Reka Velka pod mostom v Lenartu se že čisti
21 januar 2025ustvaril Marjan Toš
Okronali 28. vinsko kraljico Slovenije
18 januar 2025ustvaril Marjan Toš
Usoda lenarškega zdravstvenega doma ostaja negotova
16 januar 2025ustvaril Senka Dreu
Ptujsko rajanje je v polnem zamahu, na rajanje pa se pripravljajo tudi v naših koncih. Kar nekaj pustnih povork bo po Slovenskih goricah, a največja med njimi bo na pustno soboto v Lenartu, kjer pričakujejo več kot 1.500 maškar. Ob tem času se pogosto pregrešimo z raznimi pustnimi specialitetami, med katerimi kraljuje pustni krof. Obiskali smo najbolj slavno pekarno pustnih krofov v Sloveniji Ptujske pekarne in slaščičarne, kjer so nam prijazno odprli vrata proizvodnje in nas na koncu tudi pogostili s Kraljevim pustnim krofom. Pogovarjali smo se z vodjo obrata Aleksandrom Čehom, ki bo bdel nad proizvodnjo več kot pol milijona krofov.
V pustnem času je Kraljevi ptujski krof možno kupiti v večini živilskih trgovin, vsak dan v času pusta pa vam še toplega postrežejo na prodajnem okencu na sedežu podjetja Ptujskih pekarn na Rogozniški cesti. Ptujske pekarne imajo v svoji ponudbi krofe z različnimi okusi in posipi (krof z borovničevo marmelado, z vanilijevo kremo, berlinski krof in krof s kokosom in čokolado) a je na prodajnem okencu na Ptuju možno kupiti le Kraljevi ptujski krof po ceni 1 € na kos, ostale različice pa v vseh trgovinah Jager. Kaj je tisto, da Kraljevi ptujski krof loči od ostalih na trgu pa nam je Aleksander Čeh ponosno povedal:
»Sledimo 60-letni recepturi, ki že od vsega začetka vsebuje jajca. Naš ptujski krof z marelično marmelado, ki je posipan s sladkorjem v prahu ne vsebuje nadomestkov, ampak je polnega okusa zaradi kvalitetnih vsebin, zagotovo pa k odličnosti pripomore tudi to, da gredo naši krofi skozi človeške roke in ne le robotske stroje – torej naše pekovke in peki jih s skrbnostjo pripravljajo za naše stranke. Seveda je še tu doslednost pri pripravi: od pravilne vlage, temperature itd.«
Vodja obrata v ptujskih pekarnah je Aleksander Čeh.
V obratu je zaposlenih preko 80 ljudi v dveh izmenah ki se trudijo, da bi se s Ptujskim kraljevim krofom lahko sladkali prav vsi. Aleksander pripoveduje o številkah, ki so resnično vrtoglave: »Povprečno v eni uri spečemo 3.000 krofov, v špici spečemo 70.000 krofov, za pustni torek pa bo naročenih zagotovo blizu 100.000 krofov, kar bo velik izziv za mojo celotno ekipo. Trudimo se, da bi vsem ponudili slasten ptujski krof.«
V času pustovanja je prodajno okence Ptujskih pekarn odprto, tako da si lahko privoščite krof z mareličnim nadevom vsak dan do pustnega torka:
Na lenarškem pustovanju, ki bo v soboto, 10. februarja, potekalo po lenarških ulicah, se bodo nastopajoči posladkali s svežimi krofi iz Ptujskih pekarn!