Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

V Slovenskih goricah so oživili Društvo podeželske mladine

Foto: arhiv društva

V začetku letošnjega leta so mladi Slovenskogoričani po nekaj letnem premoru ponovno obudili Društvo podeželske mladine Slovenske gorice. Zelo pomembno društvo na tem območju deluje izključno na prostovoljni bazi in združuje tako mlade s podeželja kot tudi tiste, ki čutijo pripadnost naravi ter ohranjanju neokrnjenega podeželja.

Na prvem posvetovalnem sestanku se je v petek, 5. januarja, zbralo približno 20 potencialnih članov. Pridružila se jim je pomembna gostja, in sicer predstavnica Zveze Slovenske podeželske mladine Doris Letina, ki je zbranim predstavila društveno delovanje in pa delovanje same zveze. Jasno je bilo, da morajo čimprej organizirati občni zbor, zato so izbrali prvi ugoden datum, ki je ustrezal večini.

Mladi iz območja osrednjih Slovenskih goric – iz občin Lenart, Cerkvenjak, Sv. Trojica v Slov. goricah, Benedikt, Sv. Ana in Sv. Jurij v Slov. goricah – so občni zbor v mali dvorani Centra Slovenskih goric izvedli v petek, 2. februarja. Zbralo se jih je 41, od tega 36 novih članov. Družbo jim je delalo še nekaj gostov, med katerimi so bili kolegi iz DPM Spodnje Podravje in predstavnika kmetijske svetovalne službe David Roškarič ter Matej Rokavec. Namen in prizadevanja društva temeljijo predvsem na pridobivanju dobrih strokovnih kmetijskih praks s strokovnimi posveti, ekskurzijami in izobraževanji ter mreženji preko tovrstnih srečevanj in s tem zadrževanju mladih na podeželju v Slovenskih goricah in širše. Ker so v društvu predvsem mladi, ki z društvenim delovanjem povečini še nimajo obseženjših izkušenj, je bilo vzdušje na občnem zboru polno pozitivnega vznemirjenja in pa pričakovanja novih izzivov.

dpm 2

Društvo ima sedaj popolnoma novo vodstvo. Novi predsednik je postal Bine Družovec, podpredsednik Alen Ploj, blagajnik pa Simon Špindler. Upravni odbor obsega sedem članov, v prvem mandatu so to Jožek Majerič, Jernej Majerič, Urška Brinovec, Nejc Kuri, Laura Horvat, Tilen Breznik in Matija Šamperl.

Predsednik društva, 20-letni Bine Družovec, se je za naše bralce predstavil takole: »Sem študent drugega letnika agronomije na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Prihajam iz kmetije, tako da mi delo na kmetiji in življenje na podeželju nista tuja. Zavzemal se bom za predstavljanje podeželja v čim lepši luči in za medsebojno povezovanje mladih iz podeželja. Prav je, da se družimo in izobražujemo ter da preprosto uživamo v vsem, kar nam lokalno okolje tukaj ponuja.«

Na nedavnem občnem zboru so že predstavili program dela, ki zajema številne aktivnosti. Med njimi predsednik izpostavlja kviz Mladi in kmetijstvo, kmečke igre in udeležbe na strokovnih posvetih. V društvu si v prihodnje želijo sooblikovati tudi lokalne dogodke, kot so sejem KOS in podobno. S strani lokalnih prebivalcev in okolja pa si želijo predvsem sprejetost ter seveda čim širši krog članstva iz celotnih Slovenskih goric.

dpm 3

V Društvo podeželske mladine Slovenske gorice se lahko včlanijo vsi med 16. in 40. letom starosti, ki jim je življenje na podeželju blizu, si želijo druženja in navezovanja novih prijateljstev ali pa imajo preprosto radi naravo. Za sprejem novih članov bodo v društvu v prihodnje organizirali tudi uradne ure. Več informacij lahko sproti spremljate na njihovem Facebook in Instagram profilu.

»Kljub našim željam in vizijam o ohranitvi kmetij in podeželja, pa trenutna tako nacionalna kot evropska politika temu nista naklonjeni. Kmetom, ki so jih že tako prizadele vremenske nevšečnosti, visoke cene energentov, gnojil, semen itd., zdaj nalagajo še dodatne obdavčitve, dodatne okoljske zahteve, jih poostreno nadzorujejo in s tem otežujejo normalno delo. Prav to odvrača mlade, da bi ostali na podeželju in opravljali poklic kmeta,«

Bine Družovec pokomentira aktualno vseevropsko problematiko kmetijstva in sklene: »Mislim, da se slovenjegoriški kmetje tega dobro zavedajo, kar priča tudi številna udeležba na zadnjih dveh protestih, kjer se je pokazala njihova sloga in povezanost. Želim si in upam da njihov trud in požrtvovalnost ne bosta zaman.«

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image