
Priložnost za mlade umetnike v Lenartu
15 oktober 2025ustvaril Uredništvo

Iz Lenarta in Mežice na vaš krožnik
13 oktober 2025ustvaril Mojca Simonič

Preko teritorialnega sodelovanja do EU denarja
13 oktober 2025ustvaril Senka Dreu
Na tem prestižnem tekmovanju so se s poslanimi izdelki imenitno odrezali tudi kmetje iz osrednjih Slovenskih goric. Prejeli so namreč 60 odličij, od tega kar 32 zlatih, 17 srebrnih in 11 bronastih znakov.
Največkrat nagrajena je Oljarna Kolarič iz Jurovskega Dola, ki je s svojimi izdelki osvajala priznanja v več kategorijah: pri mesnih in mlečnih izdelkih, oljih in konzerviranih vrtninah. Skupaj je ta oljarna prejela 13 priznanj: sedem zlatih (domača pašteta, skutin namaz bučnimi semeni, hladno stiskano ričkovo, laneno in bučno olje, domače bučno olje, namaz iz bučnim semen), tri srebrna (pašteta z bučnimi semeni, hladno stiskano orehovo olje, bučna semena s čilijem) in tri bronasta (domača pašteta s čilijem, pečena in soljena bučna semena, namaz iz bučnih semen in čilija). Sledi Džezva – slaščičarna na kmetiji Elabs, ki je v kategoriji izdelkov iz žit pobrala sedem priznanj, in sicer zlato za čajne piškote, srebrno za orehove krešente, breskvice in medenjake, bronasto pa za linške oči, orehove rogljičke in orehove kekse. Šest izdelkov v kategorijah marmelad (mešano sadje s timijanom – bron), suhega sadja in drugih suhih pridelkov (sušeno listje stebelne zelene – zlato, sušen gomolj zelene – zlato, sušena stebla stebelne zelene – srebro) ter konzerviranih vrtnin (kislo sladka repa – zlato, kislo sladka stebelna zelena – zlato) so komisije nagradile Bogomiri Rotman iz Jurovskega Dola.
Oljarna Kolarič iz Jurovskega Dola je pobrala največ odličji.
Evgen Simonič iz Svete Ane je za svoje kise prejel dve zlati (domači jabolčni kis, naravni rdeči vinski kis) in eno srebrno (balzamični kis) priznanje, Petra Muršec iz Lenarta pa tri zlata v kategoriji suhega sadja za pražene lešnike, lešnike s čilijem in lešnike s karamelo.
Štiri vina iz Slovenskih goric so tako navdušila komisijo, da jim je podelila zlata priznanja. Vina Breznik iz Cerkvenjaka so dobila kar dve: za rumeni muškat in chardonnay, Vina Kramberger iz Lenarta za sauvignon (na domačiji so se veselili tudi brona za domači mešani kruh) ter Marjan in Marina Polič iz Svete Ane za traminec.
Prejemniki zlatih znakov so še: Jože Senekovič iz Lenarta za sok rumenega muškata, Naravoslovno - izobraževalno društvo »Sapientia« iz Vitomarcev za bio čajno mešanico Rdeča teta, Mitja Firbas iz Cerkvenjaka za viljamovko Ciril, Monika Grah in Aleksandra Žugman iz Jurovskega Dola ter Mojca Senekovič iz Lenarta za janeževe upognjence, Kmetija Ješovnik iz Cerkvenjaka za domače špinačne široke rezance, Jožica Muršec iz Lenarta in Irena Roškarič iz Svete Ane za mešani kruh, Kmetija Pukšič iz Lenarta za breskvice, Maja Škamlec iz Jurovskega Dola pa za orehove rogljičke.
Aleksandra Žugman iz Malne že skoraj 25 let prejema najvišja priznanja za njene janeževe upognjence.
Srebrne znake so si prislužili: Kmetija Brumen iz Jurovskega Dola za Martinin liker, Valerija Bezjak iz Voličine in Petra Kapl iz Svete Ane za potratno zloženko, Kmetija Ješovnik iz Cerkvenjaka za domačo ribano kašo s korenjem in za Robijev hlebec, Kmetija Pukšič iz Lenarta za janeževe upognjence, Ida Senekovič iz Svete Ane in Testenine Škamlec iz Voličine za jušne rezance, Domačija Firbas iz Cerkvenjaka pa za hruškov nektar.
Firbasova viljamovka se ponaša z bronastim znakom, prav tako testenine Trio adijo iz Testenin Škamlec in svinjska salama Jožeta Muršca iz Lenarta.