Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

V Jurovskem Dolu so ustanovili Bralni klub za starejše

Foto: Miroslav Breznik

V januarju se je v Avli Fredija Neuvirta v Jurovskem dolu zbrala skupina članov Društva upokojencev (DU) Sv. Jurij v Slov. goricah. Predsednica društva Hermina Križovnik se je zbranim uvodoma zahvalila za podporo pri ustanavljanju Bralnega kluba za starejše v Jurovskem dolu. Društvo s tem odpira novo sekcijo delovanja, iz česar se lahko, kot je poudarila predsednica, razvije veliko lepega. Jurovski Dol je tudi sicer kulturno bogat kraj, ustanovitev in delovanje bralnega kluba pa bo dodal še en kamenček v mozaiku bogatega kulturnega navdiha. To bo prvi bralni klub za starejše na območju Slovenskih goric. Ob sodelovanju Knjižnice Lenart se bodo potrudili prenesti prakso iz že uspešno delujočih bralnih klubov po Sloveniji.

Sestanka so se udeležile tudi vabljene predstavnice Knjižnice Lenart, in sicer Petra Kranvogel Korošec, Aleksandra Papež in Zdenka Krautič, ki so zbranim predstavile statistiko uspešnega delovanja in nekaj aktualnih projektov knjižnice kot so Bralna značka za odrasle, Pravljični večeri za odrasle, Filmska značka, Teden pisanja z roko itd. Idejo o ustanovitvi Bralnega kluba za starejše je pozdravil tudi Miroslav Breznik, predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol.

Člani bralnega kluba se bodo predvidoma sestajali 3-4 krat letno.

»Na srečanjih se bomo skupaj odločali o izboru knjig. Naša prva skupna odločitev in uvodna izbira so dela štajerskega pisatelja Toneta Partljiča,«

pove Hermina Križovnik in nadaljuje z načrti kluba: »Člani bralnega kluba se obvežejo, da bodo v roku 3 mesecev prebrali vsaj eno od načrtovanih knjig. Na vsakem naslednjem srečanju si bomo nato lahko izmenjali mnenja o prebranih vsebinah. V svojo družbo bomo morda kdaj povabili tudi katerega od domačih avtorjev, pesnikov in pisateljev. Načrtujemo tudi, da bi se kdaj klubsko skupaj odpravili na kakšen lep kulturni dogodek ali predstavo v SNG Maribor ali kam drugam. Možnosti za prijetna kulturna druženja članov bo veliko.«

Pogoj za članstvo v bralnem klubu je članstvo v Knjižnici Lenart, saj bo slednja skrbela za rezervacijo in izposojo željenih knjig. Celoletna članarina - velja za obdobje 12 mesecev, ne glede na datum vključitve - v Knjižnici Lenart za upokojence znaša 7 evrov. Za več informacij so v društvu na voljo na tel. št. 041 259 295.

V nadaljevanju ustanovnega srečanja je Aleksandra Papež iz Knjižnice Lenart lepo popestrila večer še z delčkom poezije Rudolfa Maistra. Leto 2024 je namreč poimenovano za Maistrovo leto (1874-1934), v njem pa bo Knjižnica Lenart Rudolfu Maistru v zahvalo in čast tudi sicer posvetila več dogodkov.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image