
Zimska pravljica ustvarjalnosti v Galeriji na ogled 2025
02 december 2025ustvaril Uredništvo

Izbrane so Face leta 2025
02 december 2025ustvaril Senka Dreu

Praznični sejem v Zavrhu
30 november 2025ustvaril Aleksandra Papež
Domača viljamovka iz sadovnjaka družine Firbas je v Londonu že peto leto zapored osvojila srebrno medaljo. Kot nam je povedal Mitja Firbas, ki s partnerko Moniko na skoraj štirih hektarjih skrbi za približno 7.000 sadik hrušk sorte viljamovka, se v Londonu na ocenjevanju pomeri od 1500 do 2000 vzorcev žganih pijač vseh vrst iz celega sveta. S srebrno medaljo so res da bili nagrajeni že kar petič zapored, a to ne pomeni, da se iz leta v leto ne izboljšujejo. Letos jim je do zlatega priznanja zmanjkala le ena točka. Slednja predstavlja nov izziv, za katerega pa seveda upajo, da ga bodo prihodnje leto uspešno premagali.

S kom vse se na tekmovanju v Londonu kosajo, kaj jim pomeni srebrna medalja in kje je nagrajena domača viljamovka družine Firbas na voljo za nakup? Govori Mitja Firbas:
Kot pravi Mitja jih je moč najti v Cerkvenjaku na naslovu Cenkova 6, sam pa je zmeraj dosegljiv tudi na telefonski številki 041-949-603. Ob tem je njihova viljamovka na voljo še v mariborski trgovini Zadruge Dobrina, poskusite pa jo lahko tudi v približno 40 lokalih oziroma restavracijah širom Štajerske ter Prekmurja.
Mitja je v včerajšnjem pogovoru izpostavil še zaskrbljenost zaradi prehitrega prihoda poletnih temperatur in s tem povezanega nestanovitnega vremena: »Ravno danes zjutraj sem bil že ob 5. uri v nasadu, kjer sem spremljal temperature in trepetal, ali bodo usodne. Že dan prej sem opravil škropljenje, s katerim rastline vsaj nekoliko obvarujemo pred pozebo, ki zanje predstavlja stresno situacijo in je lahko zelo nevarna. Ker nam je letošnje leto hitro prineslo toplo vreme – rastline prehitevajo vsaj za kakšne tri tedne, če ne celo za mesec dni – so plodiči že veliki za recimo polovico nohta. Zdaj se začne selekcija; drevo odvrže odvečne plodiče in potem ostanejo samo tisti, ki jih drevo lahko prenese. Upamo, da bodo ti preživeli brez pozebe. Podobno akcijo kot minule dni pričakujemo tudi takoj v začetku naslednjega tedna, saj so za ponedeljek spet napovedne temperature okrog ledišča.«
V najnižjem delu nasada so na minulo petkovo jutro sicer izmerili stopinjo pod lediščem, a ta vsaj zaenkrat ni pustila opaznih posledic. Vedno pa se še lahko na plodovih kasneje izrazijo kakšne deformacije, opozarja Mitja. V preteklosti je družina Firbas prakticirala tudi ogrevanje sadovnjaka z ognjem, a so ta način zaradi prevelikih stroškov in premajhne učinkovitosti (v času pozebe je vreme običajno zelo mirno in se topel zrak preprosto dvigne, torej se ne naredi topel zračni oblak v sadovnjaku) opustili. Se pa zdaj spogledujejo z nakupom stroja, ki meša zrak, s čemer bi si lahko ob pozebi pomagali. »Bomo še videli, kakšne bodo v prihodnosti vremenske razmere, vse pa je seveda odvisno tudi od finančnih zmogljivosti,« zaključi Mitja.