Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Pelinovo vino ali vino iz dišečih vijolic?

Fotografija je simbolična. Foto: freepik

Za daljše zdravljenje, ki je potrebno, če želimo obnoviti možgane in živčevje, povzemam iz knjige Sanje Lončar »Kako ohraniti možgane« recepte sv. Hildegarde iz Bingna, ki je za zeliščne zdravilne pripravke pogosto uporabljala vino.


PELINOVO VINO BREZ TUJONA: navadni pelin naberemo, ko je dovolj sočen, to je na začetku vegetacije, ko so listi še zeleni in je rastlina visoka pod en meter. Po koledarju izberemo dan za liste in nabiramo v lepem dopoldnevu. Liste čisto na drobno sesekljamo, lahko tudi stremo v možnarju ali sočimo s polžastim sokovnikom. Potrebujemo 40 ml soka, precedimo ga skozi bombažno plenico ali gazo. Tak sok skoraj nima tujona in je primeren za okrevanje po kakšni bolezni in za hitro podporo ledvicam. Segrejemo skoraj do vretja 1 l vina in v njem raztopimo 150 g dobrega medu, odstavimo in primešamo 40 ml soka navadnega pelina. Steklenico zapremo. Ker smo med in vino segreli, je tak pripravek uporaben 6 mesecev. Hranimo v temni steklenici na temnem mestu. Če pa želite ohraniti učinkovine medu, naredite tako: segrejete 3 dl vina in vanj umešate 40 ml soka. Po približno eni uri dodate 7 dl vina in med. Seveda tak pripravek hranite v hladilniku. Uživamo 0,3 dl na dan v dopoldanskem času, saj lahko pelin vpliva na spanec.

PELINOVO VINO Z MAJHNO KOLIČINO TUJONA: 45 celih vejic svežega navadnega pelina naberemo v obdobju, ko še ne cveti in ne nastavlja cvetnih popkov. Namakamo v vinu 24–48 ur, dokler aroma pelina ne prekrije arome vina. Namočimo cele vejice, saj dobimo izvleček bolj polnega okusa in grenčine ne bodo prevladale. Od 1 litra vina na začetku uporabite pri izdelavi pripravka 2/3, 1/3 pa prihranite. Na tak način boste lažje primerjali aromo vina z aromo pelina. Ko boste začutili le še okus pelina, to pomeni, da je pripravek premočan, zato boste dolili še preostalo tretjino vina in tako dobili idealno razmerje. Ko je izvleček pripravljen, dodajte 15–20 % medu, ki služi kot konzervans. Pripravek hranite v hladilniku in uživajte 0,2–0,3 dl do 4-krat na teden.

PELINOVO VINO S SUHIMI LISTI: potrebujemo 100 g posušenih listov navadnega pelina, ki jih namakamo 10 dni v 1 litru kakovostnega vina. Ker je tujon sestavina eteričnega olja, se bo ta s sušenjem v veliki meri zmanjšal. Hranimo v temni steklenički na temnem mestu. Uživamo enako kot pri predhodnem receptu.

VINO IZ DIŠEČIH VIJOLIC: ker je čas vijolic, vam priporočam, da si pripravite vino iz dišečih vijolic: 1 l dobrega belega vina, 150 g svežih cvetov dišeče vijolice in 10 žlic gozdnega medu. Vino zavremo in ga prelijemo čez vijolice. Pustimo, da stoji 30 minut, precedimo in dodamo med. Nalijemo v temne stekleničke in hranimo na hladnem. 1 dl takega vina uživamo ob nespečnosti, melanholiji in pri psihofizičnih obremenitvah. Seveda pa pojdite v naravo in vijolice na rastišču tudi povonjajte.

Marija Čuček

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo