Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Slovenske gorice brez EU poslanca, slavila SDS

Včeraj so potekale volitve v Evropski parlament in tudi v Sloveniji smo volili svojih devet predstavnikov v 720 članski evropski parlament. Največ, štirje mandati, pripadajo Slovenski demokratski stranki, in sicer izvoljeni so bili: Romana Tomc, dr. Milan Zver, mag. Branko Grims in Zala Tomašič. Gibanju Svoboda sta pripadla dva mandata, ki sta ju zasedla Irena Joveva in Marjan Šarec. Po en mandat je pripadel še stranki VESNA- zelena stranka (Vladimir Prebelič), Socialnim demokratom (Matjaž Nemec) in Novi Sloveniji – krščanski demokrati (Matej Tonin). Vsem devetim poslancem so mandat določili s preferenčnimi glasovi. Volilna udeležba je bila 41,35 odstotna. Iz območja Upravne enote Lenart sta se za mesto EU poslanca neuspešno potegovala Franc Breznik na listi SDS in David Klobasa na listi NSi.

Franc Breznik je po preferenčnih glasovih med 98 kandidati, zasedel 21. mesto, saj je prejel 6.546, kar je 3,20 odstotni delež preferenčnih glasov od glasov liste. Drugi kandidat David Klobasa je po preferenčnih glasovih zasedel 28 mesto. Dobil je 4.028 glasov, kar je 7,88 odstotni delež preferenčnih glasov od glasov liste.

V 8. volilni enoti, v 7. volilnem okraju, ki zajema območje Upravne enote Lenart je bila volilna udeležba 38,10 odstotna, oddanih je bilo 6.281 glasovnic. Največ glasov je prejela SDS 2.541 ali 41,92 odstotka, na drugem mestu je NSi s 1.226 glasovi ali 20,22 odstotka, s 845 glasovi ali 13,94 odstotka je na tretjem mestu pristalo Gibanje Svoboda.

V lenarškem volilnem okraju, na območju šestih občin, je 28 volišč in volišče za predčasno glasovanje. Zanimivo, da je na vseh 23 voliščih v občinah Benedikt, Cerkvenjak, Sveta Ana in Sveti Jurij zmagal SDS, ki je najvišji odstotek glasov dosegel na volišču 6 KD Cerkvenjak, kjer je prejel 67,65 odstotka.

V Občini Sveta Trojica je na vseh petih voliščih slavil NSi, najvišji odstotek so dosegli na volišču 26 OŠ Sveta Trojica, kjer je NSi prejel 59,29 odstotkov. Tako so volilci v Občini Sveta Trojica z več kot 50 odstotno podporo pri kandidaturi podprli njihovega župana Davida Klobasa.

eu volitve 10062024

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.