Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Spomenik NOB tudi v Lenartu buri duhove

Bralec Bojan Jug nam je posredoval elektronsko sporočilo, ki ga je pred nekaj tedni naslovil na Občino Lenart. V njem župana mag. Janeza Krambergera opozarja na spomenik, ki stoji na lenarškem Trgu osvoboditve in ki po njegovih besedah ne sodi v današnjo demokratično državo. Ker se župan na njegovo sporočilo ni odzval, se je v iskanju odgovorov bralec obrnil na nas. V celoti objavljamo tako Jugovo sporočilu županu kot tudi odziv slednjega.

»Spoštovani župan g. Kramberger,

tako kot mene in kot vsakega, ki pride v vašo občino, zbode v oči spomenik na trgu, ki so ga postavili v času totalitarizma, torej v času komunističnega režima. Spomin na ta čas, vsaj tiste, ki smo bili zatirani kot slovenski domoljubi, kar spreleti srh na to skulpturo, še posebej na napise, ki so na njej. Vse povsod po demokratično urejenih državah so takšne spomenike odstranili. Kaj pa pri vas? Je res tako močan "lobij" borčevske organizacije, da ste ga pustili na trgu?
Ob vsem tem se sprašujem, le koliko borcev se živi? Sicer pa so se borčevske pokojnine prenašale in sedaj že morda nastaja novi rod partizanov?
Ob vsem tem pa še sedaj, dajte povod sedanji levičarski vladi, da se lahko ponaša s takšnimi spomeniki in jim daje nostalgičen ponos.
Več kot 30 let je minilo od osamosvojitve, zato bi že bil skrajni čas, da ta spomenik odstranite s trga. No, vsekakor odločitev ni v vaših rokah, temveč v večinskem glasu mestnih svetnikov. In verjamem, da je v mestnem svetu večina demokratov, s strani prave stranke, ki so domoljubi in jim je za ugled Slovenije nekaj mar. Vzemite si čas in malo razmislite v tej smeri, da polepšate trg s kakšno drugo skulpturo, ki nas bo spominjala na očeta slovenskega naroda Dr. Jožeta Pučnika.

S spoštovanjem,
Bojan

P.s. Za intermezzo pa vam pošiljam link - fim, da si ga ogledate ali pa ga posredujete kakšni organizaciji ... v ogled. In verjamem, da jim ne bo ravno v ponos. https://youtu.be/y1ePqJKSW1c?si=pChCVAWc2eobINdq,« je Bojan Jug zapisal v elektronskem sporočilu, ki ga je v sredo, 15. maja, posredoval v naše uredništvo.

Župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger na očitke Juga, da je Lenart zapisan preteklosti in da niso nič naredili, da bi te stvari spremenili, odgovarja naslednje. Ob 25. obletnici samostojne Republike Slovenije so na pobudo in z glasovanjem Občinskega sveta mestni park v Lenartu poimenovali po doktorju Jožetu Pučniku. V park so postavili umetniško delo kiparja Andreja Gabrovca - Gaberija, na podstavek pa zapisali Pučnikove besede »Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo.« Ob 30-obletnici samostojnosti Republike Slovenije so v centru Lenarta postavili steber slovenske državnosti in na njegov vrh umestili umetniško delo. Na steber so zapisali: »Ena je mati, ena je domovina. Pesmi so ostale tihe priče zgodovine slovenskega naroda.«

Spomenik, o katerem piše Jug v svojem sporočilu, je bil sicer postavljen leta 1976, Občina Lenart pa ga je pred leti obnovila pod vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pred obnovo se je, pravi župan, pogovarjal z akademsko slikarko Vlasto Zorko (por. Tihec), ki je izdelala dotični spomenik. Povedala mu je, da je ponosna na to svoje delo in da z napisi, ki so pripisani ob njegovem dnu, nima nič. Gre za štiri besede oziroma besedne zveze, in sicer: NOB, svoboda, samoupravljanje in revolucija. Župan komentira, da sta dve gesli (NOB in svoboda) zanj nemoteči, preostali dve (samoupravljanje in revolucija) pa nam vsekakor nista v ponos, a sta odraz svojega časa, iz česar se konec koncev lahko tudi kaj naučimo. Pravi, da kot župan ne bo peljal nobenih aktivnosti v smeri odstranitve tega umetniškega dela. Ker se te stvari dogajajo ravno v času volilnih kampanij pa dodaja, da bi morale biti teme le-teh osredotočene na prihodnost in ne na preteklost.

spomenik maketa

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.