
Muzej Janeza Puha na Sakušaku dobro obiskan
19 oktober 2025ustvaril dr. Marjan Toš

Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič
Knjižnica Lenart je letos prvič sodelovala na Glazerjevem posvetu, ki se tokrat odvija že osmo leto. V četrtem delu posveta, posvečenem kulinariki, so predstavili projekt Ke `mo jeli? Kulinarika in beseda v istem loncu ter spregovorili o posebnih receptih, ki so jih zbrali in razstavili. Ogledali so si tudi video tematske razstave receptov in starejših kuhinjskih pripomočkov, ki so jo pripravili septembra lani in je poželi veliko zanimanja.
Razstavo si lahko ogledate tudi vi, s klikom na spodnjo povezavo:
https://www.youtube.com/watch?v=HClPjgrOrEg
Četrti del 8. Glazerjevega posveta je nosil posebej zanimiv naslov Tako smo kuhali nekoč in je bil posvečen kulturi prehranjevanja nekoč in kulinarični dediščini naših krajev. Ker so se v Knjižnici Lenart v sklopu Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine 2021 kulinarike s svojim delom dotaknili tudi mi, so jih povabili k sodelovanju.
V zadnjem obdobju so se z lokalno kulinariko poudarjeno ukvarjali tudi na Razvojni agenciji Slovenskih goric. V mednarodnem projektu je nastala posebna dvojezična knjiga Zgodbe iz kuhinje (Küchengeschichten), ki sta jo na posvetu predstavila mag. Danijel Zorko in dr. Milojka Domajnko. Vsebuje lokalne recepte, z veliko uporabnimi nasveti in triki kuharic, ki so recepte prispevale, vabljive fotografije ter opise jedi in njihovega ozadja ter razvoja skozi čas, ob tem pa izpostavili zanimive posameznike in družine. Z recepti so zajeli območji od Šentilja do Ljutomera in od Straßa do Radgone.
Knjiga je nastala v okviru projekta Glamur – užitek ob reki. V njem so sodelovali štirje partnerji: Lokalna akcijska skupina (LAS) Prlekija in LAS Ovtar Slovenskih goric iz Slovenije in iz Avstrije LAG Vulkanland in društvo Genuss am Fluss. Knjigo si je mogoče ogledati in izposoditi v Knjižnici Lenart, kmalu pa bo na voljo tudi ponatis.
V prvem delu srečanja, ki je tudi tokrat potekalo v Hramu kulture Arnolda Tovornika, so zbrane nagovorili priznani strokovnjaki: Metka Pivec, mag. Anja Jerin, mag. Dela Pukl in dr. Nena Židov, slišali smo tudi Anjo Vintar, dr. Martino Bavec, dr. Martino Robačer in dr. Franca Bavca ter dr. Boruta Batagelja. V drugem delu se je prva predstavila Urška Šobak, znana slovenska zbirateljica receptov, ki pravi, da jih ima v svoji zbirki že okoli 1500. Je tudi avtorica spletne strani Ejbabi.si, kjer del zbranega dela tudi z nami. Šentlovrenško kuharico je predstavila Staša Pernat Lesjak. Slikovito je turistično kmetijo Pri Kovačniku predstavila Barbara Štern, ki je skupaj z družino razvila tudi blagovno znamko Teta Barbka. Etnologinja in muzejska svetovalka Brigita Rajšter je predstavila knjigo receptov Libeliška kuharica. O Selniškem sadjarstvu nekoč in danes je spregovoril Janko Stojkovič.
8. Glazerjev posvet se bo kot sklop srečanj nadaljeval vse do maja 2022. Organizatorja sta Društvo za razvoj Lira Ruše in Mariborska knjižnica v soorganizaciji z Nadškofijskim arhivom Maribor, ZRC SAZU in Hramom kulture Arnolda Tovornika.