
Muzej Janeza Puha na Sakušaku dobro obiskan
19 oktober 2025ustvaril dr. Marjan Toš

Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič
Na Štajerskem si ne znamo predstavljati pusta brez pustnih krofov, kurentov in maškar! A najbolj norčavo in veselo je na Ptuju, kjer živijo in dihajo za kurentovanje. Ekipi Ovtar24 je bila dana priložnost, da je lahko vstopila v ozadje nastajanje najbolj znanih, najbolj sočnih in kraljevsko dobrih Ptujskih krofov. Te je namreč možno kupit na prodajnem okencu Pekarn Ptuj d.o.o. na Rogozniški, kjer se čakalna vrsta vije kot jara kača. A ko zagrizeš v topel ptujskih krof je vsako čakanje popolnoma upravičeno. In povsem zasluženo je Ptujski krof sedel na kraljevski stol in si letos priboril zlati znak Gospodarske zbornice Slovenije. Letos pa je je še prav posebno leto za PPS - Pekarne Ptuj d.o.o, saj praznujejo častitljivih 75 let!
Vstopiti v zibelko kraljevskega Ptujskega krofa je milo rečeno izpolnitev otroških sanj! Pogled na tisoče krofov, ki nastajajo izpod pridnih rok pekaric in pekov, je dih jemajoče. Že sam vonj te popolnoma prevzame, pogled na Ptujske krofe popolnih oblik krofe pa take zapelje, da bi svojo službo zamenjal za to delo. Pravilno obliko sicer dobijo krofi mehanično, a je potreben tudi človeški dotik, da jim dodajo popolnost. Po oblikovanju se krofki pogrejejo v za to namenjeno vzhajalnico, ki je ogreta na 37 stopinj celzija. Sledi umiritev krofkov v hladilnici, nato pa se krofi odpeljejo v kopanje v vročo oljno kopel. Gre za 16 korakov, kjer se krofki najprej ocvrejo, ocedijo, napolnijo z marmelado, nato pa se jih odloži na ogromne pladnje, kjer dobijo še zadnji sladek zaključek – snežno belo odejico sladkorja v prahu.
Letos bodo za čas pusta pri proizvodnji Ptujskih krofov porabili 36 ton moke, 1.200.000 jajc, 12 ton marmelade in 3 tone posipnega sladkorja. Pekarice in pekarji vam zagotavljajo, da boste do konca pusta lahko sveže pečene krofe vsak dan dobili na okencu podjetja Ptujskih pekarn in slaščičarn d.o.o. na Rogozniški cesti 2 na Ptuju:
Ponedeljek – petek: od 8.00 – 20.00 ure
Sobota: od 8.00 – 15.00 ure
Nedelja: od 9.00 – 13.00 ure
Tako kot vsako podjetje imajo tudi Ptujske pekarne in slaščičarne d.o.o, svojo preteklo zgodbo katera se uspešno nadaljuje in smo nanjo so zelo ponosni.
5. septembra leta 1947 Mestna ljudska oblast na Ptuju izda odločbo številka 1476/47 o ustanovitvi Mestne pekarne Ptuj. Čez nekaj časa se pripoji še Slaščičarna invalidskih delavnic Ptuj in Mlinsko podjetje Ptuj. Leta 1957 prične z obratovanjem pekarna v Kidričevem. Pekarne so bile takrat razporejene po celotnem mestu Ptuj. Zaradi želje po posodobitvi pekarne in da se proizvodnja skoncentrira na enem mestu, se v ta namen prične leta 1961 gradnja pekarne na Rogozniški cesti, kjer je še danes, s tem pa je bila omogočena večja in sodobnejša proizvodnja.
Prostori nekdanjih bivših pekarn so se spremenili, postali so trgovine s prodajo kruha. Proizvodnja keksov se je izvajala v pekarni na Ormoški cesti, slaščice pa na Lackovi ulici. S postavitvijo nove proizvodnje kruha se je začela tudi proizvodnja drobtin in takrat so se ptujske drobtine prodajale po celotni Sloveniji. Zelo znani in dobri so bili tudi vinski keksi, ki so jih prav tako delali v ptujski pekarni. Leta 1965 ima podjetje registrirane 4 proizvodne enote in 8 prodajnih enot. Avto park je že takrat sestavljalo 8 avtomobilov za prevoz izdelkov in tricikel za prevoz po mestnih ulicah. Proizvodnja se je odvijala v dveh izmenah takrat pa so naredili 4,5 tone kruha ali 27.000 kosov peciva na dan. V tem obdobju se je izdelovalo 62% kruha, ostalo pa drobno pecivo.
Za proizvodnjo kruha se je takrat najbolj uporabljalo moke kot so: enotna moka, pšenična bela moka in ržena moka. Znan je še podatek, da se je tega leta v pekarni Kidričevo delalo 8 vrst kruha in peciva, v obratu na Ptuju pa 12 vrst izdelkov. Leta 1969 se je začelo razvijati tudi slaščičarstvo v ta namen smo pripravili: Mali biskvit, ki ga še danes delajo po osnovnem receptu in prodaja je bila za tisti čas več kot izvrstna. Na starih cenikih iz leta 1965 je zaslediti, da so se že takrat prodajali Krapi in Orehove potice.
