
Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič

Preko teritorialnega sodelovanja do EU denarja
13 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Minulo soboto so se griči v Svetem Juriju v Slovenskih goricah spremenili v živahno prizorišče druženja, okušanja in pristnega stika z lokalnimi vinogradniki in vinarji. Ob 11. uri se je začel drugi Dan odprtih vrat kleti Svetega Jurija v Slovenskih goricah, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, na katerem je bilo že v dopoldanskem času jasno, da bo ta nekaj posebnega. Zapestnica - vstopnica, kozarec in nasmeh so bili obvezna oprema za obisk sedmih domačih vinogradnikov, ki so svoja vrata odprli z željo, da ponudijo več kot le vino – delili so zgodbe, predanost in srčnost, ki si jo občutil v vsakem požirku.
Med sprehodom po razigranih jurovskih gričkih smo obiskali Vino Finšter, vino Aljaža in Vladimirja Toplaka ter Marjana Senekoviča, Vinogradništvo Dvoršak, Cabal – Vinogradništvo Križovnik in Vina Toplak. Vsak s svojo zgodbo, vsak s svojo vinsko cvetlico – od živahnega sauvignona do nežno cvetličnega muškata in svežega laškega rizlinga. Končna točka druženja je bila pri Konrad Wine, kjer nas ni navdušilo le vino, ampak tudi razgled, ki bi ga z veseljem podpisal še kak svetovni popotniški vodič. Tu se je dan tudi zaključil – z družabnim druženjem ob glasbi in ambientu, kjer je bilo čutiti veselje, domačnost in pa tudi nekaj veselih promilov skupnega zadovoljstva.
Največje bogastvo pa ni bilo le v kozarcih, ampak v kleteh – dobesedno. Med degustacijami smo imeli priložnost vstopiti v vinske kleti, kjer so vinogradniki in vinarji z odprtim srcem razkrivali svoje osebne zgodbe. Te zgodbe – o ljubezni do zemlje, narave, prednikov in poguma – so se vtisnile v spomin.
»Z obiskom smo več kot zadovoljni. To je že drugi Dan odprtih vinskih kleti in jasno je, da bo postal tradicija – gostov je iz leta v leto več, dogodek pa jih vedno znova navduši, tako kot nas, vinogradnike. Posebej nas veseli, da so letos prišli obiskovalci iz vse Slovenije – od Vipavske doline do Koroške in Dravskega polja. Presenetili so nas s pohvalami in poznavanjem – cenijo kakovost in našo drznost, da zorimo vina v hrastovih sodih in posegamo tudi po odprtih sortah. To nam daje potrditev, da delamo prav,« je povedal predsednik društva Jurij Črnčec.
Zadovoljen je bil tudi nad odgovornim pristopom mladih Jurovčanov, ki so si organizirali prevoze in tako pokazali, da se ljubezen do vina lahko lepo dopolnjuje z zavestjo o varnosti na cesti.
Prihodnost? Idej ne manjka. Ena od njih je organizacija krožne vožnje s hop-on hop-off avtobusom, s katerim bi obiskovalci lahko pustili svoje avtomobile v središču Jurovskega Dola in brezskrbno obiskovali kleti. Nekaj idej je padlo tudi za nadgradnjo dogodka ob postavitvi klopotca, a kaj več predsednik ni želel razkriti, je pa obljubil, da nas bodo o vsem pravočasno obvestili.
Seveda nismo ostali le pri tekoči hrani. Naše brbončice so doživele tudi suho, mastno in sladko presenečenje. Domač golaž, dišeče klobase, domače pecivo in tudi okusni lenarški burgerji, ki jih s stilom pripravljajo dekleta iz Burger House so se znašli na dogodku.
Ko se je dan počasi prevešal v večer, se je med vinogradi še vedno slišal smeh in zvok kozarcev. Slovenske gorice niso le kraj – so stanje duha. In če ste letos zamudili – ne skrbite. Naslednje leto bo tu še bolj bogato, bolj doživeto in – še bolj vinsko.
Fotografije: Gašper Vrabel