
Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič

Preko teritorialnega sodelovanja do EU denarja
13 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Društvo vinogradnikov Sveta Ana v letošnjem poletju pripravlja dogodek, ki bo povezal vse ljubitelje žlahtne kapljice in pristne kulinarike. Dogodek Vino in kulinarika bo potekal to soboto, 5. julija, v središču Svete Ane, kjer se bo predstavilo šest anovških vinogradnikov, za kulinarično razvajanje pa bodo poskrbele kmečke žene in Gostilna Eder z Davidom Pogorevc Hafner, ki jo Slovenija pozna iz MasterChefa.
Vsak obiskovalec bo za 20 evrov prejel kozarec ter 24 kuponov za degustacijo, kar mu bo omogočilo, da bo lahko pri vsakem od vinogradnikov poskusil kar štiri vzorce vin – ali pa si sestavil svojo pot degustacij med raznolikimi sortami in letniki. Kot poudarja predsednik društva, Matija Šenveter:
»Ljudje bodo lahko spoznali naša odlična vina, ki nastajajo z ljubeznijo in trudom; vsaka kaplja ima svojo zgodbo.«
Matija Šenveter, predsednik Društva vinogradnikov Sveta Ana, je v enem od intervjujev pred časom povedal, da je v vinogradništvu najpomembnejše opazovanje narave in skrb za vsako podrobnost: »Če želiš dobro vino, moraš biti potrpežljiv in spoštljiv do narave,« je takrat povedal.
Posebnost dogodka bosta tudi dva vodena ogleda občinske vinoteke, kjer bo moč spoznati zgodovino vinogradništva na pri Sveti Ani; ob koncu ogleda pa bo moč poskusiti še občinsko protokolarno vino Postič.
Ob vinu, bodo poskrbeli tudi za kulinarično doživetje. Društvo kmečkih žena in deklet bo pripravljalo tradicionalne domače jedi, kulinarično ponudbo pa bo dopolnjevala Gostilna Eder, ki je poznana po vrhunski kulinariki. S svojo kreativnostjo se bo v domačem kraju predstavila tudi Davida Pogorevc Hafner, tekmovalka MasterChefa.
Cilj organizatorja – Društva vinogradnikov Sveta Ana je, da s takšnimi prireditvami povezuje lokalne pridelovalce, kulinarične ustvarjalce in obiskovalce, ki cenijo domačnost in kakovost. Vino in kulinarika bo tako priložnost, da obiskovalci v enem popoldnevu doživijo mnoge okuse Svete Ane: od laškega rizlinga, renskega rizlinga in chardonnaya, ob tem pa okušajo jedi in prisluhnejo zgodbam vina in hrane.
Mojca Simonič