ne bodo več dolgo upravljali. Dejal je, da je od začetka prihajalo do zrežiranih pripomb s strani direktorice Darje Slivnjak, ki se je nenehno pritoževala, da so položnice nejasno napisane ter da v njihovi občini to izvaja podjetje Komunala Odtok, ki pošilja lepše in bolj razumljive položnice. Trdila je, da ljudem zaračunavajo storitve, ki jih ne bi smeli in dodal: »Na vprašanje katere storitve pa bi naj to bile, je odgovorila: »Da mi si moramo zaupati, pol pa bo vse lažje.« Ena izmed pripomb je bila, da so črke na položnici nekoliko premajhne in, da bi mogoče bilo boljše, če bi logotip podjetja bil na nasprotni strani položnice, saj je to za občana sprejemljivejše.«

Med neplačniki tudi župan David Klobasa

Direktorica Slivnjakova je tudi podjetju AGJ d.o.o. očitala, da ne izvaja storitev rubeža sredstev pri neplačnikih. Kot pojasnjuje Rebernik jim je bivše vodstvo občine naročilo rubeže pri tistih, ki so se izmikali plačevanju, pri socialno šibkih pa so rubeža tolerirali. »Sedanje vodstvo je zahtevalo, da se rubeži (izvršbe) vršijo pri vseh, na način dva opomina in na to izvršba. To smo tudi začeli izvajati vse dokler se ni izkazalo, da je med neplačniki tudi župan Klobasa, ki je imel domnevno blokiran osebni TRR in ni mogel plačevati položnic,« pojasnjuje Goran Rebernik in dodaja: »
Ga. Slivnjakova mi je tako začela neprestano govoriti, da naj storitev obračuna položnic več ne izvaja Jasmina Trojner Kraner, saj je pri njih občinska svetnica in ima marsikateri podatek dostopen iz njihove občine, ker pa se ne razume z županom in je posledično moteča v občinskem svetu. Videla bi naj tudi, da župan ne plačuje položnic. To sem poslušal neprestano. Zmeraj je dodajala, da bi bilo dobro Jasmino nekako zamenjati. Vse dokler ni zahtevala, da položnic več ne obračunava Jasmina, temveč nekdo drug. Izmislil sem si, da jih bom obračunaval jaz.«

gosce troj1

Ali je župana pri podjetju AGJ d.o.o. motila njegova občinska svetnica?

Ti pred iztekom pogodbe je Občina Sveta Trojica objavila razpis, na njega pa se je prijavilo tudi podjetje AGJ d.o.o. Po besedah Rebernika so bili kljub visoki ceni najcenejši. Na sestanku je župan David Klobasa začel govoriti, da je zaposlena na AGJ d.o.o. in obenem občinska svetnica pri Sveti Trojici moteča v občinskem svetu in da posledično ne more več zaupati podjetju AGJ d.o.o.
»Nenehno se je zgražal, da nadaljnjo delo v katero bo vključena Jasmina ne bo šlo, niti si ga ne zna predstavljati ter da moram nekaj narediti v zvezi s tem. Na njegove komentarje sem mu odgovoril, da če misli, da bom Jasmino odpustil iz službe, se moti. Na to je odgovoril, da si žal več ne moremo zaupati in da ne vidi smisla za nadaljevanje pogodbe.
Pogodbe z nami niso podpisali.«

Rebernik pravi, da so govorice o nekvalitetno opravljeni storitvi plod domišljije občinske direktorice

Ob takratni prekinitvi pogodbe se je veliko govorilo, da podjetje AGJ d.o.o. storitve opravlja nekvalitetno, kar pa direktor Goran Rebernik zanika in dodaja, da njihovo podjetje enake storitve opravlja kvalitetno in brez pripomb za občine Sv. Ana, Cerkvenjak, Sv. Jurij v Slov. gor., Benedikt in Kuzma ter pravi: »Torej glede na reference smo in še storitve stalno izvajamo kvalitetno in strokovno. Da se obračun izvaja nekvalitetno je plod domišljije direktorice občinske uprave Darje Slivnjak.«

Občinska svetnica je videla opomine županu, ki ni redno plačeval storitev

Goran Rebernik nam je tudi pokazal opomine, da župan David Klobasa ni plačeval položnic. Ker so zahtevali, da se opomini pošljejo vsem, se je med njimi znašel tudi župan David Klobasa. Zato je bila sodelavka Jasmina moteča, saj je kot občinska svetnica videla, da njeni župan ne plačuje položnic in bali so se, da bi ta informacija prišla v javnost. »Klobasa je namreč tako ugleden gospod, da si kaj takega niti v sanjah ne more privoščiti, « pravi Rebernik.
Goran Rebernik iz podjetja AGJ d.o.o. tudi meni, da sodelavka Jasmina ni bila glavni vzrok za prekinitev pogodbe. Po njegovom mnenju je bil glavni vzrok ta, da so hoteli imeti neposreden nadzor nad pritokom financ, saj bi jih tako lahko skrivoma namenjali za druge namene proračuna oz. mimo proračuna.

Pripis uredništva:

Članek je bil napisan v času volilne kampanje in ker je bil David Klobasa kandidat na evropskih volitvah smo počakali z objavo, kljub temu, da smo vedeli, da David Klobasa po oceni organizacije Europe Elects nima možnosti za izvolitev v evropski parlament. A vendar nismo želeli biti izgovor za njegov slab volilni rezultat.

 

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.