
Bogastvo trojiške samostanske knjižnice
18 maj 2025ustvaril Marjan Toš

Štorklji v Jurovskem Dolu dobili imeni Jana in Dane
16 maj 2025ustvaril Nina Zorman

20 let jurovskega tenisa
15 maj 2025ustvaril Senka Dreu
Za velikonočno razstavo so spekle mnoge vrste okusnega kruha in potic
Društvo gospodinj iz slovenskogoriške občine Juršinci praznuje 30 ustvarjalnih let delovanja in negovanja kulinaričnega izročila ter dediščine tega dela Slovenskih goric. Na čelu društva je zdaj predsednica Romana Hrga, ena od pobudnic ustanovitve pa je bila Marta Toplak. Izjemno zaslužne so zato, da mnoge stare jedi niso pozabljene in bodo z njimi tudi mlajše gospodinje na podeželju lahko bogatile jedilnike. Letos so v velikonočnem času za tradicionalno razstave spekle več vrst potic in kruhov. Društvo gospodinj Juršinci šteje danes 57 članic, najstarejša nosi 76 križev, najmlajša pa šteje komaj 16 let. Tedensko se dobivajo v večnamenskem kulturnem domu v Juršincih in se preizkušajo tako v najrazličnejših ročnih spretnostih kot seveda v pripravah kuharskih mojstrovin.
V predprazničnih velikonočnih dneh so poleg klasične orehove potice spekle še nekaj drugih potic z domišljenim izborom nadevov in tako so zadišale potratne, pehtranove, makove, slivovo in celo najbolj zahtevne za pripravo, to so „bratove potice“ s kar tremi nadevi. Spekle so tudi različne kruhe, med katerimi seveda nista manjkala za veliko noč značilen beli kruh z rozinami in priljubljeni sadni kruh, na cvetno nedeljo pa so iz njihove nove krušne peči zadišale tudi gibanice, ki so ena od najbolj značilnih štajerskih kulinaričnih poslastic.