
Mesaršak – kaj neki je že to?
02 november 2025ustvaril MT

Obnovljena Hrgova domačija v Vitomarcih
01 november 2025ustvaril MT

Noč čarovnic in dan mrtvih sta tesno povezana
31 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Najuspešnejši študenti na tekmovanju EIT FOOD Challenge Lab 2023 so obiskali lenarški ŽIPO in Saubermacher kot zgled inovativnih podjetij s področja krožnega gospodarstva
V ponedeljek, 10. julija, je skupina študentk in študentov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani obiskala Občino Lenart v okviru nagradne ekskurzije, ki je sledila udeležbi na tekmovanju EIT FOOD Slovenija Challenge Lab 2023. Slednje je potekalo v sklopu projekta EIT FOOD v okviru katerega so študentje razvijali projekte, ki so vključevali uporabo žuželk za pridobivanje krme za živali iz zavržene hrane ali odpadnih kmetijskih surovin. Dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija in izredni profesor na ljubljanski Biotehniški fakulteti, je povedal, da Občina Lenart ni bila izbrana naključno: obiskani podjetji Saubermacher in ŽIPO Lenart sta namreč tesno povezani s krožnim gospodarstvom, prav tako kot sama občina. Župan mag. Janez Kramberger je vključene v okviru ekskurzije popeljal še na Zavrh – vodja projekta, dr. Kuhar, se namreč vedno trudi povezovati strokovna znanja z zgodovino, domoznanstvom in kulturo.
V maju in juniju je Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sklopu projekta EIT FOOD HUB izvedla tekmovanje Challange Lab 2023 z naslovom Kakšne rešitve na izzive globalnega prehranskega sistema lahko ponudi insektna biokonverzija? Študentom so ugledni raziskovalci in predstavniki resornih ministrstev ter podjetij najprej predajali znanje o tehnoloških osnovah, potencialnih koristih in izzivih pri uvajanju insektne biokonverzije v Sloveniji; prvi pa so se nato ukvarjali s krožno bioekonomijo, natančneje z uporabo stranskih kmetijskih pridelkov za pridobivanje beljakovin.
»Razvijali so projekte, v okviru katerih se žuželke oziroma insekte, ki žrejo zavrženo hrano ali odpadne kmetijske surovine, uporabljajo za pridobivanje krme za piščance, ribe, in tako naprej,« tekmovanje v praksi pojasni dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija in izredni profesor na ljubljanski Biotehniški fakulteti.
V Nacionalnem stičišču za inovacije in podjetništvo EIT food Hub Slovenija s podporo partnerjev spodbujajo raziskovalne in razvojne aktivnosti na področju reševanja izzivov nacionalnega prehranskega sistema in biogospodarstva. Gre za izrazito kompleksne in multidisciplinarne probleme, pri čemer želijo povezati angažirane mlade, da bi s pomočjo poznavalcev tega področja iskali nove uvide ter predlagali rešitve na področju uvajanja insektne biokonverzije v Sloveniji.
Za zmagovalne skupine – študente in študentke, ki so sodelovali ter bili najboljši – so sedaj torej izvedli nagradne ekskurzije. Skupina študentov je obiskala Občino Lenart, ki ni bila izbrana naključno. V Lenartu sta, po besedah Aleša Kuharja, dve zelo zanimivi podjetji, ki sta povezani s krožnim gospodarstvom:
»Eno je ŽIPO Lenart, ki poleg klasičnega, tradicionalnega kmetijstva vrti tudi krožno ekonomijo oziroma gospodarstvo. Drugo podjetje pa je Saubermacher, ki sicer ne deluje na področju kmetijstva, se pa zelo močno ukvarja tudi s projekti, vezanimi na krožno gospodarstvo, uporabo teh surovin ... Tudi sama Občina Lenart ima številne projekte, ki jih lahko v tem okvirju smiselno predstavimo.«
Zato so se torej na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani odločili, da se pripeljejo v Lenart, kjer jih je sprejel župan občine mag. Janez kramberger, ki ji je med obiskom podjetja Saubermacher in zadnjo postojanko ŽIPO Lenart popeljal še na eno izmed turističnih atrakcij v Lenartu; na razgledni stolp v Zavrh.
»Na fakulteti vedno povezujemo strokovna znanja z zgodovino, domoznanstvom in podobno. Študentom želimo kompleksne teme in znanja zapakirati v privlačen in raznolik paket,« ekskurzijo po osrčju Slovenskih goric povzame Kuhar.