
Bogastvo trojiške samostanske knjižnice
18 maj 2025ustvaril Marjan Toš

Štorklji v Jurovskem Dolu dobili imeni Jana in Dane
16 maj 2025ustvaril Nina Zorman

20 let jurovskega tenisa
15 maj 2025ustvaril Senka Dreu
V 36. epizodi podkasta Neokvirjeno gostimo Aleksandra Čeha, vodjo obrata Ptujskih pekarn, kjer se tradicija peke prenaša iz roda v rod. Aleksander je odraščal ob vonju sveže pečenega kruha – tudi njegov oče je bil pek, zato pravi: "Če si pri kruhu, si pri kruhu, ne boš počel nekaj drugega."
Svoj poklic, ki velja za deficitarnega, opravlja s ponosom, ker verjame, da je delo peka poslanstvo, ki skrbi, da ljudje niso lačni. Aleksander nas je šokiral z informacijami o peki krofov v pustnem času, ko dosegajo rekorde. V tem obdobju Ptujske pekarne spečejo milijon krofov, za kar porabijo 60 ton moke, 20 ton marmelade, 20 ton olja, 5 ton sladkorja in tono posipnega sladkorja.
V svojem prostem času Aleksander rad peče na žaru, poje, ureja teraso in preživlja čas z družino in prijatelji. Zaupal nam je tudi, da mu sosedi v roke ne dajo lopate za kopanje, ampak lopato za peko pice.