
Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič

Preko teritorialnega sodelovanja do EU denarja
13 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Prireditve, kjer se prepletata kulinarika in družabnost, so v zadnjih letih med ljudmi izjemno dobro sprejete. Prav zato ni presenetljivo, da se jih vse pogosteje lotevajo tudi manjše občine in društva, ki želijo pokazati lokalne okuse ter ustvariti prijetno družabno doživetje.
Odmev gostov po dogodku se je pisal v superlativih.
V naši okolici se je v okviru Aninega tedna na Sveti Ani letos prvič odvila prireditev Vino & kulinarika, ki je navdušila z obiskom domačinov in gostov iz drugih regij. V Trojici v okviru TrojicaFesta že nekaj let pripravljajo Vinsko galerijo ter Ulico okusov, kjer se predstavljajo okoliški vinarji in ponudniki hitre hrane, v Benediktu pa ob občinskem prazniku poteka Graharjada, kjer skupine tekmujejo v pripravi jedi na žlico iz fižola. Nekoliko drugačna zgodba je iz Lenarta, kjer je prireditev Umetnost rizlinga in gibanice z leti izgubila svoj zagon in svežino, kar se je poznalo tudi pri obisku.
Dogodek na Sveti Ani je pritegnil tudi mlajše generacije obiskovalcev. Foto: ahriv občine
Če pogledamo širše po Sloveniji, pa so prestižni kulinarični večeri, kot so Kranjska dolga miza na dvorišču gradu Khislstein ali Žametna večerja v mariborskih vinogradih postali prava gastronomska atrakcija. Na Ptuju bo 8. novembra na sporedu še Martinova pojedina, ki jo pripravlja Slovenjegoričanom dobro poznana Štajerska hiša kulinarike skupaj s chefom Jagodicem iz prestižne restavracije Strelec. Gostje bodo v čudovitem ambientu uživali v petih hodih z vinsko spremljavo. Na vseh omenjenih večerih sodelujejo priznani chefi in vrhunski sommelierji, cena doživetja pa pogosto preseže 80 ali celo 100 evrov na osebo.
Dogodek Večerja pod klopotcem bi moral potekati na slikovitem trgu v Jurovskem Dolu, a so ga zaradi neugodnega vremena preselili v kulturni dom.
Prav na tem zemljevidu pa se je letos povsem nepričakovano znašel tudi Jurovski Dol. Dogodek Večerja pod klopotcem, ki so ga pripravili domači vinogradniki skupaj z ekipo domačih kuharskih mojstrov, se je kljub vremenskim zapletom izkazal za presežek. Čeprav so domačini navajeni prijetnih vaških praznovanj, je bil dogodek Večerja pod klopotcem nekaj povsem drugega: eleganten, na nivoju in z detajli, ki bi jih brez težav pripisali prestižnim restavracijam.
Celotna ekipa je dogodek izpeljala profesionalno in uigrano.
Že sam uvod je nakazal, da bo večer poseben. Trg v središču kraja je bil pripravljen za kulinarično pravljico, a vreme je imelo svoje načrte – okoli 17. ure se je razbesnela nevihta, zato so morali vse skupaj preseliti v kulturni dom. »Seveda smo čutili pritisk, bilo je kar nekaj treme,« je priznal predsednik Društva vinogradnikov Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Jurij Črnčec. Njegova življenjska pot govori sama zase: od restavracije Šiker, Jezeršek in londonske restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama do današnjega dela na avstrijski vinski cesti, kjer prav tako sodeluje z vrhunskimi kuharji, ki se ponašajo z zlatimi zvezdicami. Tokrat je skupaj s svojo ekipo stal na domačih tleh in želel pokazati, da tudi tukaj znajo in zmorejo ustvariti presežek.
Medeno sivkino nebo je bila pika na i popolnemu večeru, saj je bila simfonija okusov, ki je goste, že pošteno site od šestih hodov, pustila brez besed.
Na krožnikih se je zvrstilo sedem hodov. Jedi so bile domišljene, uravnotežene in vizualno dovršene: od govejega fileja na solatni posteljici s hrenovo kremo, do skutnih štrukljev z dimljeno postrvjo do hrbta divijega prašiča kot glavno jed. Ko je uigrana strežba prinesla prvi krožnik, je med gosti završalo, saj sta presenečenje in tiho občudovanje povedala več kot besede. »Zdelo se je, kot da bi sedeli v kakšni priznani evropski restavraciji,« je povedal eden izmed udeležencev.
Jurij Črnčec je kot predsednik Društva vinogradnikov Sv. Jurij v Slovenskih goricah začel pisati novo poglavje v Jurovskem Dolu.
Posebno svežino je vnesla Davida Pogorevc Hafner, tekmovalka šova MasterChef Slovenija, ki je skupaj z desetimi članicami Društva gospodinj Sveti Jurij v Slovenskih goricah in ekipo Gostilne Špindler pokazala, kako mladostna drznost in izkušnje lahko ustvarijo popolno ravnovesje. V strežbi pa se je izkazalo pet domačinov, ki so kljub logističnemu izzivu – prenos jedi iz gostilne Špindler v kulturni dom delovali usklajeno in na najvišjem nivoju.
Ekipa, ki je s svojim delom upravičeno požela bučen aplavz.
K vsaki jedi je Klemen Škamlec, eden najboljših slovenskih sommelierjev, dodal skrbno izbrano vinsko spremljavo domačih vinogradnikov: Konrad Wine, Vinogradništvo Marjan Senekovič, Vinogradništvo Vladimir Toplak, Vinogradništvo Toplak, Vinogradništvo Finšter, Vinogradništvo Dvoršak in Cabal-Vinogradništvo Križovnik. Njegovo znanje, podprto z zahtevnim mednarodnim izobraževanjem WSET 4, ki ga pravkar opravlja, in velja za eno izmed najtežjih izobraževanj na področju poznavanja vin, je pomenilo, da je vsak požirek vina še poudaril zgodbo krožnika.
Eleganten večer je povezoval izkušeni moderator Robert Levstek, za piko na i pa je poskrbel odličen pianist Robert Ožinger. Glasba je napolnila prostor in ustvarila atmosfero, v kateri je vsak grižljaj imel svoj odmev, kot da bi se okusi in zvoki prepletali v eno samo doživetje.
Strežna ekipa in moderator dogodka Robert Levstek.
In sladica? Medeno sivkino nebo je bila pika na i popolnemu večeru, saj je bila simfonija okusov, ki je goste, že pošteno site od šestih hodov, pustila brez besed. Cena večera, 80 evrov, se je sprva morda komu zdela visoka, a ob koncu so bili gostje složni, da je bilo vredno vsakega centa.
Članice Društva gospodinj Sv. Jurij v Slovenskih goricah z gostjo Davido Pogorevc Hafner.
Med 80 gosti je bilo zaznati tudi nekaj znanih obrazov, odzivi pa so bili enotni: okusno, prefinjeno, na presenetljivo visoki ravni. In prav to je bil namen domačinov, da dokažejo, da se lahko tudi v Jurovskem Dolu rodi dogodek, ki presega lokalne okvirje.
Čeprav je dež premešal načrte, se zdi, da se je prav zaradi njega rodila zgodba, ki bo še dolgo ostala v spominu. Jurovski Dol je tisti večer dokazal, da zna presenetiti in da bo ta dogodek, brez dvoma, dobil nadaljevanja.