
Muzej Janeza Puha na Sakušaku dobro obiskan
19 oktober 2025ustvaril dr. Marjan Toš

Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič
Dobrota spreminja svet in gradi lepe trenutke tudi v tem težkem koronačasu. In če dobroto prejmeš sredi Gorenjske, je to še toliko več vredno. Presenečenja, v obliki dobrega dejanja, so bili deležni sedmošolci OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, ki so zadnji dan šole v naravi obiskali Bled in Blejski grad. Polni pričakovanja ob misli, da si bodo ogledali Bled, jih je na parkirišču pod gradom toplo sprejel Aljaž Toplak, Jurovčan, ki danes deluje na Gorenjskem in v Ljubljani. Na grajskem trgu nam je Aljaž predstavil Bled z okolico, brezplačno smo si ogledali Blejski grad, nakar nas je vse skupaj povabil v restavracijo masterchefa Luke Jezerška. V tej prestižni restavraciji so nas pogostili z okusnim kosilom, sledila je še blejska kremšnita. Učenci niso mogli skrivati navdušenja in presenečenja nad pozornostjo, ki so ga bili deležni. Pri sami izvedbi presenečenja je aktivno pomagal tudi Andrej Fras.
Kdo je Aljaž Toplak?
Osnovno šolo je obiskoval v Jurovskem Dolu. Ker so imeli doma na Malni gostinski objekt, se je Aljaž naučil osnovnih gostinskih prvin kar doma. Vse to ga je vodilo v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor in kasneje na Višjo šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru. Učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol smo večkrat obiskali gostinsko šolo v Mariboru in ravnatelj šole nam je vsakič predstavil dosežke našega Aljaža Toplaka. Da je gostinstvu Aljaž resnično posvetil večino svojega časa, dokazujejo številne nagrade in visoke uvrstitve na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med njegove največje uspehe spadajo: 3. mesto na tekmovanju AEHT v Dubrovniku, zlata medalja (2009) in srebrna medalja (2010) na GTZ-ju v mešanju barskih pijač, in bronasta medalja (2009) na GTZ-ju v pripravi in postrežbi menija za 10 oseb. »Med najlepše spomine zagotovo spada osvojitev 3. mesta na tekmovanju Georges Babtiste Cup v Varšavi, ki velja za najprestižnejše tekmovanje v svetu gastronomije. Sestavljeno je iz 8 disciplin (poznavanje vin in vinskih destilatov, pisanje testa iz znanja gastronomije v angleškem in francoskem jeziku, mešanje koktajlov, flambiranje, filiranje, priprava hrane pred gosti, sprejemanje naročila, poznavanje šampanjcev in penečih vin),« pove Aljaž o največjem uspehu na gostinskih tekmovanjih. Iz vsake države se lahko iz vsake države uvrsti samo en tekmovalec enkrat v življenju kot študent in enkrat kot profesionalec. Sam je imel to srečo, da je lahko izkusil oboje. Kot študent je slovenske barve zastopal v Varšavi, med profesionalci pa na Japonskem v Tokiju, kjer je dosegel 7. mesto. Slovenci, predvsem pa Jurovčani, smo lahko ponosni na vse dosežke, še posebej pa na nazive »ambasador gostoljubja«. Za večletno kakovostno delo je ta naziv prejel v letih 2010 in 2011.
Aljaž Toplak se je v gostinstvu in turizmu dokazoval iz leta v leto. Njegovo znanje je opazil tudi masterchef in prejemnik dveh Michelinovih priznanj Luka Jezeršek. Danes je Aljaž Toplak direktor poslovnih enot Jezeršek gostinstva d.o.o.: Dvora Jezeršek v Cerkljah, Restavracije na Blejskem gradu, Gostilne in kavarne na Ljubljanskem gradu in Pivnice Union.
Nekoč preprost fant z Malne je uspel in danes je ponos ljudi iz Slovenskih goric. Najpomembnejše pa je, da ni pozabil svojih korenin in domačega kraja. Zna ceniti »jurovške« ljudi, tudi šolsko mladino. Generacija sedmošolcev prav gotovo te geste uspešnega gostinca ne bo nikoli pozabila.
Zapisala: Milena Kokol
Učenci skupaj z Aljažem Toplakom pred restavracijo Luke Jezerška na Bledu
Foto: Arhiv OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol