Občni zbor Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak je v petek, 3. marca, potekal na izletniški kmetiji Gostinstvo in turizem Breznik v Komarnici. Dogodek je bil še posebej slavnosten, saj društvo letos obeležuje častitljivo dvajseto obletnico delovanja. Volilno leto je društvu prineslo novega predsednika in manjše spremembe v upravnem odboru.
Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, ki je bilo ustanovljeno 7. marca 2003, letos torej praznuje okroglo dvajseto obletnico delovanja. Pobudnik ustanovitve je pred tolikimi leti bil Ivan Janez Pučko, skupaj z 8 soustanovitelji. Prav o ustanovitvi je bilo na občnem zboru precej izrečenega. Zanimivo je, da je prav cerkvenjaško društvo bilo v Sloveniji prvo, ki je v svoje ime vključilo besedo »ljubitelj«, in je tako v samo društvo od vsega začetka sprejemalo ne le vinogradnike temveč tudi ljubitelje vina. Skozi leta je število le-teh naraščalo, danes se lahko v društvu pohvalijo s kar 110 člani in članicami.
Na občnem zboru so se članom društva pridružili tudi gostje iz sosednjih vinogradniških društev, manjkala nista niti društvena oziroma cerkvenjaška vinska kraljica Patricija Peklar in župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc.
Posebej izpostaviti gre še podžupana občine. Franc Zorko je bil namreč dosedanji predsednik društva, ki se je zaradi dodelitve nove funkcije – ponovno je postal podžupan občine – predsedniškemu nazivu odpovedal in ga predal svojemu nasledniku.
Vinski vitez Marko Breznik se lahko zdaj v vrsti laskavih nazivov dodatno pohvali še s predsedovanjem Društvu vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak. Na vprašanje, kaj mu pomeni oziroma prinaša novo »delovno mesto«, Marko za Ovtar24 skromno odgovarja:
»Dobro je, da se društvo pomlaja. S predanim nazivom se namreč najmlajšim generacijam simbolično predaja tudi delo. Vesel sem, da imamo v Cerkvenjaku kar nekaj mladih vinogradnikov, ki delajo dobro.
Meni osebno se – glede na to, da se v zasebnem in službenem življenju oziroma času ukvarjam z vinsko trto, vinogradniki in vinom – ne bo kaj veliko spremenilo. Ne gre za neko obremenitev, temveč veliko čast.«
Kot omenjeno, so letošnji občni zbor gostili na izletniški kmetiji Gostinstvo in turizem Breznik v Komarnici, kar je domačija novoizvoljenega predsednika društva. Povprašali smo ga tudi o lepoti združevanja področji, na katerih deluje.
»Vse je medsebojno povezano. Doma smo v osnovi vinogradniki, iz česar se je razvila gostinska dejavnost. Vino in gostinstvo oziroma turizem so bili od nekoč tesno povezani. Društvo je samo še tista pika na i, v katerem se prepoznajo naša prizadevanja v vinogradniški sferi,« zadovoljno pove Marko.
Volilni občni zbor je torej spremenil vodstveno strukturo društva. Upravni odbor pa ostaja bolj ali manj enak, zgolj z manjšimi spremembami, ki ne bodo izrazito vplivale na delovanje društva.
Plan dela društva za leto 2023 predvideva 21 aktivnosti.
Letos so v društvu že izvedli izobraževanje oziroma kletarsko delavnico. Pretekli petek, 3. marca, so se zbrali na občnem zboru in v okviru le-tega pripravili predavanje o negi in zaščiti vinske trte. V nedeljo, 12. marca, jih čaka še rez Johanezove trte, ki je potomka stare trte iz mariborskega Lenta. V tem mesecu sodelujejo tudi na ocenjevanju Sommelier Selection, ki ga razpisuje Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. April bo v znamenju ocenjevanja vina: prvo ocenjevanje načrtujejo 4. aprila, v istem mesecu bodo sodelovali še na ocenjevanju zveze Vinis in na meddruštvenem ocenjevanju vina KOS v Lenartu. Maja se bodo odpravili na strokovno ekskurzijo in sodelovali na Prerezu letnika ter na Grajskem ocenjevanju vina Ptuj. Junija plan dela predvideva Pletnik Johanezove trte, izobraževanje Zelena dela v vinogradu, podelitev plaket; Cerkvenjaško vinsko cesto oziroma 8. pohod od kleti do kleti; Večer vina in kulinarike ob jubilejnem 25. občinskem prazniku ter sodelovanje na dogodku Pod lipo samostojnosti, ki ga pripravlja Kulturno umetniško društvo. Avgusta bodo postavili klopotec, septembra se bodo pripravljali in izobraževali na oziroma o trgatvi, oktobra pa bodo potrgali pridelek na Johanezovi trti in izvedli kletarsko delavnico I – Nega mladega vina. November bo seveda zaznamovalo Martinovanje, poseben dogodek bodo pripravili še ob razvitju prapora. Koledarsko leto bodo v društvu zaključili s sodelovanjem na božičnem sejmu v domačem Cerkvenjaku.