
Mesaršak – kaj neki je že to?
02 november 2025ustvaril MT

Obnovljena Hrgova domačija v Vitomarcih
01 november 2025ustvaril MT

Noč čarovnic in dan mrtvih sta tesno povezana
31 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Danes množica strokovnih posvetovanj, okroglih miz in predavanj – Revija razstavljene goveje živine s strokovnim komentarjem in demonstracija varnega dela z motorno žago
Na sejmu Agra v Gornji Radgoni so se končali že trije sejemski dnevi in postregli z zanimivimi dogodki. Tradicija Pomurskega sejma je več kot očitna, saj je bil tudi včerajšnji obisk izjemno dober. Danes bo na sejmu množica strokovnih in spremljevalnih dogdkov. Naj omenimo strokovni posvet o možnostih namakanja kmetjskh površin na območju Pomurja, okroglo mizo o zaščiti unikatne kulturne krajine Slovenskih goric in več kot aktualni posvet o zlati trsni rumenici. Ta posvet organizira Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izredno zanimivo bo posvetovanje o pametnem kmetijstvu v luči povečanja samooskrbe z varno in zdravo hrano in razprava o pomenu medgeneracijskega povezovanja na podeželju. Svoj sprehod po Agri bodo danes imeli tudi malčki z vzgojiteljicami iz radgonskega vrtca.
Kar nekaj dogodkov bo povezanih z vinom, vinarstvom in vinogradništvom. Med drugim bo vinarski posvet vinogradniškega okoliša Podravje na temo »Vinski letnik 2022«, v Vinskem hramu pa se bodo zbrala združenja slovenskega reda vitezov vina. Imeli bodo vodeno pokušino šampionskih vin z letošnjega vinskega ocenjevanja v Gornji Radgoni.
Od včerajšnjega dogajanja na preurejenem sejmišču (vhod iz spodnje strani, moderna nadstrešnica na platoju pred upravno zgradbo za otvoritvene slovesnosti) naj omenimo zgolj prvi zelenjadarski posvet o pridelavi zelenjave v rastlinjakih za večjo samooskrbo z zelenjavo v Slovenij. Ugotovili so, da je stanje v slovenskem zelenjadarstvu zaskrbljujoče, saj smo kot država že desetletja neto uvoznica zelenjave. Po začasnih ocenah Kmetijskega inštituta Slovenije je samooskrba z zelenjavo v letu 2022 znašala 38 %. Zaradi vse bolj pogostih in bolj intenzivnih vremenskih dogodkov, ki so posledica podnebnih sprememb, se sektor sooča s številnimi izzivi. Za večjo samooskrbo z zelenjavo so zato nujne sistemske spodbude, usmerjene v gradnjo sodobnih rastlinjakov, ki omogočajo pridelavo zelenjave v kontroliranih pogojih in skozi vse leto. Poleg vremena na razvoj zelenjadarstvo vplivajo tudi sektorske politike kot so kmetijska, okoljska, gradbena in energetska ter razmere na trgu, je bilo izpostavljeno na prvem zelenjadarskem posvetu, ki ga je včeraj organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v okviru sejma AGRA 2023.