Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Pri Sveti Trojici najdražje odvajanje in čiščenje odpadne vode

Foto: Nina Zorman

V občinah pod izvajanje obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja spada tudi odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode. Te storitve so opredeljene v odlokih o občinskih gospodarskih javnih službah. Način oblikovanja cen storitev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode določa Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki jo je leta 2012 sprejela Vlada Republike Slovenije in je stopila v veljavo z januarjem 2013. Cene te storitve so javno objavljene, zato nismo imeli težav s pridobivanjem podatkov.

Zanimalo nas je, kakšne so razlike teh cen po posameznih občinah. Primerjali smo cene občin z območja Upravne enote Lenart in ugotovili, da je odvajanje in čiščenje odpadnih voda najdražje v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Za primerjavo cen po posameznih občinah smo pri izračunu upoštevali, da gospodinjstvo porabi 12 m3 vode mesečno - to je poraba vode po števcu iz javnega vodovoda. V primeru, da gospodinjstvo ni priključeno na javno vodovodno omrežje, potem merjena poraba ni možna (torej pri odvajanju in čiščenju), zato se za obračun uporabi število oseb, prijavljenih v gospodinjstvu.

Kako izračunamo ceno?

Ceno na gospodinjstvo izračunamo tako, da ceno odvajanja pomnožimo s količino porabljene vode (v našem primeru 12 m3), enako storimo s ceno čiščenja. V tabeli govorimo o najpogostejšem priključku DN20, faktor omrežnine 1. Omrežnina je fiksni mesečni strošek, ne glede na porabo vode, in predstavlja povračilo stroška izrabe javne infrastrukture, ki se torej uporabniku izračuna glede na priključek. Pri teh štirih postavkah obračunamo še 9,5 % DDV. Na koncu k ceni prištejemo še 10 % za okoljsko dajatev, ki znaša 0,05283 za m3 porabljene vode, v našem primeru 0,63 evra (0,05283 x 12 m3). Omrežnina je namenski vir financiranja razvoja in investicijskega vzdrževanja ter obnavljanja omrežja, po katerem se izvaja javna služba. Mesečni strošek za komunalne storitve po posameznih občinah (poraba 12 m3 vode) na območju Upravne enote Lenart je razviden iz spodnje tabele:

tabela ciscenje

Ob teh cenah je treba upoštevati, da so položnice v občini Cerkvenjak zaradi subvencije iz občinskega proračuna nižje za 25 odstotkov. Najdražje komunalne storitve so v občini Sveta Trojica, kjer kljub 50-odstotni subvenciji iz občinskega proračuna položnica v našem primeru izračuna še vedno znaša 19,35 evra, kar je več od občine Benedikt brez subvencij. Do subvencij v obeh občinah so upravičena vsa gospodinjstva ali izvajalci nepridobitnih dejavnosti.

Tudi pri ceni odvoza vsebine iz greznic je cena najvišja v občini Sveta Trojica in znaša 0,4633 evra na m3 (brez 9,5 % DDV) dobavljene vode, enaka je tudi cena za odvoz mulja iz malih čistilnih naprav. Najnižjo ceno plačujejo občani občine Lenart, kjer cena znaša 0,236 evra na m3 (brez 9,5 % DDV) za obe storitvi. Čeprav ima lahko občina Lenart nižjo ceno, ker odpadke vozijo na svojo čistilno napravo, ostale občine pa predelavo plačajo oziroma je vračunana v ceno odvoza grezničnih gošč ali mulja, je cena pri Sveti Trojici skoraj enkrat dražja. Kaj se bo s temi cenami dogajalo v prihodnosti, je težko reči, saj ena od občin greznične gošče in mulj vozi v predelavo na čistilno napravo, ki za to sploh nima okoljevarstvenega dovoljenja.

cistilna naprava2

Komentarji

0
Gregor
1 month nazaj
Ne vem iz katere luknje ste potegnili te podatke, da je v Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah za 12m3 cena 36,06€???? Položnica za marec, obračunana količina 13,43m3 je bilo za plačati 14,96€!!! Kar je daleč najmanj od vseh občin, iz vašega izračina.
Če nimate kaj pisati pa pišete že LAŽI?
Like Všečkaj like 2 Citat

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.