
Zimska pravljica ustvarjalnosti v Galeriji na ogled 2025
02 december 2025ustvaril Uredništvo

Izbrane so Face leta 2025
02 december 2025ustvaril Senka Dreu

Praznični sejem v Zavrhu
30 november 2025ustvaril Aleksandra Papež
Kot je bilo zapisano v prejšnjem prispevku, tokrat nekaj besed o tujonu in uporabi navadnega pelina v kulinariki.
TUJON je živčni strup, ki se nahaja v eteričnem olju nekaterih rastlin. To so zelo »močne« rastline: žajbelj, klasasti pelin, morski pelin, pravi pelin (Artemisia abshinthium), ruski pelin, navadni pelin, navadni vratič, navadni rman, navadni ožepek. Največ tujona se izloči v alkoholnih pripravkih. Pri prekomernem in dolgotrajnem uživanju takšnih pripravkov pride do: občutka vročine, omotice, pospešenega bitja srca, včasih tudi do epileptičnih krčev in nezavesti. Če pa pripravke uživamo v majhnih količinah, ti izboljšujejo razpoloženje, povečujejo zbranost, ustvarjalnost in moč. Kot vidite, je meja med strupom in zdravilom zelo tanka. Pomembni so prava količina pripravka, čas nabiranja rastlin in pripravek, ki ga iz rastline naredimo, torej je treba prav ravnati z rastlino. Listi, ki poženejo spomladi, vsebujejo neprimerno manj tujona kot tisti, ki poženejo konec poletja. Prav tako je razlika, če je list mlad ali star. Pripravki, narejeni z vodo (čaj, grgrala), ne vsebujejo tujona ali pa vsebujejo minimalne količine, ker je tujon v vodi slabo topen. Nekaj ga dobimo, če rastline namakamo v olju, veliko pa, če jih namakamo v močnem alkoholu. Največ ga vsebujejo eterična olja, zato je priporočena le zunanja uporaba razredčenih eteričnih olj. Pripravkov iz rastlin, ki vsebujejo tujon, naj ne uživajo otroci, nosečnice, doječe matere, saj v teh primerih ni narejenih raziskav. O uporabi naj se z zdravnikom posvetujejo epileptiki in ljudje s povišanim krvnim tlakom.
Uporabljamo mlade liste kot začimbo za ribe in bolj mastno hrano, saj pospešuje prebavo in pomaga raztapljati maščobe. Predlagam domače torteline. Testo: 5 rumenjakov, 500 g moke, 1/2 žličke soli, 1 dl koprivine vode. Nadev: 300 g šampinjonov ali drugih gob, olje za praženje, sol, poper, 10 mladih listov navadnega pelina, 2 žlički gorčice. Preliv: oljčno olje, socvetje ozkolistnega trpotca. V mešalniku zmešamo veliko pest svežih mladih kopriv in 1 dl vode. Od dobljene mešanice vzamemo 1 dl tekočine. Rumenjake zmešamo z moko, soljo, postopoma dodajamo koprivino vodo in zgnetemo trše testo. Počiva naj pol ure. Medtem na drobno narežemo gobe, jih prepražimo do mehkega, začinimo s soljo in poprom ter dobro nasekljanimi lističi navadnega pelina, dodamo gorčico, premešamo in odstavimo. Testo na tanko razvaljamo in nadevamo. Obliko testenin zberemo po lastni presoji. Kuhamo jih 5 minut. Socvetja trpotca na grobo sesekljamo in prepražimo ter potresemo po testeninah. Trpotec ima nežno aromo gob, zato se lepo dopolnjuje z nadevom. Pelin v tej kombinaciji ni grenak, občutimo pa njegovo prijetno aromo.
Rada bi vas opomnila, da si svojo prehrano popestrite z divjimi rastlinami, ki jih že najdete v naravi: navadna zvezdica (kurja črevca), regrat, dlakava penuša, ozkolistni trpotec, marjetice, trobentice, čemaž, mrtva kopriva, navadni jetičnik, lističi rmana itd.
Marija Čuček