
V Trnovski vasi pripravili sprejem za zlato Žanet Polanec
19 februar 2025ustvaril Aleksandra Papež

Nagrajena ideja otroških igral
19 februar 2025ustvaril Nina Zorman

Arhitekturne vizije Svete Trojice
17 februar 2025ustvaril Marjan Toš
V 36. epizodi podkasta Neokvirjeno gostimo Aleksandra Čeha, vodjo obrata Ptujskih pekarn, kjer se tradicija peke prenaša iz roda v rod. Aleksander je odraščal ob vonju sveže pečenega kruha – tudi njegov oče je bil pek, zato pravi: "Če si pri kruhu, si pri kruhu, ne boš počel nekaj drugega."
Svoj poklic, ki velja za deficitarnega, opravlja s ponosom, ker verjame, da je delo peka poslanstvo, ki skrbi, da ljudje niso lačni. Aleksander nas je šokiral z informacijami o peki krofov v pustnem času, ko dosegajo rekorde. V tem obdobju Ptujske pekarne spečejo milijon krofov, za kar porabijo 60 ton moke, 20 ton marmelade, 20 ton olja, 5 ton sladkorja in tono posipnega sladkorja.
V svojem prostem času Aleksander rad peče na žaru, poje, ureja teraso in preživlja čas z družino in prijatelji. Zaupal nam je tudi, da mu sosedi v roke ne dajo lopate za kopanje, ampak lopato za peko pice.