Do večjih sprememb je prišlo leta 1991. V tem času se je v tujino v Francijo in Nemčijo na izobraževanje pošiljalo pekovske mojstre iz ptujskih pekarn. Od tam so se prinesle ideje in nastali so najihovi paradni kruhi, kot so markovski črni kruh in malo kasneje markovski beli kruh, kidričevski kruh, furmanski kruh, donački kruh. Leta 1997 se je v Sloveniji pojavil eden od prvih znakov – Znak Varovalnega živila, pri katerem so sodelovale tudi ptujske pekarne. Ta znak varovalnega živila sta dobila graham kruh in graham pekovsko pecivo.
V sklopu trgovin so po mestu nastajale majhne mini pekarne, v katerih je delal po en pek. Te mini pekarne so se obdržale vse do leta 2006. Na matični rogozniški pekarni v tem času začnejo s prodajo zamrznjenih izdelkov, katerih obseg raste iz leta v leto. Najprej se je začelo s pripravo testenih žemelj (Ptujska žemlja) in drobnega pekovskega peciva. Zdaj pa pripravljajo zamrznjene izdelke, že kot pol pečene, kot po pol vzhajane ali vzhajane in delno pečene. Te izdelke nato trgovine v svojih enotah same do pečejo.
Zaradi potrebe po urejenosti poslovanja, leta 2004 pridobijo certifikat ISO 9001:2000, danes se ta imenuje ISO 9001:2015, ki ga obnavljajo na letni ravni. Leta 2015 so pridobili EKO certifikat, katerega tudi vsakoletno obnavljajo. V pekovski branži se je že pred časom pričelo ocenjevanje kruha, katero je potem preraslo na ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi. Ptujske pekarne in slaščičarne so tako sodelovale že na prvem ocenjevanju, leta 2001 in njihov prvi zlati nagrajenec je bil Donački kruh, leta 2006 pa so dobili zlato priznanje za Ptujski krof.
Vsako leto plasirajo na tržišče nove izdelke tako, da je cenik iz leta 1963 z 20 izdelki narasel na 200 in več izdelkov in kot zgleda tega še ni konec, saj vedno razvijajo nove izdelke in poskušajo tako z njihovo ponudbo zadovoljiti vsakega kupca.
15. maja 2019 podjetje preide v last Jagros trgovina, proizvodnja in storitev, d.o.o. S tem se prične temeljita prenova proizvodnih in ostalih prostorov, dogradijo se nove hladilnice, povečajo se skladiščni prostori za izdajo kruha, veliko se vlaga v izboljšanje delovnih razmer zaposlenih, dogradi se prostor za ohlajevanje kruhov, obnavljajo oziroma zamenjujejo se dotrajani stroji in linije z novimi modernejšimi. Ne smemo pa pozabiti pekovskih rok, katere so še vedno tiste, ki so potrebne pri oblikovanju in ustvarjanju pekovskih izdelkov.
Danes lahko v Ptujskih pekarnah spečejo 1.100kg kruha ali 8.000 kosov pekovskega pecivo na uro, ta številka pa se z novimi vlaganji v proizvodnjo in tehnologijo povečuje. Tehnologija je tako napredovala, sestavin je vedno več, izdelki vedno bolj razdrobljeni veliko poudarka pa dajo na kruhih iz kislega testa in kruhih z drožmi, ki so ga pekle že naše babice.
Paradni izdelki: Ptujski krof, Markovski črni kruh, Kidričevski kruh, Donački kruh, Ptujske žemlje, mali biskvit, slaščičarske torte, kremne rezine, drobtine in mlinci. Vsi ti izdelki so na trgu že več 30 let. In seveda vsako leto nekaj novih: Haloški črni brez dodanih aditivov, Čebulna korenina, kruh Prevent in Sonček z dodanim vitaminom D, ki jih predstavljajo kot živila izboljšane sestave, Ajdov kruh in korenina z orehi in na koncu še poseben krof – Vroči krof z dodatkom naravne barve iz rdeče pese, polnjen z vanilijevo kremo v katero je njihov vodja proizvodnje in obrata dodal mleti čili, kateri da njihovemu novemu krofu v kombinaciji s čokolado, čudoviti pekoči, a obenem božanski okus!
Letos se je tudi odvijalo že 22. podeljevanje Zlatih znakov, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije.
Na tem ocenjevanju so prejeli kar 6 zlatih medalj:
Vse te izdelke lahko dobite v vseh Trgovinah Jager ali kupite na njihovem naslovu Ptujskih pekarn in slaščičarn d.o.o.
Da to leto v Ptujskih pekarnah praznujejo že 75 let obstoja so zaslužni vsi nekdanji in sedanji zaposleni, ki so v teh letih delali in ustvarjali ter nadaljujejo pekovsko tradicijo v njihovem podjetju, prav tako pa so za uspeh zaslužni naši zvesti kupci in potrošniki.
Njihovi cilji so zagotavljati kvalitetne in varne izdelki, ter poskrbeti, da bodo kupci, zaposleni in poslovni partnerji in tudi lastniki zadovoljni.
Prispevek sta pomagala soustvariti: Sabina Pišek univ.dipl.ing.živ.tehol. in Aleksander Čeh - vodja obrata PPS-Pekarne Ptuj