Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Svet onkraj prazničnih luči

Leto, v katerem smo doživeli razne naravne katastrofe, ob tem pa nikakor ne smemo pozabiti vojn, ki divjajo vedno bliže Evropi, se počasi izteka. Že jutri bomo zakorakali v zadnji mesec tega leta, torej v veseli december in nato v božično-novoletni čas, ki ga dojemamo kot obdobje prazničnih luči, toplih občutkov, vonja po cimetu, obdarovanja in druženja. V veliki večini se ti prazniki dojemajo kot čas obilnih prazničnih pogostitev, okrašenih domov in izmenjave dragocenih daril, kar je tesno povezano s svetom potrošništva.

Vsi govorimo, da živimo v krizi vrednot, da postajamo asocialni in da vzgajamo individualiste. Glede na vse, kar se je zgodilo letos, je čas, da pogledamo onkraj bleščečih okraskov in materialnih bogastev ter se zavemo, da najlepša darila, ki jih poklanjamo ob tej priložnosti, niso tista na trgovskih policah, temveč so to izrazi sočutja, spoštovanja in ljubezni.

Vse, kar se trenutno dogaja v svetu ter tudi v naši državi in lokalnih skupnostih, je klic h globokemu premisleku o tem, kaj resnično šteje v življenju. Finančni prispevki, prostovoljno delo in akcije niso  edini način za pomoč prizadetim skupnostim in posameznikom, temveč tudi izraz naše kolektivne odgovornosti drug do drugega. Obenem je to priložnost za zavezo, da bomo v prihodnje gradili skupnost, ki bo odporna na življenjske izzive. Prihajajoči praznični čas torej ni samo čas obdarovanja, temveč tudi priložnost za ustvarjanje nepozabnih trenutkov, ki krepijo vezi med družinami in skupnostmi. 

Če želimo okrepiti vezi, se moramo znati poslušati, saj je moč poslušanja ključna v medčloveških odnosih. Poslušanje ne pomeni zgolj slišati besed, temveč razumeti sporočilo, ki ga posameznik izraža. Poslušanje ni pomembno le v vsakdanjih situacijah, temveč tudi v reševanju konfliktov, gradnji trdnih odnosov ter ustvarjanju pozitivnega in sočutnega okolja. Ko se ljudje počutijo slišane, krepijo občutek spoštovanja in pripadnosti, kar je ključnega pomena za zdrave in trajne medčloveške odnose.

Največkrat je težava v komunikaciji, saj se nekateri prehitro počutijo ogrožene, zato vključujejo obrambne mehanizme, kar vključuje neupoštevanje mnenj drugih. Velikokrat pa ljudje preprosto ne razumejo, kaj druga oseba poskuša sporočiti. Zelo pogosto težava je tudi močan ego, ki prav tako prispeva k nestrinjanju, saj nekateri ljudje težko sprejmejo drugačna mnenja ali priznajo, da se motijo.

Če želimo napredovati, se razvijati, je nujno vedno vrteti kolo razvoja naprej, in to ne samo pri ustvarjanju pogojev za bivanje, temveč tudi na vseh drugih področjih, da jih ne naštevam posebej. Kolo razvoja se nenehno vrti, zato so na vseh področjih potrebne spremembe, nadgradnje, seveda pa je potrebno tudi poslušanje drugih, saj le skupaj lahko naredimo korak naprej.

Strah pred spremembami in novostmi je pogost človeški odziv, razumevanje teh strahov pa je ključno za premagovanje ovir in razvijanje sposobnosti prilagajanja na spremembe. Novosti in spremembe pogosto pomenijo izgubo nadzora nad situacijo in prav strah pred izgubo nadzora lahko otežuje sprejemanje sprememb, saj ljudje pogosto želijo obdržati občutek nadzora in zato v razne projekte ne želijo vključiti drugače mislečih ali na splošno novih sodelavcev. Ob izgubi nadzora pa novosti pomenijo tudi izgubo udobja in stabilnih okoliščin.

Ob tem ti posamezniki kritizirajo vse, kar ni v dosedanjih okvirih, ne glede na to, da se zavedajo, da jih je že zdavnaj povozil čas, in ne morejo skriti, da ne prenašajo uspeha drugih. Žalostno pa je, da imamo zaradi takih ljudi tudi v Slovenskih goricah društva, institucije in druge ustanove, ki so zrele za muzejsko zbirko, a ti še vedno vztrajajo pri svojem in so užaljeni, če kdo kritizira njihove že večkrat časovno povožene ideje.

Čeprav se božično-novoletni prazniki po svetu praznujejo različno in imajo različne verske in kulturne pomene, je skupna nit večine praznovanj poudarek na povezovanju z drugimi, izražanju ljubezni in poglobljenem razmisleku o življenju. Prav zato je mogoče to tudi čas, da premislimo in se zavemo, da so spremembe neizogiben del življenja ter da je razvijanje prilagodljivosti ključno za dobro počutje in osebno rast.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti