
Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič

Preko teritorialnega sodelovanja do EU denarja
13 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Priljubljeni kuharski šov MasterChef Slovenija se 17. marca vrača na POP TV. Gre za tekmovanje, ki ni le preizkus kulinaričnih veščin, temveč tudi izjemna priložnost za ljubiteljske kuharje, da pridobijo nova znanja in izkušnje pod vodstvom priznanih sodnikov – Luka Jezerška, Karima Merdjadija in Mojmirja Šiftarja. V 11. sezoni bosta Slovenske gorice zastopali kar dve dekleti: Barbara Ribič iz Šetarove in Davida Pogorevc Hafner iz Svete Ane v Slovenskih goricah. Tekmovalki sta bili pripravljeni za Ovtar24.si podati tudi izjavi pred predvajanjem resničnostnega šova.
V letošnji sezoni bomo spoznali 19 tekmovalcev, ki jih že v uvodu čaka nepredvidljiv izziv: devet krogov kuharskih osnov, kjer bo izločanje potekalo še pred pridobitvijo slavnega predpasnika. V tekmovanju se bo sicer pomerilo 16 najboljših, ki se bodo iz oddaje v oddajo trudili pripraviti vrhunske krožnike. Na koncu bo v finalni epizodi ostal le en zmagovalec, ki bo poleg prestižnega naziva prejel tudi 50.000 evrov nagrade.
Anovčanka je očeta spremljala na različnih vinskih predstavitvah in si pridobivala izkušnje iz vinarstva. Foto: osebni arhiv
Davida Pogorevc Hafner, 24-letna študentka turizma, pravi, da MasterChefa ne dojema kot klasičen »reality show«, ampak kot talent šov, kjer lahko tekmovalci pokažejo svoje znanje in strast do kulinarike. "Ko pomislim na MasterChef, se izogibam besedi 'reality show', ker je to v resnici talent show, kjer moramo tekmovalci dokazati svoje znanje, strast do kuhanja in sposobnost ustvarjanja nepozabnih okusov," poudarja.
Njena velika želja je skozi tekmovanje pridobiti nova znanja in izboljšati svoje kuharske sposobnosti. Kot pravi, je odraščanje na podeželju zanjo prednost, saj ji je omogočilo stik s svežimi sestavinami in razumevanje povezovanja hrane in vina. "Menim, da vsako okolje prinese svoje prednosti, in podeželje ni izjema. Odraščala sem v stiku z naravo, svežimi sestavinami, zato hočem tudi v jedeh poudariti svežino," razlaga Davida in dodaja, da jo je vinarstvo naučilo, kako pomembno je povezovanje hrane in vina. V tekmovanju želi Slovenske gorice predstaviti skozi sodobno kulinariko z uporabo lokalnih sestavin ter promovirati tamkajšnja vina.
"Slovenske gorice bom poskušala predstaviti skozi kulinariko, predvsem z uporabo lokalnih sestavin, in če bo le mogoče, tudi s poudarkom na štajerskih vinih ter njihovi povezavi z jedmi," pravi.
Največji izziv v oddaji so zanjo časovni pritiski in nepredvidljivost izzivov, a hkrati vidi to kot priložnost za rast. "Včasih moram v zelo kratkem času sprejeti ključne odločitve, hitro prilagoditi koncept jedi in ostati zbrana, tudi ko stvari ne gredo po načrtu. A ravno to mi je izziv, da si dokažem, da lahko pod stresom ustvarjam vrhunske krožnike," priznava.
Davida je na svojem Instagram profilu objavila mnoge kulinarične kreacije. Foto: osebni arhiv
Po tekmovanju želi svoje pridobljeno znanje vložiti v razvoj domačega vinarstva ter uresničiti željo o odprtju glampinga s kulinarično ponudbo. "Ko bo tekmovanja konec, bom te izkušnje uporabila tako v svoji kuharski karieri kot tudi v življenju. Želim sodelovati na različnih kulinaričnih dogodkih, predvsem pa znanje, ki sem ga pridobila, vložiti v razvoj našega vinarstva in uresničiti željo o odprtju glampinga s kuhinjo," zaključuje.
Barbara Ribič, 25-letna diplomirana inženirka medijskih komunikacij, se je v šov prijavila, ker je želela izkoristiti priložnost za preizkus svojih kuharskih sposobnosti. "Po zaključenem študiju sem vedela, da sem zdaj na točki življenja, kjer mi je najlažje omogočeno preizkusiti še karkoli novega," pravi in dodaja, da je že od nekdaj zaljubljena v kuhanje in želi to strast prenesti v profesionalno kulinarično pot.
Kot pravi, vedno s ponosom pove, da prihaja iz Slovenskih goric, in upa, da bo skozi svoje nastope v oddaji pripomogla k promociji domačega kraja. "Odraščala sem v res čudovitem delu Slovenije, ob najboljši domači hrani, obdana z najgostoljubnejšimi ljudmi. Upam in verjamem, da bodo gledalci skozi vse, kar sem, spoznali in vzljubili tudi Slovenske gorice," razlaga Barbara.
Barbara Ribič med svoje sledilce rada podeli utrinke iz potovanj. Foto: osebni arhiv
Prvih kuharskih veščin se je naučila od svoje babice, zato bo v oddaji pokazala tudi kakšen tradicionalen recept, ki ga poznajo v Slovenskih goricah že vrsto let.
"Prepričana sem, da bom pokazala tudi kakšen babičin recept – nekaj, kar Slovenskogoričani jedo že dolgo," pravi in dodaja, da je bila večina jedi na njihovi domači mizi vedno pripravljena iz domačih sestavin.
Barbara priznava, da je ritem tekmovanja hiter, vendar se veseli novih izzivov in priložnosti za učenje. "Zagotovo se bom tekom tekmovanja veliko naučila ne le o kulinariki, ampak tudi o sami sebi. Vstopila sem z res odprto glavo in se veselim vsega, kar nas čaka," pove.
Barbari je všeč življenje na kmetiji. Foto: osebni arhiv
Slovenske gorice na kulinaričnem zemljevidu
Z udeležbo Davide Pogorevc Hafner in Barbare Ribič bo v 11. sezoni MasterChef Slovenija priložnost za promocijo Slovenskih goric, naših kulinaričnih posebnostih in gostoljubnosti. Obe tekmovalki želita skozi svoje jedi predstaviti domače okuse v sodobnih interpretacijah ter hkrati izkoristiti priložnost za promocijo regije.
Gledalci bodo lahko njuno kuharsko pot spremljali od ponedeljka do četrtka ob 21.15 na POP TV, prva oddaja pa bo v ponedeljek, 17. marca, ob 21.10.