Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Prešerna moramo, želimo in smemo spoštovati

Foto: Foto Askari
Foto: Foto Askari

V poklon slovenskemu kulturnemu prazniku in našemu največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu je v petek, 9. februarja, v domu kulture potekala slovesnost, ki so jo pripravili mladi kulturni ustvarjalci iz Lenarta in Voličine. Slavnostni govornik mag. Ivan Sivec je v nagovoru predstavil in pojasnil veličino Franceta Prešerna, ki je bil ne le eden izmed največjih slovenskih pesnikov, temveč tudi spoštovan in priznan na evropskem nivoju. »Lahko smo srečni, da živimo na tej zemlji. In da imamo tako velikega umetnika.«

kulturni praznik2

Slavnostni govornik mag. Ivan Sivec velja za najbolj plodovitega slovenskega pisatelja – njegov opus šteje kar 178 knjig. Je tudi en najbolj branih sodobnih pisateljev in prejemnik številnih nagrad za svoje umetniško in novinarsko delo. V nagovoru je orisal zametke slovenskega naroda iz časa Karantanije z Brižinskimi spomeniki, opisal cenjene Celjske grofe, se dotaknil Primoža Trubarja, ki nas je nagovoril kot Lubi Slovenci. Na kratko je predstavil tudi izjemnost Franceta Prešerna in zavrgel nekatere predsodke, ki so jih nekateri pripeli Prešernu: da je bil pijanec, da je po Ljubljani taval kot brezdomec, itd. Mag. Sivec je v svojem raziskovanju življenja Franceta Prešerna prišel do popolnoma drugih podatkov, ki Prešerna predstavijo v popolnoma drugi luči, predvsem pa je zanimiva informacija, da je bila Primičeva Julija zgolj pesniški subjekt, ki ga je uporabil, da je lahko napisal sonetni venec in na tak način pokazal, da se tudi mi, Slovenci, sposobni ustvarjati v svojem jeziku. Prešern je najbolj iskreno ljubezen gojil do domovine in slovenskega jezika in je na svet gledal veliko širše.

kulturni praznik3

Bogat kulturni program je bil obarvan z glasbo, plesom, petjem in tudi razmišljanji mladih o kulturi: kaj je in kaj nam pomeni. Ob zimzeleni pesmih Slovenija, moja dežela in Cvetje v jeseni se je prav gotovo marsikomu naježila koža. Kulturni program so sooblikovali mladi ustvarjalci iz domačih krajev: Mladinski pevski zbor OŠ Lenart pod taktirko zborovodje Marine Zimič, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična šola Lenart: Saraja Lorenc in Tajda Žižek, na flavti ob klavirski spremljavi Davida Lorenčiča. Predstavile so se tudi učenke baletne šole Neža Lasbaher, Neža Šijanec in Janita Škrlec. Z nežnim glasom in lutno klavirsko spremljavo je občinstvo zazibala Sara Koler Urbanič , učenci iz OŠ Voličina pa so se predstavili s folklorno skupino in prebiranjem razmišljanj mladih o kulturi. Nastopila sta tudi Aleksander Živko (klavir) in Tadej Postružnik (trobenta ). Na koncu so svoj del prispevali tudi uspešni gledališčniki Mladinske dramske skupine KTD Selce – Muzikališčniki.

kulturni praznik4

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image